Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Istorie -

Figuri ilustre: Charlotte Sibi

Născută la 26 decembrie 1901, la Iași, fiică a consulului francez la Iași, Joseph Sibi și a Hortensiei, a urmat cursurile primare și cele gimnaziale la Iași, ultimele la Institutul "Notre Dame de Sion" din același oraș. Refugiată în Franța, în anul 1917, se reîntoarce la Iași în anul 1919, urmând cursurile liceale și pe cele ale Facultății de Litere și Filozofie de la Universitatea ieșeană. Obține licența în limba franceză (1928), activând apoi în perioada 1930-1949 ca profesoară de limba franceză la liceul "Carmen Sylva" din Botoșani.

În anul 1949 este epurată din învățământ, deoarece "vorbea despre Dumnezeu și era credincioasă", fiind condamnată, aidoma tuturor membrilor familiei sale, de către regimul comunist, la "moarte civilă". Tot restul vieții sale se va întreține din lecțiile de franceză pe care le făcea acasă.

Moare la Iași, la 26 mai 1989, fiind înmormântată în cimitirul "Eternitatea".

Acestei emblematice personalități ieșene, figură ilustră a Bisericii noastre locale, i-a fost dedicată în anul 1996 de către pr. Prof. dr. Anton Despinescu articolul intitulat "Suflet ales", iar în anul 2011, o biografie de referință, bilingvă, de către domnul Olivier Dumas, privilegiu rar în peisajul nostru istoriografic. Valoarea biografiei nu scade cu nimic, chiar dacă problema colaborării Charlottei Sibi la revista Lumina creștinului conține o eroare de fond, autorul atribuindu-I acesteia articolele din revistă semnate "Ch" sau "ch", și care aparțineau, în realitate, directorului revistei din perioada 1937-1939, pr. Constantin Hausner.

În realitate, Charlotte Sibi debutează în paginile revistei Lumina creștinului în ianuarie 1941, cu un articol dedicat Elisabetei Leseur (1866-1914), din al cărei jurnal va publica fragmente în paginile revistei între anii 1941 și 1942. În mod surprinzător însă, aceste articole nu sunt menționate în biografia din 2011, or ele sunt cheia prin care trebuie înțeleasă viața creștină plină de sfințenie trăită de Charlotte Sibi, inclusiv în anii persecuției comuniste.

În anul 1920, citește pentru prima dată jurnalul Elisabetei Leseur, fiind fascinată de această personalitate. Reia, după câțiva ani, lectura jurnalului "cu aceeași admirație, înduioșată de blândețea tonului, uimită de adevărul afirmațiilor. Multe, foarte multe, din gânduri mi-au devenit norme de viață", scrie Charlotte Sibi. Mai mult, ea o descrie pe Elisabeta Leseur drept "o ființă desăvârșită ", "nume drag", care "i-a fost prietenă în zile grele". Descoperă în jurnal "lucruri frumoase, de desăvârșire sufletească", motiv pentru care a decis să o facă cunoscută, prin intermediul revistei Lumina creștinului. Fragmentele traduse sunt însoțite de propriile sale observații și reflecții, direcționându-se, pe sine și pe cititor deopotrivă, spre esențialul jurnalului.

Elisabeta, scrie Charlotte Sibi, "era într-adevăr simplă. E un exemplu viu de urmat. Împrejurările vieții sale sunt asemănătoare cu ale noastre. O putem urma - putem face ca ea (.), ea care știa atât de bine să vadă în toate mâna lui Dumnezeu". În februarie 1941, Charlotte Sibi a publicat în paginile revistei articolul "Întrebări interesante", în octombrie același an, articolul "Rugăciunea: Ai milă, maica noastră", în august 1942, articolul "Echilibru" - în cadrul căruia numește smerenia drept "cea mai echilibrantă dintre virtuți", iar în numărul dublu din iulie-august 1943, articolul "Pomana în Biserică". În sfârșit, în Almanahul "Presa Bună" 1942, publică articolul "Reculegere".

Ca și modelul său Elisabeta Leseur, Charlotte Sibi și-a ținut un jurnal, azi dispărut, deoarece îl aprecia drept un "lucru bun, de verificare a continuității sale spre perfecțiune". Totodată, și-a ghidat viața după motoul Elisabetei Leseur "Adunați toate în Cristos", după regulamentul de viață al modelului său și după "hotărârile" acesteia - tăcerea, dăruirea de sine și severitatea pentru propria fire.

Dr. Dănuț Doboș



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat