Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru familii -

Vină sau doar o simplă lecție?

O bătrână avea un fiu și o fiică. La timpul cuvenit fiecare dintre ei s-a căsătorit, iar din căsătoria lor au avut fiecare câte un copil. Nu după mult timp fiicei i-a decedat soțul, iar fiului i-a decedat soția. O primă încercare!

La un moment dat, din lipsă de cele mai elementare mijloace de trai, și poate și din neglijență, dar nu judecăm noi, li s-a dărâmat soba din casă, singura care avea rolul de a încălzi sărăcăcioasa casă pe timp de iarnă. Fiind construită în perete pentru a încălzi două camere deodată, în cădere, a antrenat întreg peretele în componența căruia se afla. Peretele cu pricina, în cădere, a antrenat și pereții principali de la două camere, una a fetei rămasă văduvă și una a bătrânei, la rândul ei văduvă și bolnavă. Întreg carambolul a făcut ca în paralel să cadă și o parte din tavan, rămânând ca și cealaltă să fie oricând în pericol de a cădea. O altă încercare!

Nu după mult timp, într-o bună zi, după ce o mână de oameni a pus mână de la mână și a cumpărat materialele necesare refacerii casei, afară de materialele în cauză care erau depozitate oarecum în afara casei, ceea ce mai rămăsese din casă, a luat foc. Încă o încercare!

Pompierii au reușit să stingă incendiul, dar nu au putut să salveze nimic.

Imediat după ce a rămas văduvă, fata bătrânei se îmbolnăvește de diabet, așa încât, uneori, din lipsa medicamentelor necesare face diverse crize care o poartă nu o dată în pragul morții. La rândul lui, băiatul rămas văduv, vădit afectat de situație, face o depresie atipică și este nevoit să se descurce muncind cu ziua la cei care îi ofereau o astfel de posibilitate.

După incendiu, alături de un prieten, fiul văduv începe lucrările de îndepărtare a molozului rezultat în urma incendiului, mai ales a tavanului ars și într-un moment de neatenție cade din pod și își rupe o coastă. Numai o astfel de încercare mai lipsea!

Continuă să lucreze cu mari dureri și nu după mult timp îi intră în picior două cuie, bineînțeles, ruginite. Nu merge imediat la medic pentru a face bine cunoscuta injecție împotriva tetanosului, drept pentru care, a doua zi, după o noapte de durere și de nesomn, este dus la urgențe. Este diagnosticat cu tetanos. I se aplică tratamentul adecvat, dar după ceva timp, văzându-se în imposibilitatea de a mai continua lucrările, cade din nou în depresia atipică. Aceasta era de altfel ultima încercare la care se mai putea aștepta!

În tot acest timp, deși fără energie electrică și cu apa care curgea în mod providențial pe o țeavă din drum, ceea ce îi scutea de încă o taxă, copilul băiatului văduv termină școala al doilea din clasă. E eminent și frumos îmbrăcat. În ciuda lipsurilor materiale pe care le avea acasă se roagă mult. Este foarte bine educat în ceea ce privește respectul față de oameni. Mai mult, între timp, pentru că era gratis, se antrenează și la un club de fotbal, de unde spera ca într-o zi să redea zâmbetul pe buzele tatălui, mătușii, bunicii și verișorului, care erau atât de încercați.

La tot acest tablou, primăria se arată indiferentă pentru că "de șapte ani această familie nu a mai plătit impozitul la casă". Curentul electric le-a fost tăiat "pentru că de trei ani" nu s-au mai achitat facturile restante.

Și totuși, între timp, un om cu suflet mare, și o echipă de oameni au decis să ajute această familie, iar casa, în ciuda tuturor încercărilor și mai ales spre satisfacția copilului dornic să învețe, se reface cu fiecare zi care trece, dacă nu cumva, la ora citirii acestei întâmplări, este deja locuibilă.

N-am relatat ca să "storc" lacrimi și nici fonduri nu vreau să strâng, ci vreau să subliniez doar un aspect: Ce vină au acești oameni pentru că s-au născut să fie încercați și ce merit avem noi, cei care citim despre încercările lor?!? Cum trebuie să mulțumim lui Dumnezeu pentru ceea ce suntem și avem! (Lucia)

Pagină realizată de pr. dr. Felician Tiba



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat