Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri interne

Biserică sanctuar
Alături de PF card. Lucian Mureșan, în urma invitației din partea PS Alexandru Mesian, episcop de Lugoj, la sfințirea solemnă a noii biserici "Maica Domnului Apărătoarea Noastră" de la Scăiuș (jud. Caraș-Severin), biserică ridicată la rang de sanctuar marian eparhial, în cadrul Liturghiei din 27 septembrie, a participat și PS Petru Gherghel. În masa sfântului altar, alături de documentul de sfințire, au fost depuse moaște ale sfântului papă Ioan Paul al II-lea și ale fericiților: Mons. Vladimir Ghika și ep. Anton Durcovici.

Condoleanțe
Nicolae Corneanu, arhiepiscop ortodox de Timișoara și mitropolit al Banatului, a trecut la Domnul duminică seară, 28 septembrie, după o grea suferință. Miercuri, 1 octombrie, în catedrala ortodoxă din Timișoara, a avut loc înmormântarea. Născut în anul 1923 la Caransebeș, dr. Nicolae Corneanu a fost arhiepiscop de Timișoara timp de 52 de ani. La aflarea veștii trecerii la Domnul a mitropolitului Nicolae Corneanu, PS Petru Gherghel a transmis reprezentanților Mitropoliei Ortodoxe a Banatului un mesaj de condoleanțe.

Doctorat
"Libertas et voluntas in J. Duns Scotus" a fost titlul tezei de doctorat în filozofie pe care pr. asist. univ. Cazimir Ghiurcă, OFMConv. a susținut-o, vineri, 26 septembrie, în cadrul Facultății de Filozofie a Universității "Al.I. Cuza" din Iași. Conducător științific al tezei a fost prof. univ. dr. Anton I. Adămuț.

Profesiuni
Fr. Eduard-Laurențiu Imbrea a făcut profesiunea solemnă a sfaturilor evanghelice, la 20 septembrie, la Liturghia prezidată de pr. Lucian Iosif Dumea, custode al fraților capucini din România, la încheierea celei de-a doua serii anuale a exercițiilor spirituale anuale ale capucinilor români, la care a fost predicator pr. Leonardo Izzo, OFMCap. În catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, sr. Tereza Florentina Bordaș a depus, la 26 octombrie, profesiunea în Congregația "Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providențe". Având site-ul surorileguanelliene.ro, congregația activează în Dieceza de Iași din anul 1993 la Iași, Șcheia și Sagna.

Centru pentru familii
La Iași, lângă Episcopia Catolică, la adresa str. Colonel Langa, nr. 15, funcționează sediul Oficiului pentru Pastorația Familiei și a Laicilor, binecuvântat și inaugurat la 22 octombrie, de către PS Petru Gherghel, după care a fost celebrată o Liturghie în catedrala din Iași. Scopul acestei instituții, conduse de pr. dr. Felician Tiba, este de a sta aproape familiei, încercărilor și bucuriilor ei, dar și de a propune un tip de pastorație unitară și sistematică în lumina evangheliei căsătoriei și a familiei.

Trei fericiți
La celebrările din 30 octombrie, la sanctuarul diecezan "Fericitul Ieremia" din Onești, în amintirea aniversării beatificării fericitului Ieremia (Roma, 30 octombrie 1983), au fost expuse relicvele a trei fericiți catolici români: Anton Durcovici, Ieremia Valahul și Vladimir Ghika. Dimineața a fost procesiunea cu relicvele celor trei fericiți din criptă în biserica superioară, unde a fost celebrată sfânta Liturghie prezidată de PS Petru Gherghel, concelebrând ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop-mitropolit de București, iar seara a fost Liturghia de mulțumire prezidată de pr. custode Lucian-Iosif Dumea.

Convocări
Sesiunea de toamnă a Consiliului Prezbiteral al Diecezei de Iași se va desfășura la sediul Episcopiei Romano-Catolice din Iași, miercuri, 12 noiembrie, iar cea a Consiliului Pastoral Diecezan va fi joi, 13 noiembrie, la Traian. Printre temele comune vor fi încheierea anului dedicat memoriei episcopului martir fericitul Anton Durcovici, pregătirea noului an pastoral dedicat vieții consacrate și evocarea Sinodului diecezan la împlinirea a 10 ani de la încheiere, dar și pregătirile pentru celebrarea primei sărbători în memoria fericitului Anton Durcovici, episcop martir.

Pentru familii
La Centrul Social "Gaudium et Spes" din Traian se vor organiza exerciții spirituale pentru familii, în perioada 7-9 noiembrie. Predicator va fi pr. Marcelin Rotaru. Înscrierile se fac la pr. Adrian Faraoanu (tel. 0734/141320).

Pe scurt
- 1 octombrie: Simpozionul internațional "Fratele Elia de Cortona" la Institutul Teologic Franciscan din Roman
- 1 octombrie: Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice, marcată de Caritas la Roman și Iugani
- 10-12 octombrie: Cursul de formare "Discipoli - misionari, în orice timp și în orice loc", pentru președinții parohiali ai AC, la Traian
- 12 octombrie: Participarea unor reprezentanți ai comunității românilor catolici din Zaragoza-Spania la procesiunea ofrandei de flori cu ocazia hramului bazilicii de Pilar, alături de peste 530 de alte grupuri
- 17 octombrie: A opta ediție a campaniei "Un milion de stele", organizată de Caritas în mai multe localități din țară, la Iași participând și PS Aurel Percă
- 18 octombrie: Întâlnirea Oficiului pentru Pastorația Școlară și Predarea Religiei în Școli, la Onești
- 19 octombrie: Prima Liturghie de hram a bisericii "Sfântul Ioan Paul al II-lea" din Poiana Micului, prezidată de PS Petru Gherghel
- 19 octombrie: Liturghie prezidată de PS Aurel Percă cu ocazia deschiderii anului universitar 2014-2015, în catedrala din Iași
- 19 octombrie: Reluarea întâlnirilor de autocunoaștere și discernământ vocațional "Grupul Samuel", la Roman
- 25-26 octombrie: Administrarea Mirului unor tineri din comunitățile catolice române din Padova și, respectiv, Verona, de către PS Aurel Percă.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat