Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul sfintilor -

Ep. Anton Durcovici. "Nihil sine Deo"

Anton Durcovici s-a născut și a trăit primii ani ai copilăriei între fruntariile monarhiei catolice a habsburgilor din Austria, însușindu-și de mic copil ideea că viața trebuie trăită în numele valorilor creștine.

Sosirea sa în România, la vârsta de șase ani, a însemnat, din fericire pentru el, o continuitate a trăirii și formării spirituale, favorizat de un mediu asemănător în multe privințe celui din patria sa de origine.

În calitate de ministrant, a avut ocazia de multe ori, între anii 1898 și 1901, să-l vadă pe regele Carol I, care obișnuia să participe la sfintele Liturghii duminicale de la capela din strada Pitar Moș (București) a călugărițelor din Congregația "Beatae Mariae Virginis"; apoi, după anul 1911, a celebrat în diverse ocazii în capela Seminarului "Sfântul Duh", din Palatul arhiepiscopal (azi sediul Nunțiaturii Apostolice), în prezența regelui Carol I și a prințului moștenitor Ferdinand.

În sfârșit, în perioada interbelică, Anton Durcovici a concelebrat alături de ceilalți confrați canonici și de arhiepiscopii Raymund Netzhammer și Alexandru Theodor Cisar în catedrala "Sfântul Iosif", iar prezența sa a fost semnalată în sfântul lăcaș cu prilejul zecilor de concerte de orgă și cor susținute de mari virtuozi ai epocii, în prezența reginei Maria, a regelui Carol al II-lea, a marelui voevod Mihai (viitorul Rege Mihai I) și a altor membri ai dinastiei.

Să amintim faptul că regii României, în continuitatea tradiției domnitorilor Principatelor Române, au fost mari binefăcători ai Bisericii Catolice, iar arhiepiscopii de București și canonicii catedralei "Sfântul Iosif" au fost decorați de regii României cu cele mai înalte distincții ale statului român.

Însă cel mai mult l-a impresionat pe Anton Durcovici deviza țării, înscrisă pe stema familiei regale: "Nihil sine Deo" (Nimic nu este fără Dumnezeu), formulă pe care profesorul teolog Wilhelm Dancă o considera drept "moștenirea pe care ne-a lăsat-o (Anton Durcovici n.n.) ca preot profesor".

La 1 decembrie 1936, la începutul celei de-a V-a lecții din cadrul cursului de teologie tomistă pentru intelectualii bucureșteni, care se desfășura în catedrala "Sfântul Iosif", Anton Durcovici spunea: "În dimineața acestei zile, acest lăcaș sfânt în care ne aflăm a răsunat de cântarea sărbătorească a imnului "Te Deum laudamus" (...). A fost prinos de laudă și mulțumire către Cel Atotputernic pentru toate darurile pământești pe care el le-a hărăzit țării noastre, între care daruri (...) stăpânirea liniștită a întregului teritoriu al României Mari".

Sintagma, continua Anton Durcovici, poate fi luată și în sens invers: "Omnia cum Deo" ("Toate cu Dumnezeu").

Iată de ce, spunea acesta, o Românie cu adevărat fericită nu poate exista decât cu Dumnezeu, iar fiecare trebuie să contribuie "pentru fericirea adevărată a patriei noastre".

Fotografia alăturată datează din 12 mai 1932, imortalizând momentul în care canonicul Anton Durcovici, alături de arhiepiscopul Cisar și de ceilalți canonici, Iosif Schubert, Ioan Knossala, Antonio Mantica, Julius Hering, Stanislav Traian Jovanelli și Ladislau Zombory aflați la intrarea în catedrala "Sfântul Iosif" se află în așteptarea regelui Carol al II-lea.

Din păcate, două decenii mai târziu mulți dintre cei imortalizați în fotografie aveau să fie victime ale regimului comunist, care pregătea o Românie nefericită și fără Dumnezeu!

Dr. Dănuț Doboș



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat