Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul sfintilor -

Ep. Anton Durcovici. Corpus Domini

Episcopul Anton Durcovici a prezidat la 30 mai 1948, la Iași, prima și singura procesiune Corpus Domini, în calitate de episcop de Iași. Atât parohul de Grozești, Petru Pleșca, cât și cel de Galați, Ioan Duma, au adresat anterior episcopului invitația de a efectua vizite canonice în localitățile respective, pentru ziua de 30 mai 1948. Episcopul le-a reprogramat, deoarece luase hotărârea de a transfera procesiunea de Joia Verde, care era zi de lucru, în duminica din octavă, 30 mai, așa cum se procedase și în anul 1947. Pregătirile pentru impunătoarea procesiune au început la 20 mai 1948, odată cu solicitarea adresată de episcop comandamentului Regimentului 8 Grăniceri pentru ca "Muzica Militară a Regimentului" să cânte "Ruga" la catedrala "Adormirea Maicii Domnului" din Iași, cu ocazia "sărbătorii Trupul Domnului, adică înființarea tainei sfintei Euharistii". Ca și în anii trecuți, menționa episcopul Anton Durcovici în respectiva solicitare, muzicanții care cântau "în mod gratuit" urmau să primească la sfârșit "o gustare și un sfert de vin".

În mod ciudat însă, episcopul Anton Durcovici nu menționează în faimoasa sa declarație din 26 aprilie 1950, dată în arestul Securității din București, procesiunea Corpus Domini din 30 mai 1948.

Există însă un set de fotografii, realizate în timpul evenimentului de la Iași, care atestă faptul că celebrantul principal a fost episcopul Anton Durcovici. Într-o primă fotografie apare mulțimea mare de credincioși, în frunte cu elevele și călugărițele din Congregația "Notre Dame de Sion", care se îndreaptă spre ieșirea din curtea catedralei, purtând icoane mari. În cea de-a doua fotografie a fost imortalizat momentul în care procesiunea se afla în fața clădirii Institutului "Notre Dame de Sion" ("Casa Balș"- sediul de azi concesionat Filarmonicii de către Episcopia de Iași). În fotografie, sub baldachin apare chipul episcopului Anton Durcovici purtând preasfântul sacrament și avându-i alături pe episcopul Marcu Glaser și pe preoții Ioan Mărtinaș, Leopold Nestmann și Iacob Ferenț.

Fotografia alăturată îl înfățișează pe episcopul Anton Durcovici, flancat de preoții Andrei Asaftei și Leopold Nestmann în fața celui de-al doilea altar amenajat afară, lângă peretele din dreapta catedralei. Fotograful a surprins procesiunea de la momentul "Tantum ergo", în spatele episcopului aflându-se ministranții Eduard Lisacoschi și Gheorghe Albert. Totodată, lângă baldachin se zărește figura preotului martir Vasile Gabor. Procesiunea Corpus Domini nu s-a mai repetat la Iași, în anul următor, din cauza începutului persecuției comuniste.

Ep. Durcovici s-a aflat de altfel, la 16 iunie 1949, de sărbătoarea Joia Verde, în vizită canonică la Râmnicu Vâlcea, iar peste zece zile avea să fie răpit de Securitate, găsindu-și sfârșitul în închisoarea comunistă de la Sighetu Marmației, la 10 decembrie 1951. Toate celelalte persoane din fotografia alăturată vor suporta, la rândul lor, persecuția in odium fidei. Tânărul Eduard Lisacoschi va fi arestat în noaptea de 2 spre 3 mai 1949, clericul Leopold Nestmann a fost arestat câteva luni mai târziu, iar preotul Andrei Asaftei, în anul 1952. Episcopul Marcu Glaser va muri în condiții suspecte la 25 mai 1950 după lungi și chinuitoare interogatorii din partea Securității din Iași, în timp ce preotul Vasile Gabor s-a sustras arestării în anul 1948, murind, în condiții dramatice, în anul 1954, de tifos exantematic, ascuns în pădurea de la Buruienișu de Sus (jud. Bacău).

Procesiunea Corpus Domini din 30 mai 1948 rămâne un moment de referință în istoria Bisericii locale, fiind ultima manifestare liberă pe străzile orașului a comunității catolice din Iași. La scurt timp începea persecuția comunistă!

Dr. Dănuț Doboș



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat