Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri externe

Consistoriu
Familia a fost tema analizată în cadrul consistoriului extraordinar desfășurat la Vatican în zilele de 20 și 21 februarie. S-a reflectat "îndeosebi asupra familiei, care este celula fundamentală a societății umane", după cum a spus papa Francisc în cuvântul de deschidere. S-au propus aprofundarea teologiei familiei și pastorația care trebuie realizată în condițiile actuale.

Ziua Vocațiilor
"Orice vocație [.] cere mereu un exod din noi înșine pentru a centra propria existență pe Cristos și pe evanghelia sa", a scris papa Francisc în mesajul său pentru a 51-a Zi Mondială a Vocațiilor, care va fi celebrată la 11 mai, în duminica a IV-a a Paștelui. Tema mesajului este "Vocațiile, mărturie a adevărului" și a fost publicat la 16 ianuarie. "În viața conjugală, în formele de consacrare călugărească, în viața sacerdotală este nevoie să se depășească modurile de a gândi și de a acționa neconforme cu voința lui Dumnezeu. Este necesar un exod care ne duce la un drum de adorare a Domnului, de slujire a lui în frați și în surori", continuă papa.

Ziua Tineretului
Primul mesaj al papei Francisc adresat tinerilor, ca pregătire a celei de-a 29-a Zile Mondiale a Tineretului, care va fi celebrată la 13 aprilie, are tema: "Fericiți cei săraci în duh, pentru că a lor este împărăția cerurilor" (Mt 5,3). Mesajul, semnat la 21 ianuarie, se inserează în tradiția începută de fericitul Ioan Paul al II-lea și continuată de Benedict al XVI-lea cu ocazia fiecărei Zile Mondiale a Tineretului. La 22 aprilie, se va marca a 30-a aniversare a încredințării tinerilor a crucii jubileului răscumpărării. După canonizare, Ioan Paul al II-lea "va fi marele patron al ZMT, al căror inițiator și promotor a fost".

Religiile și violența
Personalități ale celor trei mari religii monoteiste - creștinismul, iudaismul și islamul - au participat la 20 februarie la congresul "Religiile și violența", organizat la Roma de Comunitatea "Sfântul Egidiu". Andrea Riccardi, fondatorul comunității, a spus că toate religiile trebuie să delegitimeze violența și să predice buna conviețuire, promovând "prin educație respectarea celuilalt, dar mai ales să înceteze predicarea disprețului față de celălalt, specifică multor comunități religioase".

Călugăriță centenară
Cea mai în vârstă călugăriță catolică din lume are 107 ani, se numește Candida Bellotti și este membră a Congregației "Slujitoarele celor Bolnavi". La 20 februarie a împlinit 107 ani. Întreaga sa viață a avut grijă de bolnavi ca infirmieră în diferite orașe din Italia. Fiind încă lucidă și capabilă să se descurce singură, a participat în ziua aniversării sale la sfânta Liturghie celebrată de papa Francisc în capela casei "Sfânta Marta" din Vatican. În aceeași zi, congregația a marcat împlinirea a 400 de ani de la moartea fondatorului ordinului, sfântul Camil de Lellis.

Simpozion"Sacrosanctum concilium - gratitudine și angajare pentru o mare mișcare de comuniune eclezială" a fost tema simpozionului desfășurat între 18 și 20 februarie, la Roma, la Universitatea Pontificală Laterană. Din România, a participat și ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de București, numit de papa Benedict al XVI-lea, în anul 2010, membru al Congregației pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor. Promulgată în urmă cu 51 de ani, la 4 decembrie 1963, de papa Paul al VI-lea, Sacrosanctum concilium a fost prima dintre cele patru constituții aprobate de Conciliul Vatican II.

Dublu doctorat"Contribuția Ordinului Franciscan în muzica europeană și Francesco Maria Zuccari" a fost tema tezei de doctorat în muzicologie pe care pr. Cristian Dumea, OFMConv., a susținut-o la 11 octombrie 2013, în cadrul Facultății de Interpretare, Compoziție și Studii Muzicale Teoretice a Universității de Arte "George Enescu" din Iași, apoi la Roma, la 15 ianuarie, în cadrul Conservatorului din Vatican, la Pontificio Istituto di Musica Sacra. La Roma, au fost prezenți și pr. Pavel Chelaru, responsabil cu muzica sacră, pr. Iosif Dămătăr, alți preoți și laici aflați la studii la Roma. Este primul doctor în muzică al Provinciei Franciscane Conventuale din România de la înființarea juridică a acesteia, în anul 1895.

Uciși în via DomnuluiPreotul Jesús Plaza, 80 de ani, și fratele Luis Sánchez, 84 de ani, amândoi din Congregația Părinților Salezieni (SDB), au fost uciși în noaptea de 15 spre 16 februarie, în orașul venezuelan Valencia în timpul unei tentative de furt desfășurată în Colegiul Salezienilor "Don Bosco". Un al treilea confrate, pr. David Marín, 64 de ani, director al colegiului, a fost grav rănit în timpul desfășurării acestei infracțiuni.

Centru de consiliereLa Chișinău a fost deschis primul centru catolic de consiliere pentru familiile moldovene, în ziua de 14 februarie, în prezența Mons. Benone Farcaș. Centrul, un proiect al Fundației "Regina Pacis" (www.reginapacis.org), va oferi consiliere psihologică, pe probleme sociale, pe probleme de etică, premaritală și de familie, educațională și juridică; va promova și va proteja valorile familiei, ale căsătoriei și dreptului la viață. Potrivit statisticilor, în Republica Moldova aproximativ 150.000 de minori sunt departe de părinții care au emigrat și o treime dintre căsătorii se termină printr-o separare sau divorț.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat