Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Din istoria revistei (XIV) -

Pr. Constantin Hausner - director al revistei

În perioada decembrie 1937 - august 1939, la conducerea revistei este pr. Constantin Hausner (9 mai 1912 - 5 martie 2001). În numărul din decembrie 1937 este notat programul noului director: "De la 1 ianuarie 1938, revista «Lumina creștinului», care apare sub o nouă direcțiune, se va strădui să fie cât mai atrăgătoare și folositoare pentru toți. Ca organ al Apostolatului Rugăciunii, ea va da o deosebită importanță Acțiunii Catolice sau Apostolatului Laic, precum și Cruciadei Euharistice, care vor avea pagini rezervate în fiecare număr. De asemenea, după dorința exprimată de On. Abonați, va cuprinde și calendarul atât romano-catolic, cât și greco-catolic, cu intențiunile Apostolatului Rugăciunii pentru fiecare zi".

Noul redactor coordonator, alături de articole care tratează temele din program, va publica mai multe poezii, unele dintre ele aparținându-i. În ianuarie 1938, începe o nouă rubrică "Pagina Acțiunii" sub care se vor publica "lămuriri, îndemnuri și notițe asupra Apostolatului Laic sau Acțiunea Catolică"; în aprilie este publicat pe note "Marșul Apostolatului Laic". Sunt, de asemenea, publicate, în diferite numere din acest an, scurte îndemnuri, știri, recenzii de cărți, despre grozăviile bolșevicilor din Spania și Rusia, precum și informații despre Congresul Euharistic Internațional de la Budapesta (25-29 mai 1938). Pe coperta a doua din revista din luna martie sunt anunțați câțiva colaboratori: "Ne-au asigurat până acum de înaltul lor sprijin și de binevoitoarea colaborare regulată la revista noastră: Il. Canonic dr. N. Brânzeu (Lugoj), C.S. preot Valeriu Crișan (Șercaia), d-ra Zoe Hașdeu, licențiată (Ciumani), C. teolog A. Moraru (Roma)". În revista din luna aprilie se anunță, la 30 martie 1938, moartea pr. Aureliu Bungărdeanu, protopop și paroh de Iași, al bisericii române unite (deschisă la 17 mai 1936); date biografice sunt redate în numărul următor. În revista din luna mai se redă o schemă a sfintei Liturghii, cu părțile și rugăciunile cele mai însemnate. Iulie și august apar într-un singur număr. "Presa, cinematograful și radio catolic" este un articol semnat de redactorul coordonator în revista din luna octombrie. Numărul din decembrie începe să publice "Vizitațiunea canonică și sf. Mir în Moldova", care va continua în numerele următoare.

În anul 1939 s-au împlinit 25 de ani de apariție a revistei. S-au sărbătorit în acest an pentru că nu s-au luat în calcul anii 1917-1918 în care revista nu a apărut. La 25 de ani, într-un articol din luna ianuarie se privește retrospectiv, publicându-se un scurt istoric al "Luminii creștinului" și al "Sentinelei catolice". În martie se scrie despre moartea papei Pius al XI-lea, precum și un articol intitulat "Pius XI și românii". "Presa" este un articol publicat cu ocazia Duminicii Presei din 12 martie. Revista din aprilie scrie despre alegerea noului papă Pius al XII-lea. În ziua de 24 iunie 1939, în capela "Notre Dame de Sion", episcopul Mihai Robu sfințește 22 de preoți. Lor li se adaugă alți zece preoți hirotoniți în diverse locuri din Europa; în noiembrie sunt notate posturile în care au fost numiți.

Pentru 1938-1939, coperțile sunt simple: titlu mare, imagine cu inima lui Isus mică, pe hârtie galbenă sau portocalie. În acest timp, în afară de redactorul coordonator și de colaboratorii anunțați în martie 1938, semnează articole: I. Petrișor, P. Cadar, Ioan Jicmon (I.J.), pr. Felix Wiercinski, H. Arion, pr. I. Tălmăcel, E.B., C., pr. Dr. D. Andrieș, S.I., D. Matei, P. Bogleș.

Pr. Cornel Cadar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat