Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Crucea și icoana ZMT în Moldova

Pelerinajul crucii și a icoanei Zilelor Mondiale ale Tineretului în România a avut loc în perioada 14 octombrie - 1 noiembrie.

Primul popas al pelerinajului crucii și al icoanei ZMT, care au venit din Republica Moldova, a avut loc în Parohia "Sfântul Nicolae" din Bacău, la 14 octombrie. Tinerii au preluat crucea și icoana și le-au purtat în procesiune până în biserică, fiind însoțiți de PS Aurel Percă, de preoți și ministranți.

Pelerinajul a continuat în Parohia "Sfinții Apostoli Petru și Paul" din Onești, parohie ce va fi în următorul an gazda Zilei Tineretului la nivel diecezan. Elevii Liceului Teologic "Fericitul Ieremia" din Onești, alături de tineri din parohie, coordonați de pr. prof. Daniel Cosmin Constantin și de profesoara Violeta Apostu, au participat la momentul de rugăciune desfășurat în prima parte a zilei de miercuri, 15 octombrie.

În aceeași zi, 15 octombrie, credincioșii din Roman și din împrejurimi s-au adunat în jurul crucii și icoanei în biserica "Sfânta Tereza a Pruncului Isus". Împreună cu PS Petru Gherghel, cu pr. Pavel Chelaru, parohul comunității, cărora li s-au alăturat și alți preoți, tinerii au întâmpinat crucea și icoana.

Joi, 16 octombrie, spiritul ZMT a ajuns la Butea. După celebrarea din biserica parohială, crucea și icoana i-au vizitat pe bătrânii și bolnavii din Centrul "Sfântul Ioan Paul al II-lea" îngrijiți de Surorile Misionare ale Pătimirii lui Isus.

După-amiază, simbolurile ZMT au ajuns la Iași, fiind întâmpinate de PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă, preoți, tineri și credincioși în fața Palatului Culturii. După un moment de rugăciune, s-a pornit în procesiune spre catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină", unde a avut loc recitarea Rozariului, sfânta Liturghie și venerarea crucii.

Liturghia a fost prezidată de PS Petru Gherghel, alături de PS Aurel Percă și 23 de preoți. Păstorul diecezei a îndemnat tinerii prezenți ca, așa cum s-au adunat în jurul crucii pentru a se ruga, să răspundă pozitiv chemării lui Isus în a-l urma, sub privirile preasfintei Fecioare Maria și ale fericitului Anton Durcovici. Pr. Felix Roca, în cuvântul de învățătură, le-a amintit tinerilor că nu e suficient să atingă crucea și imaginea Maicii Domnului dacă nu se lasă atinși de cruce și dacă la rândul lor nu ating inimile celor din jur.

Tinerii din parohiile din Iași, dar și din împrejurimi, au pus la picioarele crucii toate așteptările, căutările și speranțele lor, s-au rugat pentru viața și viitorul lor, au invocat binecuvântarea familiilor și pacea pentru lumea întreagă.

La încheierea pelerinajului prin România a crucii și icoanei Zilelor Mondiale ale Tineretului, tinerii din Ungaria au fost prezenți la Satu-Mare pentru a prelua aceste simboluri ale speranței și a le purta în pelerinaj prin Ungaria.

Papa Ioan Paul al II-lea a încredințat această cruce tinerilor din lumea întreagă în anul 1984, adresându-le îndemnul: "Dragi tineri, la încheierea Anului Sfânt, vă încredințez însuși semnul acestui an jubiliar: crucea lui Cristos. Purtați-o în lume ca semn al iubirii Domnului Cristos pentru omenire și vestiți tuturor că doar în Cristos, mort și înviat, există salvare și mântuire". În anul 2003, același sfânt papă a dăruit tinerilor și o copie a icoanei sfintei Fecioare Maria venerată ca "Salus Populi Romani".

Înaintea Zilei Mondiale a Tineretului de la Cracovia, ce va avea loc în anul 2016, aceste simboluri parcurg un pelerinaj prin țările din nordul și estul Europei, iar apoi prin diecezele Poloniei.

Ionuț-Gabriel Giurgică



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat