Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Sanctuare -

Czestochowa

Sanctuarul reprezentativ pentru Polonia este, fără îndoială, Jasna Góra din Czestochowa, fiind considerat unul dintre marile sanctuare ale Europei. Inima sanctuarului este icoana Maicii Domnului, care a fost adusă aici în anul 1383 de către Wladyslaw Opolczyk. Icoana poate fi ușor recunoscută prin cicatricele de pe obrazul drept. În ziua de 14 aprilie 1430, niște tâlhari husiți au răpit icoana și au înfipt sabia în obrazul Fecioarei. Ulterior, icoana a fost restaurată de Wladyslaw Jagiello. Regii Poloniei au început să fortifice sanctuarul cam din anul 1621.

În anul 1655, Suedia a atacat Polonia. Armatele suedeze au sosit în fața porților cetății Jasna Góra și sperau să o cucerească imediat. Cetatea era apărată doar de 170 de soldați, 20 de ofițeri și 70 de călugări, în timp ce armata suedeză număra 3.000 de persoane. Starețul Augustyn Kordecki s-a opus intrării armatelor luterane în sanctuar. După patruzeci de zile suedezii s-au retras rușinați. La 1 aprilie 1656, Polonia a fost consacrată Maicii Domnului de la Jasna Góra. Așadar, Czestochowa a devenit nu numai centrul religios al țării, ci și un simbol al libertății politice.

În anul 1795, Polonia, pentru a treia oară, a fost împărțită între Rusia, Prusia și Austria. Jasna Góra a devenit din nou un simbol al unității neamului polonez. Pelerinajul la acest sanctuar le-a dat polonezilor sentimentul de a se ști copiii unei singure patrii.

Primul Război Mondial îi va aduce Poloniei independența, dar în anul 1920 armata roșie a invadat Varșovia. Întregul episcopat polonez s-a reunit la Czestochowa și a reînnoit consacrarea către Maria. Mii de pelerini s-au îndreptat spre sanctuar implorând eliberarea țării. Rugăciunea le-a fost ascultată, deoarece, la 15 august 1920, a avut loc "minunea de pe Vistula".

În luna mai a anului 1936, 25.000 de studenți s-au consacrat Mariei, făcând vot să construiască o nouă Polonie. Printre ei era și Karol Wojtyla.

După al II-lea Război Mondial, cardinalul Ștefan Wyszynski a fost arestat de către comuniști. În anul 1956 el a scris o rugăciune pentru națiunea poloneză. Această rugăciune a fost citită la 26 august, a aceluiași an, în fața unui milion de pelerini. Cardinalul a fost eliberat două luni mai târziu.

Capela icoanei, aflată în partea stângă a bisericii, constituie punctul central al sanctuarului. Pelerinul care privește chipul Mariei va observa că Maria se uită la el. Fecioara are o privire maiestuoasă, puțin tristă și severă, ținând pe brațul stâng pruncul. Este îmbrăcată într-o mantie albastră care îi acoperă și capul. Pruncul, îmbrăcat cu o haină roșie, cu o mână binecuvântează, iar în cealaltă ține o carte.

Lângă icoană se poate vedea brâul alb însângerat al fericitului Ioan Paul al II-lea, pe care-l purta în timpul atentatului din anul 1981, și trandafirul de aur oferit de papa Benedict al XVI-lea în anul 2006.

Este impresionant, de asemenea, ritualul deschiderii și al acoperirii icoanei. La diferite ore din zi icoana este acoperită cu un văl de argint, pe fondul sunetelor de trompetă (se deschide la ora 6.00 și la ora 14.00 și se acoperă la ora 12.00 și seara la ora 21.00).

Pe lângă capela icoanei, merită atenție biserica mare, care copleșește cu podoabele și picturile sale baroce. Pelerinul va mai vedea aici o capelă pentru adorație perpetuă și o capelă pentru spovezi. Merită atenție biblioteca, ce conține peste 40.000 de manuscrise valoroase, și muzeul unde a fost expus și documentul primit de Lech Walesa la decernarea premiului Nobel pentru pace în anul 1983.

Aici vin pelerini nu numai din Polonia, ci din toată Europa. În anul 1994 au fost 4.000.000 de pelerini din 69 de țări. Sunt atribuite icoanei de la Czestochowa peste 2.600 de minuni.

Fericitul papă Ioan Paul al II-lea a vizitat sanctuarul, ca papă, de șase ori.

Pr. Iosif Dorcu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat