Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

A fi diferit...

Într-o lume care construiește aparente diversități, dar care ne împinge pe toți în aceeași direcție, le spun adesea copiilor mei: "Nu vă fie teamă să fiți diferiți dacă scara voastră de valori este diferită, dacă nivelul vostru intelectual este altul, dacă preocupările voastre sunt diferite...! Nu fiți parte a unei turme diforme, abjecte, meschine, săracă în idealuri și valori, aplecată mai degrabă spre rău, doar de dragul de a nu vă simți marginalizați! Creați-vă voi înșivă grupuri pe care apoi să le creșteți și să le frecventați, coagulați în jurul unui singur om, dacă deocamdată al doilea nu există, un mic univers în care să trăiți demn și să țintiți înalt. Curând vi se vor alătura și alții. Aveți puterea de a spune "nu" dacă simțiți că acesta este răspunsul corect și mergeți înainte ținând capul sus. Gândiți-vă mereu la ce să simțiți și știți că se cuvine spus și făcut și căutați voi înșivă un răspuns înainte de a îmbrățișa, orbește, puncte de vedere în care mâine nu o să vă mai regăsiți nici voi, nici cei din jur".

Da, accept, este greu să fii diferit când toți în jurul tău se lasă modelați de aceleași șabloane, până la uniformizare... Și este mai cu seamă greu să faci asta tot timpul, fără să obosești, acceptând să pari desuet, acceptând pierderi financiare, acceptând să rămâi, imperturbabil, un alergător de cursă lungă într-o arenă care, după vremuri, este uneori mai plină, alteori, mai goală.

Aș exagera, probabil, spunând că acestea sunt lecții de viață pe care le-am învățat la "Lumina creștinului". Aici însă am avut, lună de lună, an de an, exemplul viu că acest lucru este posibil și că el merită făcut. Și spun aceasta uitându-mă în urmă, la cei peste 20 de ani de colaborare care s-au adunat și care, pentru mine, corespund unui întreg parcurs uman și profesional. Dar spun aceasta amintindu-mi și de paginile îngălbenite, din anii '20, '30, '40, ale aceleiași reviste, pe care le-am citit când eram copil, în mica bibliotecă a unui om providențial, care mi-a marcat existența (oare i-am spus vreodată asta?!), o călugăriță doar în aparență simplă, cu un ușor handicap locomotor, dar cu o minte fabuloasă, sora Catrina. Atunci și acum, "Lumina creștinului" era o voce distinctă, un ghid discret și neobosit, un discurs elegant despre ce se cuvine spus și făcut, un mănunchi de idei pozitive, de povești de viață inspiratoare, despre oameni care se străduiau să fie diferiți într-o lume care îi împingea să îmbrățișeze acel tip de libertate dezlănțuită care, în timp, îți alterează întreaga esență umană și creștină.

Le mulțumesc colegilor mei de la "Lumina creștinului" pentru ceea ce fac, episcopilor noștri pentru că ne susțin într-atât, dar cel mai mult le mulțumesc cititorilor noștri de pretutindeni, care jertfesc din pâinea lor o felie pentru a susține financiar această voce diferită. Le datorăm parte din bucuria și entuziasmul cu care scriem și ne mângâie sufletul să ne știm în comuniune spirituală cu ei.

Mihaela Osoianu (Berneagă)



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat