Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Încheierea Sinodului pentru familii

A III-a Adunare Extraordinară a Sinodului Episcopilor (5-19 octombrie) cu tema "Provocările pastorale despre familie în contextul evanghelizării" s-a încheiat duminică, 19 octombrie, printr-o Liturghie prezidată de papa Francisc, în cadrul căreia a fost declarat fericit papa Paul al VI-lea (1963-1978).

Papa Francisc a convocat Sinodul Extraordinar în octombrie 2013. Ghidul Sinodului a fost documentul "Instrumentum laboris" (Instrumentul de lucru), format din subiectele cheie și agenda de discuții. La lucrări au fost prezenți 253 de participanți. Din România au participat arhiepiscopul Ioan Robu și episcopul Mihai Frățilă. Sinodul a dezbătut mai multe teme actuale.

Prin acest Sinod s-a putut face o imagine generală asupra realității vii și complexe în care trăiesc familiile. În mesajul final, adresat familiilor, părinții sinodali au scos mai întâi în evidență acele familii care trăiesc în fidelitate: "Manifestăm admirația și recunoștința noastră față de mărturia zilnică pe care ne-o oferiți nouă și lumii cu fidelitatea voastră, credința, speranța și iubirea voastră". Apoi au arătat suferințele prin care trec familiile: "În casele voastre se experimentează lumini și umbre, provocări exaltante, însă uneori și încercări dramatice. Obscuritatea devine și mai densă ajungând să devină beznă, atunci când se strecoară în însăși inima familiei răul și păcatul".

Marele merit al Sinodului este acela că a adus la lumină greutățile și provocările cu care se confruntă familiile astăzi. A fost amintită marea provocare a fidelității în iubirea conjugală, s-au subliniat slăbirea credinței și a valorilor, individualismul și sărăcirea relațiilor. A fost evocată și greutatea existenței însăși.

S-a vorbit și despre "dificultățile economice provocate de sisteme perverse, de "fetișismul banului și de dictatura unei economii fără chip și fără scop cu adevărat uman" (Evangelii gaudium 55), care umilește demnitatea persoanelor". Alte probleme grave cu care se confruntă unele familii și care au fost amintite în Sinod sunt sărăcia, migrația, persecuția pentru credință și valori spirituale, războaiele și asupririle. S-a amintit și de femeile care îndură violență și sunt supuse exploatării, precum și de traficului de persoane.

Toate aceste realități ne provoacă și ne preocupă, au subliniat părinții sinodali. Cristos a voit ca Biserica sa să fie o casă cu ușa mereu deschisă, fără a exclude pe nimeni.

Noutatea adusă de Sinod constă în unirea forțelor tuturor membrilor Bisericii pentru a găsi rezolvări la problemele familiei. Urmează acum un drum de aprofundare a temelor discutate și de pregătire a viitorul Sinod ce va avea loc în perioada 4-25 octombrie 2015, cu tema "Isus Cristos revelează misterul și vocația familiei".

La Liturghia de închidere a Sinodului, în cadrul căreia a fost declarat fericit papa Paul al VI-lea, papa Francisc a subliniat: "Duhul Sfânt să însoțească iar drumul care, în Bisericile de pe tot pământul, ne pregătește pentru Sinodul Obișnuit al Episcopilor din octombrie 2015. Am semănat și vom continua să semănăm cu răbdare și perseverență, având certitudinea că Domnul e cel care face să crească ce am semănat (cf. 1Cor 3,6)".

Pr. Claudiu Bulai



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat