Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Întâlnirea papei cu logodnicii

Papa Francisc s-a întâlnit în Piața "Sfântul Petru" din Vatican, vineri, 14 februarie, cu aproximativ 25.000 de tineri logodnici, din circa 30 de țări.

Întâlnirea tinerelor perechi cu papa a fost promovată de Consiliul Pontifical pentru Familie și a fost precedată de un moment de mărturii, muzică și poezie. În cadrul întâlnirii, câteva cupluri de tineri logodnici și-au mărturisit iubirea, în ziua Sfântului Valentin, patronul îndrăgostiților, episcop martir, cunoscut pentru ajutorul pe care-l acorda celor care doreau să se căsătorească, și i-au adresat papei Francisc câteva întrebări, cerând clarificări pentru viitorul lor drum. Cu stilu-I arhicunoscut, papa a răspuns printr-o serie de învățături și sfaturi.

Prima întrebare s-a referit la dificultatea provocării de a trăi pentru totdeauna în fidelitate, care, chiar dacă e fascinantă, pare exigentă și imposibilă. Papa a răspuns că în timpurile noastre există o frică pentru alegerile definitive și de aceea există și frica angajamentului. El i-a îndemnat pe toți să nu se lase învinși de "cultura provizoriului" și să-I ceară lui Isus să înmulțească iubirea lor. "În rugăciunea Tatăl nostru noi spunem: «Pâinea noastră cea de toate zilele dă-ne-o nouă astăzi..». Soții pot învăța să se roage astfel: «Iubirea noastră cea de toate zilele dă-ne-o nouă astăzi»".

La cea de-a doua întrebare, "Există un «stil» al vieții de cuplu, o spiritualitate a cotidianului?", papa a răspuns afirmând că a trăi împreună este o artă, un drum răbdător și fascinant. Acest drum zilnic are reguli care se pot rezuma la trei cuvinte: te rog, mulțumesc și scuze. "Dacă învățăm să ne cerem scuze și să ne iertăm reciproc, căsătoria va dura, va merge înainte". Papa a cerut cuplurilor să nu termine ziua fără să facă pace, căci astfel următoarea zi va fi mai rece și mai dură.

În cea de-a treia întrebare I s-a cerut papei un sfat în vederea unei celebrări a căsătoriei. Aici, papa a subliniat trei aspecte: căsătoria să fie o sărbătoare creștină, nu o sărbătoare mondenă; căsătoria să fie sobră și să facă să iasă în evidență ceea ce este cu adevărat important; căsătoria este și o muncă de toate zilele, o muncă de bijutier.

Papa, pornind de la imaginea nunții din Cana, a spus: "La un moment dat vinul se termină și sărbătoarea pare stricată. Imaginați-vă să termini sărbătoarea bând ceai! Nu, nu merge! Fără vin nu este sărbătoare! La sugestia Mariei, în acel moment Isus se revelează pentru prima dată și dă un semn: transformă apa în vin. Ceea ce s-a întâmplat la Cana în urmă cu două mii de ani se întâmplă la fiecare sărbătoare nupțială: ceea ce va face deplină și profund adevărată căsătoria voastră va fi prezența Domnului care oferă «vinul bun», el este secretul bucuriei depline. Soțul are misiunea de a o face mai femeie pe soție și soția are misiunea de a-l face mai bărbat pe soț. Astfel, copiii vor avea această moștenire că au avut un tată și o mamă care au crescut împreună, făcându-se - unul pe altul - mai bărbat și mai femeie!"

Cu blândețe și simplitate, papa Francisc a subliniat în această întâlnire aspecte profunde ale vieții de familie, aspecte care deseori trec neobservate. Cuvintele papei trebuie să atingă viața fiecărei familii creștine, viața fiecărui tânăr, viața fiecărui membru al Bisericii. Iubirea este "pâinea, proaspăt scoasă din cuptor", care trebuie să sature sufletele noastre. Iubirea este pâinea pentru care Isus deja a plătit prețul prin moartea sa pe cruce. Noi avem misiunea doar să ne înfruptăm din această "pâine" fragedă și să o împărțim tuturor. Întâlnirea s-a încheiat cu o rugăciune specială pentru logodnici.

Andrei Stolnicu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat