Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Calea fericirilor evanghelice. Pulsul credinței

În ultimele luni am încercat să înțelegem fiecare fericire în parte, deoarece trăirea lor stă în centrul vieții creștine. Nu există o prietenie autentică cu Isus, fără cunoașterea și urmarea lor. La încheierea acestei serii de reflecții asupra căii fericirilor, dorim să ne reamintim valoarea lor esențială, pentru viața de credință. Luna noiembrie ne oferă ocazia de a învăța de la atâția sfinți ce înseamnă trăirea concretă, zi de zi, a fericirilor. Sfinții au întrupat în viața lor fericirile trăite și proclamate de Isus.

Înainte de toate, nu trebuie să uităm că fericirile sunt autoportretul lui Cristos: el este cel sărac, cel care plânge, blând, căruia îi este foame și sete pentru dreptate, milostiv, curat la inimă, făuritor de pace și persecutat. El primul a trăit aceste fericiri, tocmai pentru a ne arăta că nu sunt o simplă declarație, un program de viață întocmit artificial; punerea lor în practică este esența relației cu Dumnezeu. Suntem mult prea obișnuiți să ne "cântărim" viața noastră de credință după măsura poruncilor, să fim atenți la ceea ce nu trebuie să facem și să bifăm pe listele noastre interioare capitolele care nu au fost atinse prea tare de rătăcirile noastre. Poruncile din Vechiul Testament își păstrează validitatea lor, însă fericirile le împlinesc. Isus a spus că nu a venit să desființeze legea, ci să o împlinească. El este cel care "întrupează" în totalitate această lege prin împlinirea lor, el este, și în privința aceasta, modelul nostru. Este modelul omului nou!

Logica omului se lovește de paradoxul fericirilor. Este greu să accepți că fericirea ta ține de faptul de a găsi în Dumnezeu unica bogăție, de a fi milostiv sau de a fi curat cu inima. Diferite mentalități spun că, de fapt, pentru a fi o persoană realizată tocmai lucrurile acestea nu trebuie să le faci și leagă fericirea de bani, de succesul cu orice preț și de putere. Astfel, ne regăsim tot mai egoiști, mai războinici unii cu ceilalți și mai "dependenți" de "fericirile" noastre artificiale, seducătoare și amăgitoare.

Omul nou întrupează aceste fericiri. Fericirile descriu ceea ce trebuie să fie un creștin: ele sunt portretul ucenicului lui Cristos, imaginea celor care au primit împărăția lui Dumnezeu și care doresc ca viața lor să fie în armonie cu cerințele lui Isus. Omenirea a avut întotdeauna nevoie de această noutate, dar astăzi parcă are nevoie mai mult ca oricând! "Piața fericirilor" este suprasaturată de oferte, în timp ce oamenii devin tot mai triști, mai abătuți și mai nefericiți. Rețete de fericire sunt la tot pasul, însă se descoperă tot mai greu adevăratele bucurii și mulțumiri.

Ca un gest concret cu ajutorul căruia să lăsăm ca fericirile evanghelice să formeze viața noastră, am putea ca în fiecare seară să citim aceste fericiri și să ne facem examenul de conștiință pornind de la ele. Astfel, putem să măsurăm pulsul credinței noastre și cotele "investiției" în adevărata noastră fericire. Am putea să ne debarasăm de toate simulacrele de fericire și de toate himerele care ne amăgesc că ne oferă ceva consistent pentru viața noastră. Am putea să construim, bucățică cu bucățică, împărăția lui Dumnezeu în care toți sunt fericiți pentru că au ales calea oferită de Cristos.

Pr. Felix Roca



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat