Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

PS Petru Gherghel, la Bad Deutsch-Altenburg

În cadrul pregătirii apropiatei beatificări a episcopului martir Anton Durcovici, PS Petru Gherghel, însoțit de preoții Mihai Budău, Iosif Bălteanu și Eusebiu Bulai, precum și de Ciprian Dumea, videojurnalist TVR, a făcut o vizită, la 2 martie, în Bad Deutsch-Altenburg (Austria), localitatea natală a ep. Martir Anton Durcovici.

Punctul central al vizitei a constat în celebrarea Liturghiei duminicale. Preasfinția sa, în predică, a adus un omagiu episcopului martir, din viața și activitatea căruia a scos în evidență trei calități: păstor propovăduitor, păstor rugător și martor al lui Cristos.

Episcopul de Iași, mulțumind lui Dumnezeu că a dat Diecezei de Iași un păstor care a purtat în inima sa poporul încredințat lui, popor pe care l-a pus sub ocrotirea sfintei Fecioare Maria, și-a exprimat recunoștința și față de comunitatea catolică din Bad Deutsch-Altenburg, care a dat familia Durkowitsch cu cei doi fii; dintre care unul a fost călăuzit de providența divină spre Dieceza de Iași, unde a propovăduit cu înțelepciune cuvântul divin, însoțindu-l cu propria rugăciune.

Îndemnul Preasfințitului Petru a fost acela de a nu-l uita pe episcopul Anton, care a fost un păstor după inima lui Isus și care va fi un mijlocitor în căutarea și urmarea lui Isus Cristos și un încurajator în momentele dificile ale vieții.

La oferirea darurilor, trei copii - unul al strănepoatei episcopului Durcovici și alți doi proveniți din România - au oferit un buchet de flori, gestul simbolizând legătura între ținutul austriac și cel românesc.

Tot în semn de comuniune dintre Dieceza de Iași și cea de Viena, Preasfințitul a binecuvântat, în capela "Sfânta Elisabeta de Turingia", locul unde se păstrează imaginea martirului nostru și urna cu pământ de la Sighetu Marmației, asemănătoare celei din catedrala "Adormirea Maicii Domnului" din Iași.

La sfârșitul Liturghiei, după ce a invitat la unire în rugăciune în ziua de 17 mai, ziua beatificării, i-a salutat pe cei prezenți prin salutul "La revedere în Iași!"

După ce a rostit o rugăciune la piatra comemorativă a episcopului Anton Durcovici, PS Petru a mers la biserica parohială "Înălțarea Sfintei Fecioare Maria la Cer", unde s-a rugat în capela de botezuri și a admirat expoziția de fotografii "Durcovici", așezată chiar sub calea crucii Mântuitorului, semnificând unirea suferințelor episcopului Anton Durcovici cu cele ale lui Isus Cristos cel răstignit.

Pr. Pavel Balint



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat