Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri interne

"Trecut-au anii"
Poetul Mihai Eminescu și alte personalități culturale din România, născute în luna ianuarie, au fost omagiate la Roman, la 25 ianuarie, în cadrul proiectului "Trecut-au anii", proiect ce are ca deziderat omagierea în fiecare lună a marilor personalități din România. Evenimentul, structurat în două părți, poezie și muzică, a fost organizat de Academia "Petru Tocănel" din cadrul Institutului Teologic Franciscan din Roman, Departamentul de Muzică al Academiei "Petru Tocănel" în colaborarea cu trupa de teatru "Dan Alexandrescu" și Liceul "Sfântul Francisc din Assisi" din Roman. La întâlnirea din 23 februarie, au fost omagiați Ion Luca Caragiale și Constantin Brâncuși.

Mesagerul sfântului Anton
Sub titlul "Episcopul Anton Durcovici va fi ridicat la cinstea altarelor la 17 mai 2014", numărul 122 al revistei "Mesagerul sfântului Anton" dedică un spațiu amplu evenimentului ce va avea loc în Dieceza de Iași cu prilejul beatificării episcopului martir Anton Durcovici. Acest număr include și un text mărturie despre episcopul Durcovici redactat de pr. Anton Despinescu, dar și câteva date biografice și o succintă cronologie a beatificării episcopului martir. Revista "Mesagerul sfântului Anton" are site-ul mesagerulsfantulanton.com.

Adeziune ASCI
PS Petru Gherghel a prezidat Liturghia din 26 ianuarie, în catedrala din Iași, în cadrul căreia 44 de studenți au depus adeziunea în Asociația Studenților Catolici din Iași (ASCI). Cu această ocazie, pr. Fabian Doboș a fost prezentat ca noul capelan universitar, care a fost numit în această funcție la 1 ianuarie, dată la care a încetat mandatul deținut anterior de pr. Lucian Farcaș. Ambii preoți au fost prezenți la altar alături de episcop. Din ASCI fac parte studenți care vor să se implice în răspândirea evangheliei în mediile universitare din Iași. Întâlnirile membrilor se fac la Oratoriul "Dominic Savio", de trei ori pe săptămână (lunea, joia și duminica). Președinta asociației este Margareta Ferenț.

Vacanță deosebită
Un grup de familii din Pildești, coordonat de membrele Grupului "Signum Fidei", din aceeași localitate, au oferit o vacanță deosebită unor copii de la Căminul "La Salle" din Iași, însoțiți în călătorie de fr. Daniel Ciobanu, FSC. Între 3 și 8 februarie, copiii au locuit în respectivele familii, participând la activitățile casei, dar și la activități comune: teme de formare, întâlniri cu tinerii din AC și Scout, jocuri în sala de sport a Liceului Tehnologic "Sfântul Ioan de La Salle"... Seara, cina era pregătită împreună cu copiii. Apoi, pe rând, la una dintre familiile care au găzduit copii, se desfășurau activități de conviețuire: jocuri, cântece și schimb de impresii.

ZSS 2014
Mai mulți studenți din Iași au reflectat asupra rolului pe care îl au intelectualii în societate, în cadrul celei de-a doua ediții a Zilei Sociale pentru Studenți, găzduită de Centrul Diecezan Caritas, la 15 februarie. Tema zilei, "Intelectualii și societatea / Retrospective și perspective", a fost prezentată de pr. Lucian Farcaș. Au luat cuvântul preoții Iosif Antile, biblist, și Fabian Doboș, istoric; au mai avut intervenții Nicu Gavriluță, decanul Facultății de Filozofie a Universității "Al.I. Cuza", și Eduard Lisacoschi, fost ministrant al episcopului Anton Durcovici. A urmat sfânta Liturghie prezidată de PS Aurel Percă. Membrii familiei Andrici au prezentat un moment artistic și cultural.

Caravana Durcovici
Campania de popularizare a figurii păstorului Anton Durcovici, intitulată sugestiv "Caravana Durcovici", cu reprezentarea piesei de teatru "Omul cu fața de bronz", de Laurențiu Budău, susținută de "Teatrul din Clopotniță", în regia artistică a domnului Ion Coșa, va ajunge în luna martie în localitățile: București (Teatrul "Țăndărică", 15 martie), Luizi-Călugăra (22 martie) și Tămășeni (29 martie). După premiera de la Iași, pe scena Teatrului "Luceafărul", la 28 octombrie 2013, piesa a fost pusă în scenă la Roman (Casa de Cultură, 23 noiembrie), Bacău (Teatrul "George Bacovia", 2 decembrie), Valea Mare (7 decembrie), Nicolae Bălcescu (14 decembrie), Pildești (1 februarie) și Mărgineni (15 februarie).

Celebrare pentru ep. Durcovici
În vederea unei pregătiri cât mai profunde, atât a preoților cât și a credincioșilor, pentru ziua de 17 mai, ziua beatificării episcopului martir Anton Durcovici, Comisia Centrală de Organizare a Beatificării, având binecuvântarea PS Petru Gherghel, a realizat un model de celebrare pentru zilele de 17 februarie, 17 martie și 17 aprilie, care se va desfășura în toate comunitățile Diecezei de Iași, putând fi adaptată după cerințele și posibilitățile fiecărei comunități în parte. Textul a fost publicat pe site-urile ercis.ro și durcovici.ro.

Ediție specială
Canalul TVR 3 al Televiziunii Române a transmis duminică, 16 februarie, o ediție specială a emisiunii "Lumina creștinului", intitulată "Viața episcopului martir Anton Durcovici". Au fost invitați în studio PS Petru Gherghel, pr. Fabian Doboș și Eduard Lisacoschi. În cadrul emisiunii, au putut fi urmărite diverse reportaje și mărturii ale celor care l-au cunoscut pe episcopul Anton Durcovici. Moderatorul emisiunii a fost pr. Cornel Cadar, iar realizator Sergiu Ciocoiu.

Pelerinaj la Collevalenza
Comunitățile călugărești Slujitoarele și Fiii Iubirii Milostive, cu sediul în Barticești (com. Botești, jud. Neamț) organizează, în perioada 27 mai - 4 iunie, un pelerinaj în Italia, la Collevalenza (PG), cu ocazia beatificării Maicii Speranța a lui Isus. Prețul pelerinajului este de 340 euro. Înscrierile se fac până la 15 martie, la sora Cecilia Radavoi (tel. 0731/349290, 0728/356759, 0233/781440; madresperanta@yahoo.com), care poate oferi și alte informații. Programul a fost publicat și pe www.ercis.ro

Pe scurt
- 25 ianuarie: Turneul de ping-pong "Don Bosco", adresat elevilor din clasele V-VIII, organizat de oratoriul "Don Bosco" din Bacău
- 29 ianuarie: Prima evanghelizare a două noi comunități Attakro și Andokro, în misiunea catolică din Djebonoua (Coasta de Fildeș)
- 2 februarie: Moment comemorativ dedicat episcopului Anton Durcovici, în biserica "Cristos Rege" din Ploiești
- 2-7 februarie: Vizita sorei Lina Maria Girotto, superioara generală a Congregației "Surorile Benedictine ale Divinei Providențe", la Casa de copii "Maria Montini Lavezzari" din Oituz, patronată de această congregație
- 4 februarie: Primirea de către comunitatea din Gherăești a unei relicve a fericitului Vladimir Ghika
- 11 februarie: Întâlnire a membrilor Armatei Maicii Domnului la Luizi-Călugăra
- 14-16 februarie: Curs de formare, cu tema: "Ești chemat să strălucești!", pentru responsabilii sectorului tineri ai Acțiunii Catolice, la Traian
- 28 februarie: Sesiunea științifică "Dinamica păstoririi Bisericii Romano-Catolice. Exortația apostolică «Evangelii gaudium»", la Iași
- 28 februarie - 2 martie: Curs de formare pentru responsabilii parohiali ai Acțiunii Catolice, sectorul copii, la Traian, cu tema "Viața ta este o comoară" și motoul "În dar ați primit, în dar să dați" (Mt 10,8).



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat