Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Posta redactiei -

Răspundem cititorilor

* Ne-au mai scris de sărbători: Elena Dascălu (Iași); Ștefania Georgescu (Moinești); Elena Hoțoiu (Brăila); Liviu Drob (București); Surorile "Sfântul Carol Borromeu" (Gioseni); Congregația Inimii Neprihănite Casa "Sfântul Iosif" (Odorheiul-Secuiesc); Pr. Mihail Titi Dumitrescu (Lugoj); Redacția "Mesagerul Sfântului Anton" (Bacău); Acțiunea Catolică (Iași); Asociația Kolping Moldova (Bacău); fam. Marin Șpan (Baia Mare); fam. Maria Elisabeta Niculescu (Constanța). Vă mulțumim!

* A. (Bacău). "Citesc aproape lunar revista și mai tot timpul găsesc forța necesară să pot merge mai departe, dar de data aceasta am citit articolul de la pag. 24, rubrica "În apărarea sănătății" care mă face să gândesc că una e să tratezi un alcoolic și alta e să locuiești cu un alcoolic... Soțul meu nici nu vrea să recunoască faptul că are această boală".

Scrisoarea dv. am înmânat-o Asociației Cluburilor Alcoolicilor în Recuperare pentru a fi analizată, cu rugămintea de a vă da răspuns în unul din numerele viitoare ale revistei.

* Diana Gal (e-mail). "Lăudat să fie Isus și Maria! La începutul unui nou an civil vă doresc un călduros: La mulți ani cu multă sănătate, putere de muncă și multe binecuvântări de la Dumnezeu. În luna ianuarie m-am gândit să aduc în atenție o devoțiune specifică lunii, cea către Sfântul Nume a lui Isus. Știu că nu prea este cunoscută în Biserica Catolică, de aceea m-am gândit să aduc în atenția tuturor această devoțiune pentru că ea este cunoscută mai mult în familia franciscană... Vreau doar să știu dacă s-au primit articolele mele pe care le-am trimis de-a lungul timpului".

Am primit toate materialele trimise de-a lungul timpului. Vă mulțumim pentru urări și pentru constanta insistență de a ne trimite gânduri și meditații. Vă dorim și noi un an binecuvântat de Dumnezeu!

* Veronica C. (e-mail). "Vă rog mult, dacă se poate să transmiteți evenimentul din 17 mai, cu beatificarea ep. Anton Durcovici, pe un post de televiziune național, TVR1, TVR3, care se poate prinde peste tot în țară. Vă mulțumesc!

Noi vom încerca, dar nu ține numai de noi. Să sperăm că evenimentul va fi preluat de TVR. Pentru siguranță trebuie să luați în calcul participarea directă la eveniment.

* A.R. (e-mail) "Bun găsit și la mulți ani! Am o nelămurire: în urmă cu 2-3 ani, parohul nostru a spus că aceia care au peste 30 de ani și sunt necăsătoriți să plătească jumătate din simbrie. La începutul anului acesta a anunțat ca toți cei care au rămas văduvi în 2013 să plătească simbria întreagă pentru anul 2014. Este corect? A luat episcopul această hotărâre? Vă mulțumesc și vă doresc un an bun și binecuvântat!"

Vă mulțumim pentru faptul că ne-ați scris. Cu privire la taxa pentru susținerea bisericii (numită simbrie sau taxă de cult), aici vă putem oferi principiul care credem că ar trebui să ne călăuzească, urmând ca mai apoi să scrieți părintelui decan pentru mai multe detalii în situații particulare. Una dintre cele cinci porunci ale Bisericii spune: "Să plătești Bisericii simbria și celelalte datorii după legi și obiceiuri". Întrebarea se pune cum împlinește această poruncă cel care are peste 25 de ani, nu este căsătorit și lucrează? Vedeți, găsim bani pentru o mulțime de lucruri (telefon, abonament, internet, tv. etc.), dar când e vorba de susținerea Bisericii din care facem parte, ne vine greu să oferim 5 lei pe lună. Evident, nu se pune problema pentru persoanele care trăiesc în sărăcie sau nu au nici o posibilitate pentru care părintele paroh este chemat să găsească modalități de ajutorare prin reducerea taxei sau prin scutire. Al doilea caz pe care îl prezentați, suntem de acord cu dv. că nu este corect întrucât simbria este pentru anul care a început. Verificați însă încă o dată dacă cele relatate sunt reale. Pentru mai multe lămuriri scrieți părintelui decan, care răspunde de linia pastorală din decanat și care cunoaște cel mai bine strategia pastorală stabilită în cadrul ședințelor decanale. Vă dorim un an plin de binecuvântarea lui Dumnezeu!

* Petre Jicu (Prăjești). "În calitate de cititor al revistei "Lumina creștinului", iar revista în anul 2013 a fost la an aniversar: Personal dator mă simt / Aș avea de mulțumit / La cei ce ne trimit / Lumina creștinului. / Și n-o spun așa-n zadar / 2013 aniversar / Unde pe broșuri s-așterne / Gânduri bune și eterne / Și ne scoate în sinteză / Noutăți din dieceză / Legislații, sănătate, / Parohii înființate / Noi biserici terminate. / Articole importante / Articole fel și feluri / De numiri și de transferuri / Întâlnim și altceva / Supliment ... familia...".

Vă mulțumim pentru gândurile trimise. Întrebările cu privire la Sfânta Scriptură au fost înmânate pr. Alois Bulai care vă va răspunde în unul dintre numerele viitoare ale revistei.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat