Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Activități în Anul Vieții Consacrate

Noul an liturgic este dedicat vieții consacrate. Papa Francisc a făcut acest anunț la 29 noiembrie 2013, la finalul Adunării Generale a Uniunii Superiorilor Generali. Anul va începe la 30 noiembrie 2014 și se va încheia la 2 februarie 2016.

Arhiepiscopul Jose Rodriguez Carballo, secretar al Congregației pentru Institutele de Viață Consacrată și Societățile de Viață Apostolică, în conferința de presă din 31 ianuarie, a ilustrat principalele activități prevăzute pentru Anul Vieții Consacrate la Roma: "Întâlnirea pentru persoanele consacrate tinere: novici, cu profesiunea temporară sau cu voturile perpetue depuse cu cel puțin zece ani în urmă"; "Întâlnirea formatorilor și a formatoarelor"; un congres internațional despre teologia vieții consacrate și o expoziție internațională.

Pe durata acestui an vor fi publicate documente cu teme care privesc viața consacrată. Primul a fost scrisoarea circulară dată la 2 februarie cu titlul: "Bucurați-vă". De asemenea, se are în vedere revizuirea documentului Mutuae relationes, despre raporturile dintre episcopi și persoanele consacrate în Biserică, și a instrucțiunii Verbi sponsa, care tratează despre autonomia și clauzura surorilor contemplative.

Se pregătește un document ce privește viața și misiunea călugărilor și unul referitor la gestionarea bunurilor de către persoanele consacrate. În decursul anului se așteaptă de la Sfântul Părinte o nouă constituție apostolică despre viața contemplativă, în locul actualei Sponsa Christi, promulgată de papa Pius al XII-lea în 1950.

În Dieceza de Iași, pr. Alois Fechet, responsabil cu Oficiul pentru Viața Consacrată, a prezentat în cadrul Consiliilor Prezbiteral și Pastoral Diecezan programul local ce va cuprinde: priveghere de rugăciune în toate bisericile în seara zilei de 29 noiembrie; deschiderea solemnă în ziua de 30 noiembrie, în catedrala din Iași; întâlniri ecumenice; articole pe site-ul diecezei și în revista "Lumina creștinului"; editarea unor documente și cateheze etc. Prin implementarea acestui program în cadrul parohiilor, "credincioșii vor fi sensibilizați să surprindă realitatea și valoarea vieții consacrate, vor fi îndemnați să se roage pentru fidelitatea membrilor ordinelor, congregațiilor și institutelor de viața apostolică, precum și pentru promovarea vocațiilor". Pentru definitivarea calendarului și inițiativelor locale, se așteaptă întâlnirea superiorilor și superioarelor persoanelor consacrate din țară, care va avea loc la Pârâul Rece, în luna decembrie, când se va elabora programul național.

Pr. Claudiu Bulai



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat