Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

19 noi cardinali

"În ziua de 22 februarie, sărbătoarea Catedrei lui Petru, voi avea bucuria de a ține un consistoriu, în cadrul căruia voi numi 16 noi cardinali... voi uni la membrii Colegiului Cardinalilor [și] trei arhiepiscopi emeriți", a spus papa Francisc după rugăciunea Angelus, la 12 ianuarie.

Au fost anunțate și numele noilor cardinali; 16 dintre ei sunt "cardinali electori", cu vârsta sub 80 de ani, putând intra în Conclav pentru alegerea unui papă. Ei provin din Italia, Germania, Marea Britanie, Nicaragua, Canada, Coasta de Fildeș, Brazilia, Argentina, Coreea de Sud, Chile, Burkina Faso, Filipine și Haiti. Jumătate sunt din afara Europei, indicând astfel importanța dată de papa țărilor în curs de dezvoltare, el fiind și primul papă latino-american și din afara Europei din ultimii 1.300 de ani.

Noii cardinali electori au vârste cuprinse între 55 și 74 de ani. Din America Latină este Mario Aurelio Poli (66 de ani), arhiepiscop de Buenos Aires (Argentina), succesorul papei Francisc în capitala Argentinei, și arhiepiscopul de Managua (Nicaragua), cel de Rio de Janeiro (Brazilia) și cel de Santiago de Chile (Chile).

Doi sunt din Africa, arhiepiscopul de Ouagadougou (Burkina Faso) și cel de Abidjan (Coasta de Fildeș). Din Asia este arhiepiscopul de Seul (Coreea de Sud) și cel de Cotabato (Filipine).

Arhiepiscopul Chibly Langlois (55 de ani) este din Les Cayes (Haiti), cea mai săracă țară din Emisfera de Vest, unde, conform Băncii Mondiale, aproximativ 80% din populația rurală trăiește într-o sărăcie lucie. Filipine, Nicaragua, Coasta de Fildeș și Brazilia au, de asemenea, rate ridicate de sărăcie. De altfel, papa a spus de multe ori că vrea o Biserică "săracă și pentru cei săraci".

Doar patru dintre cardinalii electori sunt oficiali ai Vaticanului, printre ei aflându-se arhiepiscopul italian Pietro Parolin (58 de ani), noul secretar de stat al papei Francisc, și arhiepiscopul Gerhard Ludwig Müller (66 de ani), prefectul german al Congregației pentru Doctrina Credinței. Cel mai proeminent elector european din afara Italiei este arhiepiscopul Vincent Gerard Nichols (68 de ani), arhiepiscop de Westminster, din Londra și principala legătură dintre Biserica Catolică și Biserica Anglicană.

Cei trei noi cardinali, care au 80 de ani sau mai mulți, vor primi titlul de cardinal emerit, ca semn de recunoștință pentru munca depusă pentru Biserică și nu vor putea să intre în Conclav. Ei provin din Spania, Italia și Sfânta Lucia din insulele Caraibe. Printre aceștia este și arhiepiscopul Loris Francesco Capovilla (98 de ani), fostul secretar al papei Ioan al XXIII-lea, care va fi canonizat la 27 aprilie.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat