Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Din istoria revistei (XXI) -

Anii 1945-1948 (III)

În primul număr, apărut probabil în ianuarie 1948, se pot găsi: "Circulară prin care se vestește numirea noului episcop de Iași" (ep. Marcu Glaser), "Circulară de Crăciun 1947" (ep. Marcu Glaser), "Credința" (pr. Dumitru Herghelegiu), "Note biografice despre fratele Ieremia Valahul", "Episcopul Mihai Robu" (pr. Ioan Mărtinaș), "Cronica internă" (pr. Iacob Ferenț), "Statistică de preoți în America". Se anunța că doi studenți (Gheorghe Ciuraru și Anton Bișog) la București au primit subdiaconatul (28 decembrie 1947) prin mâinile arhiep. Alexandru Cisar, regele a abdicat etc.

"Cristos este învierea și viața", apărut probabil în martie, cuprinde: "Hristos este învierea și viața", "Credința" (pr. Dumitru Herghelegiu), Apostolatul unei victime necunoscute" (pr. Matei), "Măreția Bisericii Catolice" (pr. Ioan Jicmon), "Inima lui Isus și apostolatul" (Charles Parra), "Istoria bisericii și a comunității catolice din Iași" (pr. Ioan Mărtinaș), "Palestina, Țara Sfântă" (pr. Gaspar Bachmeier), "Cea mai frumoasă zi din viața mea", "Catolicii indieni și independența Indiei", "Lichtenstein" (N.I.P.), "Despre devoțiune" (trad. D.V.), "Pe scurt (știri din Iași)".

Este posibil ca între cele două numere să mai fi fost unul, în februarie (primul număr are știri din decembrie 1947 și din ianuarie 1948, cel de-al doilea: din martie 1948). Articolul "Credința" din "Cristos este învierea și viața" precizează la început: "urmare", iar la final "urmează". Nu știm dacă au urmat și alte numere.

"Să dea Domnul ca cronica din anul acesta să fie cât mai îmbucurătoare și plină de vești fericitoare pentru poporul nostru", era notat la finalul "Cronicii" din "Hristos, lumina creștinului". Din păcate, lucrurile nu au stat așa.

La 4 august 1948 este promulgată "Legea pentru regimul general al cultelor religioase din Republica Populară Română". Diecezele latine erau reduse la două, mulți preoți erau amenințați și intimidați, Seminarul și mănăstirile închise, condiții noi pentru publicarea până și a calendarelor de perete, cenzura se cerea și pentru pastoralele trimise în parohii. Articolele trebuiau trimise din timp pentru a primi aprobarea; în almanahuri trebuiau introduse date din istoria mișcării muncitorești internaționale și române, în calendarele de perete și în almanahuri, sărbătorile legale și naționale. În aceste condiții revista nu a mai apărut.

În decembrie 1948, autoritățile comuniste au procedat la naționalizarea și confiscarea Tipografiei "Presa Bună". În "Inventarul tuturor bunurilor (Episcopiei) pe anii 1920-1944", pr. Asaftei notează: "Tot inventarul "Presei Bune" a fost naționalizat și ridicat de la Beiuș de către autoritățile competente în decembrie 1948, comunicat nouă cu nr. 247 din 20 ianuarie 1949 de către Domeniul Episcopesc Român Unit din Beiuș, unde era depozitat". La 15 ianuarie 1949, Editura și Tipografia "Presa Bună" precum și "Lumina creștinului" au fost radiate din oficiu din registrul Camerei de Comerț Iași, cu specificarea: "din lipsă de activitate".

S-a încheiat un capitol al istoriei revistei "Lumina creștinului", ca și al celorlalte publicații din dieceză. A început timpul tăcerii, care avea să dureze peste patruzeci de ani. În anii de întuneric însă paginile revistei au luminat sufletul, au înălțat inima și au adus mângâiere celor care le scoteau de pe unde erau ascunse pentru a le citi și reciti.

Pr. Cornel Cadar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat