Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Familiile în centrul atenției

La un an de la alegerea papei Francisc și la puține zile după publicarea Scrisorii papei Francisc către familiile din toată lumea, Mons. Vincenzo Paglia, președinte al Consiliului Pontifical pentru Familie, a dat un interviu legat de problemele și necesitățile familiei. Redăm o parte a interviului realizat de Vatican Insider și tradus de părintele Mihai Patrașcu.

- De ce este important a întări și a ajuta familiile?

Într-o societate care exaltă în manieră exponențială individualismul, care este adecvată cu o cultură a pieței (.), familia este prima piatră de poticnire care împiedică dictatura individului. În acest sens trebuie susținută pentru că este prima realizare a acelui "noi". Spunea Cicero: "familia este începutul, sămânța cetății, a școlii, a cetățeniei". În acest sens, a ajuta familia nu înseamnă numai a ajuta fiecare familie, înseamnă a da respirație societății, precum și Bisericii. Desigur, riscul în care ne aflăm acum este ca individualismul să supună sieși și familia, adică să reducă familia în slujba "eu"-lui, și nu a binelui comun. În acest sens nu e suficient a spune "trebuie ajutată familia", ci trebuie ajutat acel "noi", motiv pentru care de la sprijinirea lui "noi" trebuie să ajungem la sprijinirea familiei popoarelor.

- Care sunt urgențele?

Mă leg cu răspunsul precedent. Este scris: "Nu e bine ca omul să fie singur". Din păcate astăzi se afirmă o cultură opusă: "Este bine ca fiecare să se gândească la sine însuși". Deci există o urgență culturală. Este important să se ajute persoanele să înțeleagă că iubirea față de alții vine înainte de iubirea față de sine, să înțeleagă că fericirea nu înseamnă a se satisface pe ei înșiși, ci a construi un viitor comun, că pacea nu înseamnă salvgardarea numai a propriilor drepturi, ci a susține drepturile tuturor. Alături de această enormă operă culturală, este necesară și o angajare de a reda vigoare spiritualității. Prin spiritualitate vreau să spun dimensiunea profundă spre "dincolo", spre "celălalt" și, pentru cel care crede, spre Dumnezeu. Este o "declanșare spirituală" care trebuie făcută. Nu e suficientă numai rațiunea, este nevoie și de spirit.

* * *

Scrisoarea papei Francisc

Președintele Consiliului Pontifical pentru Familie, Monseniorul Vincenzo Paglia, a făcut o scurtă prezentare a scrisorii date de papa Francisc familiilor, la 2 februarie.

Cu această Scrisoare către "Dragele familii" din lume, papa vrea să le implice în drumul sinodal, la "pelerinaj". Rugăciunea este primul mod de a participa la acest drum comun. Familiile sunt subiectul acestui pelerinaj, deoarece sunt parte preponderentă a Bisericii și însemnate de sacramentul Căsătoriei. Papa le cere familiilor creștine să simtă responsabilitatea misiunii lor în acest timp al nostru așa de încurcat și neliniștit. Cere ajutorul lor. Dacă n-ar fi familiile, cuvântul lui Isus - cuvântul Bisericii, cuvântul papei - despre iubirea nupțială ar apărea abstract, ineficace.

În timp ce îndeamnă la rugăciune pentru Sinod, papa pare să spună tuturor familiilor creștine: "Scrisoarea noastră sunteți voi" (2Cor 3,2). De fapt, cine poate spune mai bine decât ele - și nu numai în cuvinte - că familia înrădăcinată în căsătorie este un bine inegalabil, care trebuie păstrat cu toată grija?

Cu aceste scurte cuvinte, papa sugerează că mărturia frumoasă a familiilor credincioase este într-adevăr ca o scrisoare "scrisă în inimile noastre", destinată să fie "citită de toți", pentru a atinge în adâncime inima multora.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat