Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri externe

Celebrări de căsătorii
Prima ceremonie de căsătorie pe care papa Francisc a prezidat-o ca pontif a avut loc în bazilica "Sfântul Petru", la 14 septembrie, când s-au căsătorit 20 de cupluri din Dieceza de Roma. A fost prima celebrare papală a unei căsătorii din anul 2000 încoace, când sfântul papă Ioan Paul al II-lea a unit în căsătorie opt cupluri din diferite părți ale lumii ca parte a jubileului familiilor. Tot papa Ioan Paul al II-lea a mai prezidat o celebrare a căsătoriei pentru un grup de cupluri în anul 1994, în contextul Anului Internațional al Familiei.

Vizite apostolice
La întâlnirea din 11 septembrie cu Moncef Marzouki, președinte al Tunisiei, papa Francisc și-a exprimat dorința de a vizita această țară. O dată exactă urmează să fie stabilită. A cincea vizită internațională a papei Francisc va fi la Parlamentul European (PE) de la Strasbourg, în ziua de 25 noiembrie, când se va adresa parlamentarilor europeni într-o sesiune solemnă. O declarație emisă de Vatican la 12 septembrie confirmă că papa Francisc va vizita Turcia la finalul lunii noiembrie, unde se așteaptă să participe la celebrările din cadrul sărbătorii Sfântului Andrei, dar perioada, programul și durata vizitei nu au fost încă stabilite. Papa mai are în program și o vizită în Franța.

Despre primat
A 13-a sesiune plenară a Comisiei Mixte Internaționale de Dialog Teologic între Biserica Catolică și Bisericile Ortodoxe s-a desfășurat între 15 și 23 septembrie, la Amman (Iordania). S-au reluat discuțiile foarte delicate în care s-au angajat în ultimii opt ani membrii ei, care s-au întâlnit periodic pentru a discuta problema esențială a relațiilor dintre autoritate și colegialitate în Biserică, în încercarea de a adopta un acord în privința unei definiții și a unui mod în care episcopul Romei să își exercite primatul, care să fie acceptabil pentru ortodoxie. Sesiunea anterioară a comisiei a fost la Viena în anul 2010. Printre participanți s-a aflat și PS Florentin Crihălmeanu, episcop greco-catolic de Cluj-Gherla.

Biserica din Albania
Călătoria apostolică a papei Francisc la Tirana (Albania) din 21 septembrie a adus în atenție statisticile Bisericii Catolice din Albania, centralizate la 31 decembrie 2013. Cei 517.000 de catolici au șase circumscripții ecleziastice, 124 de parohii și 25 de alte centre pastorale. În Albania activează opt episcopi, 147 de preoți (54 diecezani și 93 călugări), 2 diaconi permanenți, 16 călugări, 478 de călugărițe, 36 de misionari laici și 331 de cateheți. În seminariile mici sunt 15 seminariști, iar în seminariile mari 53. Biserica mai coordonează 54 de grădinițe și școli primare, 14 școli medii inferioare și secundare și 5 școli superioare și universități, dar și 8 spitale, 29 de ambulatorii și 16 case de bătrâni, 16 orfelinate și creșe. La Liturghia prezidată de papa Francisc în Piața "Maica Tereza" din Tirana, printre concelebranți au fost ÎPS Ioan Robu și PS Petru Gherghel.

Adunare a focolarinilor
A fost ales copreședinte al Mișcării Focolarine preotul Jesús Morán, la 13 septembrie, în cadrul Adunării Generale a acestei mișcări, care a reunit la Castelgandolfo (Roma), în perioada 1-28 septembrie, 494 de participanți. Maria Voce a fost reconfirmată în funcția de președintă a mișcării la 12 septembrie, după primul mandat început la 7 iulie 2008, după decesul fondatoarei, Chiara Lubich, la 14 martie în același an. Programul adunării a inclus și alegerea consilierelor și consilierilor generali, precum și audiența la papa Francisc, la 26 septembrie. Adunarea Generală este organul principal de conducere al Mișcării Focolarelor și se reunește în mod normal o dată la șase ani.

Mărturisitori uciși
Cu cele trei surori misionare italiene xaveriene (Bernadetta Bogiann, Lucia Pulici și Olga Raschietti), ucise duminică 7 septembrie, la mănăstirea lor din Kamenge, în Burundi, o republică din centrul Africii, numărul preoților, călugărilor, călugărițelor și al credincioșilor laici uciși în 2014 se ridică la 18. Potrivit agenției Fides, coordonată de Operele Pontificale Misionare, șapte au murit în Africa (R. Centrafricană, Africa de Sud, Tanzania și Burundi), șase și-au dat viața în America (SUA, Canada, Venezuela și Nicaragua), unul în Europa (Italia), doi în Asia (Siria și Malaysia), doi în Oceania (Papua Noua Guinee). În 2013 au fost uciși 22 de operatori pastorali, un număr de două ori mai mare comparativ cu anul precedent.

Liturghie în limba română
Începând din 31 august, se celebrează sfânta Liturghie în limba română în bazilica "San Francesco" din Arezzo, Italia, în fiecare duminică și sărbătoare de poruncă, la ora locală 16.00. Asistența spirituală a credincioșilor este acordată de pr. paroh Lucian Goșman, OFMConv., Piazza "San Francesco", 1, Arezzo, tel. 0039/057520630, la convent.

Cardinal în România
După ce a prezidat la București, în catedrala "Sfântul Vasile cel Mare", Liturghia de inaugurare a Eparhiei "Sfântul Vasile cel Mare" și întronarea primului episcop, Mons. Mihai Frățilă, sâmbătă, 30 august, în cadrul vizitei de două zile la București, card. Leonardo Sandri, prefect al Congregației pentru Bisericile Orientale, l-a vizitat pe PF Daniel, patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, ducându-i salutul papei și manifestând dorința de a continua pe drumul dialogului și colaborarea fraternă. Vizita cardinalului la București s-a încheiat duminică, 31 august, cu Liturghia în catedrala "Sfântul Iosif", la un an de la beatificarea pr. martir Vladimir Ghika.

Întâlnirea postnovicilor
Frații capucini postnovici din România, însoțiți de maestrul lor, fr. Leon Budău, au participat la întâlnirea postnovicilor capucini din cadrul CECOC (Conferința Capucinilor din Europa Centrală și de Est), organizată de Provincia de Varșovia (Polonia), între 2 și 6 septembrie. Întâlnirile au fost găzduite de conventul "Poczekajka" al fraților din Lublin. Au participat aproximativ 50 de frați postnovici din Slovacia, Slovenia, Polonia, Bielorusia, Ucraina și România.

Întâlnire națională
Alba-Iulia a găzduit în perioada 1-5 septembrie Întâlnirea Națională a Familiei Franciscane din România, cu participarea membrilor proveniți din ordinele și congregațiile religioase franciscane, precum și a unor reprezentanți ai Ordinului Franciscan Secular. Pe lângă momentele de formare și de rugăciune, frații și surorile franciscane au luat parte și la un program de evanghelizare prin orașul Alba-Iulia, după ce inițial au vizitat diferite obiective, în special din centrul istoric.

Conferința Episcopilor
O scrisoare de solidaritate creștină trimisă creștinilor din Ucraina și Irak, educația tinerilor, importanța familiei și Anul Persoanelor Consacrate s-au aflat pe agenda reuniunii Conferinței Episcopilor din România (CER), desfășurată la Timișoara între 2 și 4 septembrie. Episcopii au discutat și despre Sinodul Episcopilor din octombrie, diverse teme din sfera educației catolice, subliniindu-se importanța olimpiadelor de religie și în general a dezvoltării și sprijinirii unui învățământ catolic în România în toate formele sale. Au fost dezbătute și teme cu caracter liturgic, social și administrativ, inclusiv Legea 102/2014 privind cimitirele, crematoriile umane și serviciile funerare, pe care CER o contestă. Următoarea întrunire va fi între 6 și 8 mai 2015, la Satu-Mare.

Învățământul catolic
Responsabilii cu învățământul catolic și unii directori de licee catolice din dieceze s-au reunit în zilele de 19 și 20 septembrie, la sediul Arhiepiscopiei de Alba-Iulia, întâlnirea fiind prezidată de PS Aurel Percă, responsabil cu învățământul în cadrul CER. Pe ordinea de zi au figurat: definitivarea protocolului între cultul catolic din România și Ministerul Învățământului; instituirea unei comisii, în cadrul Secretariatului Național al Învățământului Catolic din România, a directorilor de instituții de învățământ catolice din ambele rituri; organizarea olimpiadei naționale de religie catolică și diverse chestiuni din sfera învățământului catolic de toate nivelurile din țară.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat