Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Anul trecut au fost uciși 22 de lucrători pastorali

În fiecare an Agenția Fides publică bilanțul lucrătorilor pastorali uciși. În anul 2013 au fost uciși 22 lucrători pastorali, cu 9 mai mulți decât în 2012: 19 preoți, o călugăriță și 2 laici.

Numărul cel mai mare de lucrători uciși figurează în America unde și-au vărsat sângele 15 preoți; urmează Africa cu 3 lucrători: un preot, o călugăriță și o laică; Asia, unde au fost uciși doi preoți și un laic și Europa unde a fost ucis un preot.

Pr. José Ancizar Mejia Palomino, 84 de ani, din Dieceza de Buga, a fost găsit mort la 2 februarie în reședința sa, la Caldas (Columbia). Trupul preotului a fost găsit legat de pat cu semne de tortură. Își exercita slujirea sa pastorală în Dieceza de Pereira în calitate de capelan al Orfelinatului "Sagrada Familia" și în Casa pentru Bătrâni "Luisa de Marillac".

Pr. Michele Di Stefano, 79 de ani, din Dieceza de Trapani (Italia), a fost ucis cu lovituri de baston în propriul pat, în casa parohială, în noaptea dintre 25 și 26 februarie 2013. Câteva rude, nevăzându-l, venind pentru prânz, așa cum s-au înțeles, au cerut unui vecin să meargă să-l caute și acesta a găsit trupul preotului sub pături, având în jur urme de sânge. Biserica și casa parohială se află într-un loc izolat, la circa 250 m de primele locuințe din micul târg. Asasinul, 33 de ani, enoriaș al său, prins după câteva zile, a fost condamnat la 30 de ani de închisoare pentru crimă. Pr. Michele a fost paroh timp de 43 de ani în localitatea Fulgatore, iar după împlinirea vârstei de 75 de ani a continuat slujirea pastorală de paroh dedicându-se parohiei mici "Isus, Iosif și Maria" din localitatea Ummari. Timp de mulți ani a fost asistent al muncitorilor din Acțiunea Catolică. Preotul, conform mărturiilor, era iubit, avea raporturi senine cu toți, era un om bun, cordial și foarte zelos.

Afra Martinelli, misionară laică, născută în urmă cu 78 de ani la Civilerghe (Brescia-Italia), se afla în Nigeria de peste 30 de ani, unde a întemeiat și conducea Centrul Regina Mundi: o școală de informatică având anexat un colegiu pentru tineri, la Ogwashi-Ukwu, în Dieceza de Issele-Uku. În dimineața zilei de 27 septembrie, colaboratorii săi au găsit-o în camera sa, grav rănită la ceafă cu o sabie, în urma unei tentative de furt. Transportată în spitalul cel mai apropiat, a murit la 9 octombrie, după câteva zile de agonie. Papa Francisc a amintit-o la Angelus de duminică, 20 octombrie, la Ziua Misionară, cu aceste cuvinte: "În această zi suntem aproape de toți misionarii și misionarele, care lucrează mult fără a face zgomot și își dau viața. Ca italianca Afra Martinelli, care a lucrat atâția ani în Nigeria: în urmă cu câteva zile a fost ucisă. Toți au plâns, creștini și musulmani. O iubeau. Să ne gândim la această soră a noastră și s-o salutăm cu aplauze, toți".

Laicul catolic Dexter Condez, 26 de ani, apartenent la Societatea "Sfântul Vincențiu de Paul" a fost ucis cu opt gloanțe de pistol pe insula Boracaya (Filipine) la 22 februarie 2013. Condez apăra drepturile indigenilor din grupul Ati, care se opun exploatării teritoriului din partea companiilor de construcții. Tânărul lucra în strâns contact cu Biserica locală, în Dieceza de Kalibo.

Conform datelor Agenției Fides, în deceniul 1980-1989 și-au pierdut viața în mod violent 115 misionari. Între anii 1990-2000 au fost uciși 604 misionari. Între anii 2001-2012 totalul lucrătorilor pastorali uciși este de 294.

Andrei Stolnicu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat