Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Sanctuare -

Banneux

La doar 25 km de Liege se află un important sanctuar al Belgiei, Banneux. Aici, sfânta Fecioară Maria, începând de la 15 ianuarie 1933, s-a arătat unei fetițe, Mariette Beco, de opt ori.

Mariette Beco, primul dintre cei șapte copii ai familiei, s-a născut la 25 martie 1921. Duminică, 15 ianuarie 1933, pe la ora 19.00, fetița stătea la fereastră și privea pădurea acoperită de zăpadă. Familia Beco era catolică, dar nu prea frecventa biserica. Mariette totuși avea o atracție spre rugăciune. Privind pe fereastră, a văzut la câțiva metri o doamnă foarte frumoasă, îmbrăcată în lumină. O cheamă pe mama și îi spune: "Privește, e sfânta Fecioară! Ne zâmbește". Doamna îi face semn să meargă la ea. Mariette vrea să iasă din casă, dar mama nu-i dă voie, încuind ușa. Mariette revine la fereastră, dar doamna dispăruse. Miercuri, 18 ianuarie, tot la ora 19.00, chiar dacă vremea era foarte rea, fetița se află pe la locul apariției. Doamna îi face semn să o urmeze și o conduce spre un izvor și îi spune: "Pune mâinile în apă. Acest izvor îmi aparține. Bună seara și la revedere!"

Joi, 19 ianuarie, doamna apare din nou. Mariette o întreabă: "Cine ești tu, frumoasă doamnă?" "Eu sunt Fecioara săracilor" - a fost răspunsul. "De ce ieri ai spus că izvorul îți aparține?" "Am vrut să spun că izvorul aparține tuturor națiunilor, spre alinarea bolnavilor".

Vineri, 20 ianuarie, Mariette, la ora 18.45, iese la locul aparițiilor și întreabă: "Ce dorești de la mine, frumoasă doamnă?" Fecioara, surâzând, i-a spus: "Doresc o capelă aici". Mariette a ieșit apoi în fiecare seară să se roage, dar Maria nu a mai apărut până la 11 februarie. A șasea apariție a fost la 15 februarie. Mariette spune: "Părintele Jamin mi-a zis să vă cer un semn". Maria răspunde simplu: "Credeți în mine și eu voi crede în voi... Rugați-vă mult. La revedere!" Maria i-a încredințat un secret fetiței.

La 20 februarie, Maria apare și îi spune: "Fiică preaiubită, rugați-vă mult!" Ultima apariție a fost joi, 2 martie. Maria a apărut și a spus doar atât: "Eu sunt Mama Răscumpărătorului, Maica lui Dumnezeu. Adio!"

Conform dorinței "Fecioarei săracilor", s-a construit o capelă, inaugurată la 15 august 1933.

Au urmat multe examinări și anchete ale vizionarei, dar încep să apară și miracole. La sfârșitul lunii martie, după ce bea apă de la izvor, este vindecat Ernest Boutet, un hemiplegic. În luna iunie 1937 este vindecată complet sora Lutgarde din Liege, care suferea de decalcifierea oaselor.

Între anii 1935-1937, o primă comisie analizează evenimentele de aici. Louis-Joseph Kerkhofs, episcopul de Liege, va aproba, la 22 august 1949, cultul sfintei Fecioare de la Banneux. Recunoașterea oficială din partea Bisericii vine în anul 1952. La 14 august 1956 statuia a fost încoronată solemn de Mons. Efrem Forni, nunțiu apostolic în Belgia. În anul 1958 se inaugurează ansamblul din jurul izvorului. În anul 1959 au fost la Banneux un milion de pelerini. Fericitul papă Ioan Paul al II-lea a vizitat Banneux la 25 mai 1985.

Este cunoscută evlavia față de Banneux a fericitului Alfredo Ildefonso Schuster, cardinal de Milano. El ducea mereu la bolnavi sticluțe cu apă de aici.

Vizionara s-a căsătorit și a dus o viață obișnuită de familie. A fost foarte discretă și nu a atras niciodată atenția asupra ei. Mergea adesea la izvor, doar când nu o vedea nimeni. A murit la 2 decembrie 2011.

În anul 2008, la cel de-a 75-lea aniversar al sanctuarului, Mariette l-a rugat pe capelanul sanctuarului să spună din partea ei: "Nu am fost decât un factor purtător de mesaj. După ce mesajul a fost prezentat, factorul nu mai are importanță".

Pr. Iosif Dorcu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat