Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul sfintilor -

Episcopul Anton Durcovici

Sfânta ridicare a sufletului la Dumnezeu

Ziua de 10 decembrie a fost în mod tradițional dedicată comemorării morții eroice la 10 decembrie 1951, în penitenciarul de exterminare de la Sighetu Marmației, a episcopului martir Anton Durcovici. Începând cu acest an, după cum precizează și păstorul Diecezei, PS Petru Gherghel, într-o scrisoare pastorală, la 10 decembrie vom celebra "prima zi de sărbătoare a fericitului episcop Anton Durcovici", zi specială înscrisă în calendar din dispoziția papei Francisc.

Cu toate că regimul ateo-comunist l-a distrus din punct de vedere biologic pe episcopul Anton Durcovici, care a murit în condiții atroce și ascunzându-i apoi trupul într-un loc secret din cimitirul orășenesc din Sighetu Marmației, cu intenția de a-l șterge din memoria colectivă, efectul avea să fie contrar. Episcopul martir a rămas în istoria noastră recentă ca un învingător în lupta cu forțele răului, intrate demult și definitiv în tenebrele istoriei, iar numele său nu numai că nu a fost uitat, ci a fost înscris pentru veșnicie în calendarul Bisericii locale, pentru a fi venerat și cinstit în fiecare an cu mare solemnitate. În acest fel, în special în această zi, generațiile prezente și viitoare vor putea reînnoi făgăduințele lor de a îndeplini testamentul pastoral și spiritual al fericitului Anton Durcovici și anume acela de a participa la întărirea și reîntărirea identității catolice, pe care vrednicul păstor a apărat-o cu prețul propriei sale jertfe.

În acest climat de bucurie și sărbătoare, continuă seria cercetărilor istorice privind viața și opera fericitului Anton Durcovici, grație și arhivelor bisericești, care ne descoperă noi imagini și fapte creștine ce întregesc cunoașterea uriașei sale personalități. Fotografia alăturată a fost realizată în curtea catedralei "Adormirea Maicii Domnului" din Iași, la 30 mai 1948, cu prilejul procesiunii de Joia Verde (Corpus Domini), prima și ultima procesiune de acest tip la care a luat parte la Iași episcopul Anton Durcovici. Fotografia face parte din colecția preotului Leopold Nestmann (1919-1992), fost colaborator al episcopului.

În cuvinte puține, dar edificatoare, părintele Leopold Nestmann, fost ceremonier al episcopului Anton Durcovici, ne-a lăsat împreună cu respectiva fotografie o interesantă descriere a uriașei personalități a acestuia: "Conduce dieceza cu o bunătate cu totul neobișnuită, dar în același timp cu o fermitate neînfrânată. Era un om de o viață profundă interiorizată: iubea mai presus de orice reculegerea, singurătatea, tăcerea pentru a fi cât mai unit cu Dumnezeu. După truda și multele distracții necesare zilei, când se lăsa seara, se ducea în fața tabernacolului și stătea acolo nemișcat, ore întregi în adorație, în sfânta "ridicare a sufletului la Dumnezeu". Viața sa intimă cu Dumnezeu avea semne ieșite din comun, dar nimeni nu a aflat vreodată ceva despre secretele ei: "Secretum regis servare". Modestia lui atingea culmi. Cuvântul "eu" aproape că nici nu exista în vocabularul său! Era foarte rezervat față de oameni, dar dacă ținea la cineva, apoi ținea la el din toată inima. Era de o erudiție rară de tot. Cu greu se putea găsi un domeniu științific în care să nu fi fost specialist. Muncea apoi excepțional de mult, dar mai ales ordonat și inteligent. Coroana de aur a personalității sale era însă spiritul său imaculat sacerdotal. Motoul episcopului a fost: "Beatus populus, cuius Deus Dominus!" Memoria ejus erit inter sanctos! (Amintirea lui va fi printre sfinți)".

Dr. Dănuț Doboș



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat