Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Din istoria revistei (XIII) -

Pr. Petru Pal - director al revistei

După ce Mons. Anton Gabor a trecut la Domnul, în anul 1936, revista, în perioada martie 1936 - noiembrie 1937, a fost redactată de pr. Petru Pal (24 iulie 1872 - 31 ianuarie 1943), care încearcă să urmeze linia primului redactor. În martie 1936 acesta scrie: "Apreciind foloasele revistei pentru luminarea populațiunii noastre catolice române, am hotărât în înțelegere cu forul nostru superior să nu părăsim opera începută, să luăm locul de sacrificii al reposatului și cu puteri unite s-o continuăm!". Cere sprijinul cititorilor și colaborarea preoților de ambele rituri, dorind să publice cât mai multe lucrări originale. Revista apărea acum în 1.500 de exemplare.

Intenția de rugăciune pentru luna aprilie, publicată în luna martie, este pentru expoziția presei de la Vatican (1 aprilie - 31 octombrie 1936), cu prilejul împlinirii a 75 de ani de existență a ziarului "L'Osservatore romano". În numărul din iunie, pr. P. Pal descrie deschiderea oficială a expoziției de presă de la Vatican (12 mai 1936), România, alături de ep. Traian Frențiu, fiind reprezentată de pr. P. Pal pentru diecezele latine, și de pr. Alois Tăutu și pr. Ioan Georgescu pentru greco-catolici.

Numărul din iunie anunță inaugurarea unei parohii unite în Iași, iar revista din iulie-august descrie sfințirea capelei din Tecuci. În septembrie, la 50 de ani de la deschiderea Seminarului din Iași, pr. P. Pal, primul preot ieșit din acest Seminar, face istoricul acestuia, iar în numărul următor relatează cum s-a desfășurat sărbătoarea. Despre sosirea noului nunțiu (Valerio Valeri) și despre împlinirea a zece ani de la înființarea "Presei Bune" se relatează în revista din noiembrie.

În 1937 sunt publicate articole legate de raportul dintre știință și religie, despre persecuțiile din Spania, despre propaganda comunismului din Rusia, despre rătăcirile național-socialismului din Germania, din misiuni. În luna martie, pr. P. Pal revine la expoziția presei din Vatican, descriind cele văzute, iar în luna mai despre închiderea expoziției, prelungită până în aprilie 1937. De aici aflăm că 45 de națiuni și ordine călugărești aveau pavilioanele lor, lipseau Germania și Rusia; greco-catolicii români erau reprezentați cu câteva jurnale, iar latinii erau cu țările balcanice (Bulgaria și Grecia) împreună într-o odăiță; din cele 29 de reviste lunare și hebdomadare în diferite limbi, organizatorii au pus doar câteva. Din articolul "O noutate" din numărul din luna aprilie, aflăm cum se distribuiau publicațiile la Iași în acea vreme: "Să fi mers la Liturghia de la ora zece ca astăzi. Nu-I așa că erau să-ți spargă urechile copiii care vând Farul nou în curtea catedralei? Într-una strigă: 2 lei Farul nou, 2 lei Farul nou".

Aceeași revistă din luna aprilie anunță apariția, sub îngrijirea pr. Iosif Tălmăcel, a colecției de cântece bisericești "Cântărețul catolic", 288 de pagini, alături de un alt volum cu note muzicale. Revista din luna mai anunță stingerea din viață, la 22 martie 1937, la Strasbourg (Franța) a seminaristului Iosif Cojocaru, originar din Pildești. Numărul din iunie tratează despre Colegiul "Pio Romeno" recent inaugurat. Numărul iulie-august apare cu întârziere din cauza grevei tipografilor și anunță moartea Mons. Carol Rist și vizita nunțiului în Dieceza de Iași.

În afară de pr. Felix Wiercinski, la revistă, în ultimii ani, colaborează H. Arion, S., Peregrinus, Zoe Hașdeu (Z.H.), H.A., pr. C. Hausner (C.H.), pr. Ioan Jicmon (I.J.), pr. Cădaru, C.H.

Sub conducerea pr. P. Pal se dă prioritate articolelor de spiritualitate sau catehetice, precum și informațiilor din Biserica Universală; sunt mai puține informații din viața Bisericii locale și nu mai sunt publicate calendarul și intențiile de rugăciune pentru fiecare zi "din unele motive tehnice".

Pr. Cornel Cadar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat