Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri externe

Vizită în Țara Sfântă
Papa Francisc va face o vizită istorică în Țara Sfântă în perioada 24-26 mai. Programul va include pelerinaje la Amman, Betleem și Ierusalim. "Vom celebra o întâlnire ecumenică împreună cu toți reprezentanții Bisericilor creștine din Ierusalim, precum și cu patriarhul Bartholomeu de Constantinopol", a declarat papa la 4 ianuarie. Întâlnirea se va desfășura la biserica "Sfântul Mormânt" din Ierusalim, care adăpostește mormântul lui Isus Cristos. Suveranul pontif a făcut acest anunț la exact 50 de ani de la începutul vizitei istorice a papei Paul al VI-lea în Țara Sfântă, prima a unui papă în țara lui Isus. În a doua zi a vizitei sale (5 ianuarie 1964), papa Paul al VI-lea s-a întâlnit cu patriarhul Athenagoras la Ierusalim.

Comunicațiile sociale
A fost prezentat la 23 ianuarie, la Roma, Mesajul papei Francisc pentru cea de-a 48-a Zi Mondială a Comunicațiilor Sociale, care anul acesta se marchează în Biserica Catolică duminică, 1 iunie, și are ca temă: "Comunicarea în serviciul unei autentici culturi a întâlnirii". În text se subliniază că mass-media ne poate ajuta să ne simțim tot mai aproape unii de alții, să ne facă să experimentăm un reînnoit sentiment de unitate al familiei umane. La 24 ianuarie, Biserica Catolică îl comemorează pe sfântului Francisc de Salles, patronul jurnaliștilor.

Odihna duminicală
La sediul Parlamentului European din Bruxelles, Comisia Episcopatelor din Comunitatea Europeană (Comece) a organizat la 21 ianuarie conferința: "Duminica, zi de odihnă și munca demnă în Uniunea Europeană". Evenimentul face parte dintr-o serie de inițiative promovate de episcopii europeni în favoarea odihnei duminicale, ca zi dedicată Domnului și familiei, acțiune sprijinită și de Alianța Europeană pentru Duminică (European Sunday Alliance). În cadrul conferinței de la Bruxelles au fost trei sesiuni: "Munca demnă și duminici nelucrătoare în timpuri de criză", "Echilibru între muncă și viața privată și familie - înspre o viață sănătoasă și fericită" și "Modul în care duminica nelucrătoare crește participarea civică și implicarea în voluntariat".

Marș pentru viață
"Mă unesc în rugăciune cu Marșul pentru Viață de la Washington. Dumnezeu să ne ajute să respectăm toate formele de viață, mai ales cele mai vulnerabile", a scris papa Francisc la 22 ianuarie, cu ocazia celei de-a 41-a ediții a Marșului pentru Viață de la Washington. Prima manifestație provita din Washington a fost o reacție împotriva sentinței Curții Supreme din SUA din 1973 prin care a fost permis avortul voluntar. La ediția din 2014, din cauza temperaturilor scăzute, marșul a fost scurtat, însă la evenimentele organizate de Arhidieceza de Washington în spații special amenajate au luat parte mai mult de 30.000 de tineri.

Logodnicii și papa
Papa Francisc va avea o întâlnire cu tinerii care s-au logodit, pentru a sărbători împreună "bucuria unui da pentru totdeauna". Inițiativa a fost lansată de Consiliul Pontifical pentru Familii. Întâlnirea cu Sfântul Părinte se va desfășura în aula "Paul al VI-lea" din Vatican, în ziua de 14 februarie, sărbătoarea Sfântului Valentin, ocrotitorul celor îndrăgostiți. Au fost invitați logodnicii care au frecventat de curând sau urmează în prezent parcursul de pregătire catehetică în vederea căsătoriei.

Omul anului 2013
Papa Francisc a fost desemnat "Omul anului 2013 la Radio România Internațional". Desemnarea s-a efectuat în urma tradiționalei anchete de opinie, lansată printre ascultătorii și utilizatorii săi de Internet din lume de Radio România Internațional. Potrivit unui ascultător din Ucraina, citat în comunicatul de presă al RRI, papa Francisc "demonstrează modestie umană, toleranță și comportament democratic. (...) Comportamentul papei oferă un bun exemplu pentru cel puțin un miliard de credincioși, dar și pentru toți creștinii (și nu numai)".

An al vieții consacrate
Anul 2015 în Biserica Catolică va fi dedicat vieții consacrate, a anunțat papa Francisc la finalul celei de-a 82-a Adunări Generale a Uniunii Superiorilor Generali, cu participarea a 120 de superiori generali, desfășurată la Roma între 27 și 29 noiembrie 2013. Motivul l-a explicat tot Sfântul Părinte: "Viața consacrată este profeție", "sunt bărbați și femei care pot trezi lumea".

Pregătiri ZMT 2016
"Cracovia și Polonia să se bucure pentru că vor deveni din nou un oraș și o țară a tinerilor", a spus card. Stanislaw Dziwisz, arhiepiscop de Cracovia, pe site-ul oficial krakow2016.com al Zilei Mondiale a Tinerilor care se va desfășura între 25 iulie și 1 august 2016 la Cracovia. În Piața "Sfântul Petru" din Roma, la 13 aprilie, în Duminica Floriilor, un grup de 100 de tineri polonezi vor primi crucea ZMT, împreună cu icoana "Salus Populi Romani". Simbolurile întâlnirii mondiale a tinerilor catolici își vor începe pelerinajul în Polonia, rămânând pentru aproximativ 20 de zile în fiecare dintre cele 44 de dieceze, începând cu orașul Poznan. Card. Stanislaw Dziwisz l-a invitat la ZMT 2016 și pe patriarhul ortodox rus Kiril I.

Hirotoniri
- Prin impunerea mâinilor ep. Pietro Maria Fragnelli, în bazilica "Adormirea Maicii Domnului" din Alcamo (Sicilia, Italia), la 11 ianuarie, a fost hirotonit preot, printre alții, și Sergiu Cătălin Farcaș pentru Provincia "Sfântul Iosif" din România. La Liturghie, a participat și pr. Daniel Romila, secretar provincial. Pr. Sergiu Cătălin Farcaș s-a născut la 10 ianuarie 1986, la Târgu Frumos. A făcut profesiunea solemnă la 10 septembrie 2011. Are licență în teologie și va activa ca vicar la Alcamo.
- În catedrala "San Lorenzo" din Grosseto (Italia), sâmbătă, 11 ianuarie, Marius Balint din Parohia "Sfânta Ana" din Lespezi (Bacău) a fost consacrat diacon, alături de alți doi colegi, prin impunerea mâinilor și rugăciunea de consacrare a PS Rodolfo Cetoloni, episcop de Grosseto. Marius Balint s-a născut la 30 septembrie 1985 la Buhuși. Între anii 2001 și 2005 a studiat la Seminarul Capucin "Fericitul Ieremia" din Onești. După o experiență monahală, între 2005 și 2009, în Mănăstirea "Santa Croce in Gerusalemme" din Roma, a studiat la Seminarul Episcopal din Grosseto și la Seminarul Regional "Pius al XII-lea" din Siena, până în anul 2013.

Spiritualitate focolară
Pr. Pavel Chelaru, paroh la Roman "Sfânta Tereza", și pr. Iosif Dămătăr, paroh de Valea Mare, au participat la întâlnirea mondială de formare spirituală a membrilor și voluntarilor din asociația mariană "Opera Mariei" - Mișcarea Focolarelor. La această întâlnire desfășurată între 13 și 17 ianuarie la Centrul "Mariapoli" din Castelgandolfo, în apropiere de Roma, din România au luat parte 14 preoți greco-catolici și romano-catolici.

Calendare și agende
Catholica.ro, în parteneriat cu Editurile "Presa Bună" și "Viața Creștină", oferă agendele și calendarele liturgice pentru telefoanele și tabletele cu Android. Aplicațiile tip calendar permit celor ce și le instalează să aibă mereu la îndemână ceea ce popular este numit "calendarul de perete". Aplicațiile agendă oferă în plus față de calendar lecturile liturgice ale zilei. Pentru cei care nu folosesc telefoane sau tablete cu sisteme Android, o soluție online este să viziteze adresa Mobile.Catholica.ro. Aplicațiile pentru Android se găsesc în Google Play căutând "Calendar romano-catolic", "Agenda romano-catolică", și similar pentru aplicațiile greco-catolice.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat