Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Sanctuare -

Oropa

În nordul extrem al Italiei, aproape de orașul Biella, la o altitudine de 1.200 de metri se înalță cel mai important sanctuar din Alpi: Oropa. Într-o zonă deosebit de pitorească, între culmi muntoase, pelerinul va găsi aici o oază de spiritualitate, de contemplație, de rugăciune.

Conform tradiției, istoria sanctuarului ar începe în secolul al IV-lea, avându-l ca întemeietor pe sfântul Eusebiu de Vercelli, însă primele documente sunt din sec. al XIII-lea. Papa Inocențiu al III-lea, într-o bulă datată la 2 mai 1207, pomenește despre două biserici primitive, "Sfânta Maria" și "Sfântul Bartolomeu", care erau repere pentru călătorii care veneau din est spre Valle d'Aosta.

De fapt, azi la Oropa se poate vedea un adevărat complex, dezvoltat în decursul multor secole, mai ales începând cu anul 1599. În acel an, localitatea Biella a fost lovită de o cruntă ciumă. Pentru că au fost salvați, locuitorii au decis să construiască o biserică nouă și să meargă anual, în procesiune, în prima duminică a lunii mai.

În anul 1630, în împrejurimi, apărea din nou ciuma. Atunci oamenilor li s-au oferit imagini cu Maica Domnului de la Oropa, cu inscripția "Protectoare". Orașul Biella a fost ocolit de epidemie, iar în anul 1632 locuitorii au oferit sanctuarului o lampă de argint pe care au încrustat cuvintele: "Fecioarei de la Oropa, Maica lui Dumnezeu, apărătoarea și patroana Biellei, oraș neatins de ciumă, 1632".

Așa se face că în jurul anului 1630 începe construirea bazilicii, numită azi "bazilica veche", cu trei mari curți interioare și încăperi pentru pelerini.

În secolele următoare afluența pelerinilor crește. De aceea, în anul 1774, arhitectul Ignazio Galletti propune un proiect grandios, dar care va fi finalizat abia între anii 1956 și 1960.

Sanctuarul este, cu adevărat, unul grandios, care se îmbină perfect cu munții dimprejur. Are o lungime de 110 metri, lățimea de 62 metri, iar înălțimea cupolei atinge 80 metri de la paviment. Impresionant este și ciboriul de deasupra altarului, operă a arhitectului Gio Ponti.

Biserica a fost consacrată în ultima duminică a lunii august 1960, deși primise titlul de "basilica minor", din partea papei Pius al XII-lea, la 29 martie 1957.

Sanctuarul adăpostește, în interiorul vechii capele, fresce ce par a fi din secolul al IX-lea, aparținând unui pictor necunoscut, numit maestrul din Oropa. Sunt reprezentări ale Maicii Domnului și ale sfinților cinstiți în această zonă.

Dar tot aici, punctul principal este statuia neagră a Maicii Domnului, sculptată în lemn de un artist din Valle d'Aosta în secolul al XIII-lea. Maria cu o mantie albastră, având părul și hainele aurite, cu fața neagră, prezintă pelerinului un surâs dulce și în același timp auster.

Aici la Oropa mai poate fi admirată o bogată și rară colecție de 50 de reprezentări ale nașterii Domnului, aduse aici din toată lumea. Este o adevărată sinteză între credință și artă: de la simplele sculpturi în lemn din Germania și până la exoticele reprezentări din Peru, de la splendidele reprezentări în cristal de Boemia și până la personajele realizate din frunze de bananier din Africa.

Interesant este și cimitirul monumental, început în anul 1871. E vorba de 48 de arcade, sprijinite pe coloane de granit, în centru aflându-se o capelă în care sunt înmormântați trei episcopi biellezi.

În partea stângă a sanctuarului se află Muntele Sacru, declarat ca patrimoniu UNESCO. Aici s-au construit 12 capele care reprezintă scene din viața Maicii Domnului și sunt înzestrate cu statui de teracotă policrome, în mărime naturală.

Printre pelerinii iluștri se numără sfântul Ioan Bosco, sfântul Iosif Cottolengo și sfântul Ioan Paul al II-lea care a fost aici la 16 iulie 1989.

Pr. Iosif Dorcu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat