Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- În apararea sanatatii -

O luptă continuă

Asociația Cluburilor Alcoolicilor în Recuperare oferă asistență socială și psihologică persoanelor dependente de alcool. Cum după o ploaie nu este de-ajuns ca hainele murdare de noroi să fie lăsate să se usuce, așa și în cazul problemei dependenței de alcool, "hainele sale" trebuie curățate și spălate corespunzător.

Din perspectivă de psiholog-voluntar la această asociație pot afirma că multe persoane care s-au confruntat cu problema dependenței și au trecut prin acest centru au fost ajutate să-și înțeleagă, să-și accepte problema, să se redescopere și să ia decizii responsabile pentru viața lor.

Deși în aparență renunțarea la consumul de alcool poate fi percepută ca o chestiune facilă, pur și simplu renunțarea la comportamentul de a consuma, în spatele dependenței se ascunde un mecanism puternic, care ajunge să facă parte din persoana dependentă și să îi controleze viața. De cele mai multe ori nu este schimbată doar viața persoanei în cauză, ci și viața familiei, apropiaților, comunității.

Tind să cred că oamenii sunt construiți din două jumătăți: una care dorește să se schimbe și alta care opune rezistență, de aceea consider că majoritatea persoanelor care trec pragul acestui centru fac parte din prima categorie și acest lucru nu poate fi decât îmbucurător. Cu alte cuvinte, acesta este primul pas în schimbare: dorința proprie și încrederea în reușită.

Următorii pași vin firesc și constau în informarea a tot ce înseamnă consumul de alcool și ce efecte au asupra lor. Practic, în cadrul asociației are loc "formarea" pentru următoarea întâlnire cu alcoolul, care nu poate fi decât un inamic. Cu toții știm că pentru a putea câștiga o luptă este necesar să-ți cunoști inamicul și să-i știi slăbiciunile. Puși față în față, o persoană dependentă de alcool și alcoolul propriu-zis, cel de-al doilea cunoaște slăbiciunea dependentului și îl poate învinge foarte ușor, având succesul garantat pe fundul unui pahar ce a fost consumat de către dependent.

După ce beneficiarii centrului ajung să-și cunoască "inamicul" (care în perspectiva lor le-a fost prieten) sunt în deplină măsură să lupte și să aleagă dacă vor să câștige sau să fie învinși. Cu alte cuvinte, abstinență sau recădere.

De asemenea, trebuie menționat faptul că dacă în această luptă persoana dependentă are sprijinul familiei și a apropiaților, motivația de recuperare crește. Rămânând la comparația luptei, persoana dependentă are deja un inamic, nu mai are nevoie de alții, de aceea, familia ar trebui să fie camarad, pentru că doar așa vor putea să se bucure împreună de victorie și să-și restabilească echilibrul familial, ce a fost inevitabil zdruncinat din cauza consumului de alcool.

Din experiența mea în asociația ACAR, pot afirma că am întâlnit persoane care au ajuns și au rămas învingătoare, pentru că și în cazul dependenței de alcool ca și în oricare altă adicție, lupta este continuă, iar diferența dintre învingător sau perdant poate sta într-un singur pahar de alcool...

Ionela Darcaci, psiholog-voluntar

* * *

Asociația Cluburilor Alcoolicilor în Recuperare

Iași, tel.+fax: 0232-228204; www.alcoologia.ro; e-mail: acar_2004ro@yahoo.com; acar@alcoologia.ro



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat