Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul sfintilor -

Episcopul Anton Durcovici - Anticamera persecuției

Monseniorul Anton Durcovici a fost propus oficial de papa Pius al XII-lea pentru a ocupa scaunul episcopal în Dieceza de Iași la 25 octombrie 1945 și a acceptat nominalizarea la 30 aprilie 1946. Bula papală de numire va fi emisă la 30 octombrie 1947, însă consacrarea episcopală va avea loc, târziu, la 5 aprilie 1948. Toate aceste întârzieri au fost cauzate de regimul comunist, care se instaurase prin ilegalitate și violență în România și care nu a fost de acord cu această nominalizare. Atunci când, fără ezitare, a acceptat să preia destinele Diecezei de Iași, Monseniorul Anton Durcovici știa că Biserica Catolică de ambele rituri din România încă se mai afla în anticamera persecuției și că foarte repede el va intra alături de confrații săi, episcopi, preoți, persoane consacrate și credincioși, în "plin foc comunist, cu perspectiva sigură a persecuției".

Fotografia alăturată a fost realizată în după-amiaza zilei de 5 aprilie 1948, la recepția oficială de după consacrarea episcopală, oferită de Nunțiatura Apostolică din România. Fotograful a imortalizat un moment din timpul rostirii discursurilor omagiale, în care apare episcopul Anton Durcovici, având discursul scris în fața sa. Este flancat de episcopul greco-catolic Ioan Suciu și de nunțiul apostolic Gerald Patrick O'Hara.

Episcopul Ioan Suciu, administrator apostolic al Arhidiecezei de Alba-Iulia și Făgăraș, a luat parte alături de episcopul Vasile Aftenie (București) la ceremonia de consacrare din 5 aprilie 1948 ca reprezentanți ai Bisericii Greco-Catolice din România. La recepția de la nunțiatură, episcopul Ioan Suciu, cunoscut ca un mare orator, a rostit un emoționant "cuvânt de felicitare și urare" la adresa episcopului Anton Durcovici: "Încă odată Preacurata a născut pe Emanuel - Domnul cu noi. Căci fiecare hirotonire episcopală este o dovadă și un semn al dragostei divine care ni se dăruiește, o sorginte de lumină pentru lumea care bâjbâie în întuneric.

Dacă în zilele noastre se mai întâmplă astfel de evenimente, înseamnă că Dumnezeu nu ne părăsește. El e tată iubitor care poartă grijă de poporul său. (.) Preasfințite, vi se încredințează un popor numeros în răsăritul țării. Moldova așteaptă tămăduire de la Excelența voastră. (.)"

La scurt timp după acest moment, episcopul Ioan Suciu va fi arestat de Securitate, la 28 octombrie 1948 și închis în diferite locuri, pentru ca în octombrie 1950 să fie dus la penitenciarul de la Sighetu Marmației. Ca și episcopul de Iași, Anton Durcovici, el și-a mărturisit credința catolică cu toată sinceritatea, murind, la 27 iunie 1953, în condiții dramatice (izolare, boli grave de stomac, frig și foame), similare cu cele în care a decedat și confratele său Anton Durcovici. Mormintele celor doi ierarhi, ambele rămase până astăzi necunoscute, se află la distanță, unul de altul, de doar câțiva kilometri: Anton Durcovici se află în cimitirul orășenesc (zona ruteană), în timp ce Ioan Suciu a fost depus în Cimitirul Săracilor (Cimitirul spitalului).

Ca și episcopul Anton Durcovici, PS Ioan Suciu primise de la sanitarul închisorii comuniste de la Sighet, în loc de medicamente, cuvintele de batjocură: "Ești venit aici pentru a muri, nu pentru a trăi! Mori!"

Ca și cum toate acestea nu ar fi fost de ajuns, după moartea lor, ofițerii de Securitate au furat din săculeții cu obiecte personale ale celor doi episcopi însemnele vizibile ale demnității episcopale - inelul și crucea pectorală - care au dispărut pentru totdeauna.

Episcopii martiri, Anton Durcovici și Ioan Suciu, ocupă un loc aparte în memorialul rezistenței anticomuniste al Bisericii Catolice din România.

Dr. Dănuț Doboș



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat