Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Gânduri crestine -

Mărturisitori ai lui Dumnezeu

"Eu am vorbit lumii pe față. Întotdeauna am învățat în sinagogă și în templu unde se adună toți iudeii. Nu am vorbit nimic pe ascuns [...] Întreabă-i pe cei care au auzit ce le-am vorbit: iată, ei știu ce am spus" (In 18,20-21). Așa răspunde Isus marelui preot Caiafa după arestarea sa. Iar lui Pilat, care vrea să afle de la Isus dacă este rege, îi răspunde: "Tu spui că eu sunt rege. Eu pentru aceasta m-am născut și pentru aceasta am venit în lume, ca să dau mărturie despre adevăr. Oricine este din adevăr ascultă glasul meu" (In 18,37).

Cu prima duminică din Advent am intrat într-un nou an bisericesc. Cele trei-patru săptămâni ale postului de Crăciun au menirea de a reflecta cât mai intens taina dumnezeiască a întrupării Fiului lui Dumnezeu și marea bucurie care ne inundă sufletul în solemnitatea Nașterii Domnului nostru Isus Cristos.

Pe tot parcursul anului liturgic medităm și retrăim iubirea nemărginită a Fiului lui Dumnezeu arătată în opera sa evanghelizatoare și răscumpărătoare, ca mărturie a adevărului și a ascultării desăvârșite, exemplare, pentru împlinirea voinței Tatălui. Pentru toți cei care au ajuns la cunoașterea și însușirea acestui adevăr, mărturia lui concretă devine obligatorie, așa cum a spus-o Isus însuși: "Oricine va da mărturie pentru mine înaintea oamenilor, voi da și eu mărturie pentru el înaintea Tatălui meu cel din ceruri. Însă oricine mă va renega înaintea oamenilor, îl voi renega și eu Tatălui meu cel din ceruri" (Mt 10,32-33).

Pleiada nenumărată a sfinților care au înțeles și pus în practică această chemare ne îndeamnă să le urmăm exemplul. Este vie în sufletele noastre marea onoare și imensa bucurie a beatificării, în ziua de 17 mai, a episcopului nostru martir Anton Durcovici, mărturisitor exemplar al atașării sale față de Isus Cristos și de Biserica sa. În anchetele la care a fost supus după arestarea sa, declara cu tot curajul și luciditatea: "De la început și până în ziua arestării mele, am căutat să îndeplinesc îndatoririle mele religioase de episcop catolic [...] având drept scop unic de a călăuzi clerul și credincioșii catolici în credința lor religioasă". Te vom venera precum se cuvine, ilustrul nostru martir, în ziua de 10 decembrie, la prima celebrare liturgică, stabilită de autoritatea bisericească.

Fericitul nostru episcop martir, roagă-te pentru noi!

P.A.D.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat