Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri interne

Întâlnire AMIM
Mănăstirea "Notre Dame de Sion" din Roman a găzduit la 27 octombrie întâlnirea grupului "Asociația Misionară Inimă de Mamă", format din surorile Notre Dame de Sion, coordonate de sora Valerica Mihăeș, și din câțiva credincioși de la Parohia "Sfânta Tereza" din Roman, însoțiți de părintele Pavel Chelaru. Invitați au fost doi preoți misionari: pr. Eugen Blaj, care activează în Kenya de 15 ani, și pr. Bartolomeu Blaj, care de 10 ani își desfășoară misiunea în Ecuador.

Anul asociativ 2014-2015
Acțiunea Catolică "Sfântul Iosif" din Dieceza de Iași a sărbătorit deschiderea anului asociativ 2014-2015, sâmbătă, 25 octombrie. Tema acestui an este "Discipoli-misionari, în orice timp și în orice loc", cu motoul "E bine că suntem aici!" (Mc 9,5). În cele trei zone Bacău, Iași și Roman a fost sărbătoare, unind în total 720 de copii, tineri și adulți: la celebrarea din Parohia "Fericitul Ieremia Valahul" din Bacău au participat 260 de persoane, în Parohia "Adormirea Maicii Domnului" din Iași au fost 95 de copii și tineri, iar în Parohia "Fericitul Ieremia Valahul" din Roman, 365 de persoane. Acțiunea Catolică are site-ul www.aciasi.ro.

Halloween, învins de copii!
La Cleja, în urma unui parteneriat între Parohia "Sfântul Francisc" și Școala Gimnazială, s-a născut o inițiativă prin care copiii din comunitate au susținut două spectacole, cu scopul de a sublinia valoarea sărbătorii Tuturor Sfinților, sărbătoare care riscă să fie înlocuită de mult mediatizatul Halloween. Vineri, 31 octombrie, în cadrul școlii din localitate și sub forma unui spectacol-concurs, copiii s-au îmbrăcat în sfinți și au susținut diverse programe pentru a arăta tuturor că niciodată cinstea ce li se cuvine acestor eroi ai credinței noastre nu poate fi înlocuită. Sâmbătă, 1 noiembrie, câteva scenete au fost interpretate și în biserică, în fața credincioșilor.

Profesiune
În catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, în cadrul unei Liturghii solemne, sora Tereza-Florentina Bordaș din Congregația "Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providențe" a făcut profesiunea solemnă la 26 octombrie. Liturghia a fost prezidată de PS Petru Gherghel având alături pe pr. Umberto Brugnoni, vicar general al Congregației "Slujitorii Carității", pr. Alois Fechet, responsabil al Oficiului pentru Viața Consacrată, și alți 12 preoți. Sora Florentina a făcut profesiunea în mâinile sorei Elisabetta Serena Ciserani, superioara generală, în fața sorei Rosa Bianchini, superioara din România, a sorei Neli Bordignon, consilieră generală, fiind prezente și multe surori din congregație, părinții, rudele și prietenii.

Jubileu sacerdotal
Comunitatea "Sfântul Iosif Muncitorul" din Piatra Neamț a marcat, la 28 octombrie, jubileul de 70 de ani de viață și 46 de ani de preoție ai părintelui paroh și decan Mihai Enășel și a 12 dintre colegii săi de generație, hirotoniți preoți la Iași în ziua de 15 august 1968, între care a fost și ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de București, care a prezidat Liturghia jubiliară.

Noi membri
Sediul Provinciei Franciscane Conventuale din Bacău a găzduit cea de-a 19-a sesiune a Comisiei Diecezane pentru Viața Consacrată, în ziua de 31 octombrie. A prezidat pr. Alois Fechet, președintele comisiei. Prima temă a vizat reîntregirea comisiei și prezentarea noilor membri: pentru regiunea Iași - sr. Lenuța Băcăoanu, sr. Adriana Roca, fr. Juan Barrera; pentru regiunea Bucovina - sr. Ioana Maxim; pentru regiunea Roman - sr. Elisabeta Barolo, sr. Daniela Balint, sr. Maria Dâscă; pentru regiunea Bacău - pr. Cătălin Florea, pr. Augustin Folner, pr. Ion Horvat, iar pentru regiunea Onești - sr. Michela Martinello și sr. Viviana Radu. A doua temă a vizat anumite inițiative la nivel diecezan, pentru Anul Vieții Consacrate.

Memorial
În cimitirul catolic din Voievodeasa, la 2 noiembrie, a fost sfințit un ansamblu arhitectonic, "Memorialul Speranței Creștine". Celebrarea a fost prezidată de pr. Iosif Răchiteanu. Primul element al ansamblului este crucea, pe al cărei postament este o placă din marmură cu inscripția "Antena salutis". În spatele crucii, pe un postament, sunt așezate resturile pietrelor funerare recuperate din perimetrul cimitirului. La capătul din stânga al ansamblului este o inscripție, "Quod est Christus erimus" - Ce este Cristos vom fi, iar la mijlocul ansamblului este o altă inscripție, "Memorialul speranței creștine". În capătul din dreapta, pe o placă din marmură neagră, sunt gravate numele tuturor preoților care au slujit în fosta Parohie Fürstenthal, azi Voievodeasa și filială a Parohiei Rădăuți.

Cursuri de formare

Surorile Franciscane Misionare de Assisi au participat la Hălăucești la un curs de formare permanentă, cu tema "Sărăcia, cale deosebită spre mântuire, hrană a umilinței, rădăcină a desăvârșirii" (FF 1118), cu 65 de participante, în perioada 3-9 noiembrie. Acțiunea Catolică a organizat trei cursuri de formare la Traian: 7-9 noiembrie, cu tema "Mesageri ai lui Cristos", pentru responsabilii sectorului copii, 14-16 noiembrie, cu tema "Familia, dar pentru Biserică și comunitate", pentru responsabilii sectorului adulți, și 21-23 noiembrie, cu tema "Curajul de a deveni mesageri ai lui Cristos", pentru responsabilii parohiali ai sectorului tineri.

Pe scurt
- 19 octombrie: A opta întâlnire a familiilor catolice române din Spania, la sanctuarul marian de la Torreciudad
- 19 octombrie: Ziua recoltei și a recunoștinței, la Valea Mică
- 22 octombrie: Întâlnirea asistenților spirituali pentru Scout, la sediul Parohiei "Sfânta Tereza" din Roman
- 22 octombrie: Moment de rugăciune către Fecioara Maria, în biserica "Ss. Petru și Paul", cu participarea mai multor elevi de la colegiile din Bacău
- 23 octombrie: Vernisajul expoziției de fotografie "Satul romano-catolic din Bacău - istorie și prezent", organizată de Asociația "Dumitru Mărtinaș" la Complexul Muzeal "Iulian Antonescu" din Bacău
- 24-26 octombrie: Zile de reculegere cu tema "Familia, izvorul iubirii", pentru 80 de persoane (familii sau persoane singure) la Ciofliceni, invitat fiind pr. dr. Felician Tiba
- 26 octombrie: Ziua recoltei și a recunoștinței, la Mărgineni, cu participarea parohiilor Barați și Trebeș, împreună cu filiala Pădureni
- 26 octombrie: Adeziunea a șase noi membri în Familia Kolping din Ploscuțeni
- 2-9 noiembrie: Săptămâna familiei, în Parohia "Sfântul Anton de Padova" din Iași
- 15 noiembrie: Zi dedicată familiilor cu probleme, la Centrul "Gaudium et Spes", din Traian - 16 noiembrie: Vizita unui grup de 80 de credincioși români din comunitatea "San Vitale" din Roma la credincioșii din comunitatea "Fericitul Ieremia" din Citta di Castello în Italia
- 21-23 noiembrie: Întâlnire de formare umană și spirituală pentru tinere, organizată de Surorile Providenței la Cireșoaia, cu tema "Călătorie în lumea mea interioară".



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat