Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru familii -

La revedere "iubire"!

În general, viața se sprijină pe cei doi piloni care sunt munca și iubirea. Când omul rămâne fără muncă, suferă nu doar la nivel social, ci și fizic și psihic. La fel se întâmplă și în cazul lipsei iubirii. Când omul nu mai este iubit sau nu are cui să-I demonstreze propria iubire, viața lui devine o adevărată tragedie. Dar ce ne facem în cazul unei persoane care a iubit și a muncit toată viața, care după ce a întâlnit persoana potrivită și-a întemeiat o familie, care a adus în această lume trei copii și care, prin sudoarea frunții, a căutat să-I educe și să le ofere strictul necesar, pentru ca mai apoi, abia la amiaza vieții, să "apună" pentru totdeauna?!

"O tragedie, ar spune unii!" "Dumnezeu ia pe cei pe care îi iubește!", ar răspunde alții. "De neînțeles și e nedrept!", ar tinde să gândească cei mai mulți, dar fără să se exprime cu voce tare. "Ferice de cel care s-a dus și vai de cei care rămân după el!", ar șușoti între ei cei trecuți deja prin astfel de încercări.

Oricum ar fi, plecarea unei persoane dragi din această lume lasă urme adânci în sufletele celor care l-au cunoscut, a familiei, a prietenilor sau a colegilor de muncă, iar pentru a mări și mai mult curiozitatea, și în sufletul celor pe care i-a însoțit cu orga și vocea lui la sfânta Liturghie, la Botez, la prima Împărtășanie, la Mir, la Căsătorie, la prima sfântă Liturghie celebrată în comunitatea natală, în cazul preoților nou-sfințiți, în general la tot ce înseamnă celebrare liturgică.

Dincolo de aceasta însă este vorba de un om, un om ca oricare altul, care s-a bucurat cu cei care s-au bucurat, care s-a distrat cu cei care s-au distrat, care s-a rugat asemenea tuturor celor care se roagă, care a iubit și a muncit asemenea tuturor celor care iubesc și muncesc cu sinceritate în această viață pentru a-și câștiga pâinea cea de toate zilele.

El, omul care a iubit și a muncit, într-o bună dimineață s-a trezit, s-a pregătit ca de obicei pentru a merge la muncă și a venit să-și salute soția care, ceva mai târziu, avea să meargă la rândul ei la muncă: "La revedere, «iubire», eu merg la muncă!" Și a mers! Sau mai exact, s-a dus!

În planul său de iubire, Dumnezeu l-a găsit "copt". Venise vremea secerișului, iar lucrătorul a ieșit în țarina sa să culeagă roadele. Nu a contat ora și nici ziua, fără a mai lua în calcul vârsta. L-a considerat bun pentru a fi "recoltat" și l-a cules! Iar în urma lui a rămas "lecția"!

Oricare poate fi "recoltat" oricând! Depinde doar de inițiativa Grădinarului! Nu contează vârsta, după cum nu contează nici statutul social. Nu contează dacă ai iubit sau mai iubești, dacă ai muncit sau mai muncești, în fața lui, a Grădinarului, recolta este "strânsă" în momentul în care el o consideră "matură", indiferent de ceea ce vor crede alte fructe, în egală măsură plantate tot de către el. Într-o zi vor fi culese și acestea, dar pe rând!

Așadar, după o viață de om, după trudă, bucurii, încercări, speranțe, deziluzii, după ce a "construit o casă, a sădit cel puțin un pom, după ce a săpat o fântână și a lăsat în lume trei urmași", după ce și-a salutat soția spunându-I la revedere "iubire" pentru a merge la muncă, s-a dus, dar nu la muncă, ci la "răsplata" muncii, acolo unde atât munca precum și iubirea sunt răsplătite cu iubire, cu bucurie și cu pace, iar familia, restul familiei și-l va aminti mereu, pentru că a fost "iubirea" ei, iubirea care în iubire a întâlnit o altă iubire alături de care s-a iubit, iar din iubirea lor au venit pe lume alte iubiri, până când într-o dimineață s-a dus să întâlnească adevărata, unica și veșnica iubire, pe Dumnezeu. La revedere, "iubire", noi rămânem la muncă., mai ales că este și Postul Mare!

(În memoria dascălului de la comunitatea română catolică din Roma-Grotte Celoni).

Pagină realizată de pr. Felician Tiba



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat