Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Impresii despre ep. Anton Durcovici

În urma concursului lansat în revista "Lumina creștinului" din luna ianuarie, au ajuns la redacție mai multe impresii care încearcă să răspundă la întrebarea: Ce vă impresionează mai mult în viața ep.Anton Durcovici? Pe cele mai frumoase le redăm aici.

- Ca să răspund mai bine la întrebarea Ce vă impresionează mai mult în viața ep. Anton Durcovici? aș începe mai întâi cu ziua de vineri, 10 mai 2013, când am pornit de dimineață, ora 6.00, cu un grup de creștini, din fața cimitirului catolic Bellu din București, după ce mai întâi ne-am rugat și am primit binecuvântarea dată de pr. Liviu Oțoiu pentru pelerinajul de credință spre Sighetu Marmației.

În timpul călătoriei, ne-am rugat Rozariul, am meditat, ne-am recules, am cântat: "Creștin sunt din leagăn.", cântece mariane, de înviere etc.

În autocar am vizionat mai multe filmulețe și am văzut cum au fost persecutați episcopii, preoții, creștinii, oamenii culți, intelectualii, elita României, mărturia cardinalului Alexandru Todea etc. Acest pelerinaj de credință m-a pregătit pentru ceea ce aveam să trăiesc, să văd și să comemorăm sâmbătă, 11 mai 2013, în Cimitirul Săracilor, la circa 3 km de Sighetu Marmației: "Moartea și învierea episcopilor, preoților, creștinilor martiri care și-au dat viața pentru credință, pentru viața cu Dumnezeu, pentru adevăr, trăind din rugăciune, cu rugăciune profundă cu Dumnezeu, în suferințe groaznice din toate punctele de vedere.

Am participat cu credință, evlavie, respect și mare prețuire pentru jertfa vieții sfinților martiri care au știut s-o unească cu jertfa lui Isus Cristos, pot să mărturisesc că am trăit un moment unic în viața mea, în care i-am mulțumit lui Dumnezeu pentru comoara-darul care ni l-a lăsat prin păstorii noștri sufletești care ne conduc și ne întăresc în credință prin jertfa sfintei Liturghii, ca să ne mântuim sufletul. După sfânta Liturghie concelebrată de episcopi în Cimitirul Săracilor, am vizitat închisoarea "Memorialul victimelor comunismului și al rezistenței din România". Am intrat și am vizitat scurt fiecare celulă până la etajul al doilea.

În închisoare am întâlnit imaginea fericitului Vladimir Ghika, a episcopului Anton Durcovici, a mai multor episcopi, preoți, creștini, oameni intelectuali, care au suferit mult și îngrozitor, în condiții inumane, ce nu se pot exprima în cuvinte. Cine merge acolo și se roagă cu credință, vede și trăiește cu credință acel moment, se întoarce acasă altfel.

Pe mine m-a impresionat cel mai mult în viața episcopului Anton Durcovici dăruirea totală lui Dumnezeu, curajul, umilința, fermitatea, reculegerea interioară prin tăcere, credința, viața interioară cu Dumnezeu, care i-a dat tărie sufletească pentru a împlini până la sfârșit voința lui Dumnezeu. Preasfințitul Anton Durcovici a știut că la capătul suferințelor îndurate pe nedrept și în condiții inumane, îl așteaptă glorioasa înviere veșnică. (Ana Feraru, Rotunda)

- Personalitatea sa, caracterizată prin verticalitate, de care a dat dovadă în situațiile cele mai grele, fermitate, curaj, zel apostolic, pasiune pentru adevăr, fidelitate neclintită față de credința catolică, nestrămutata încredere în milostivirea lui Dumnezeu, iubirea crucii, abandonarea totală în mâinile lui Dumnezeu. Motoul său, "Fericit poporul al cărui Dumnezeu este Domnul" (Ps 143,15), spune multe.

Sunt cutremurătoare ultimele sale cuvinte, rostite în celula morții din închisoarea comunistă de la Sighetu Marmației. Conștient fiind de moartea sa iminentă, prin înfometare, își adună ultimele sale puteri ca să rostească cererea de dezlegare către un preot, coleg de suferință, cuvinte care au străbătut zidul izolării: "Antonius fame moritur. Da mihi absolutionem!" Cu toate că era purificat prin suferință pentru cauza lui Cristos, era conștient de importanța sacramentului pe care îl cerea, dorind să zboare către paradis. (Edith Pintea, Arad)



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat