Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Calea fericirilor evanghelice. Sabie și mănuși albe

Salem Matti Kourk trăia în Bartalah, un orășel din provincia Ninive din Irak. Când Bartalah a fost cucerit de către milițiile jihadiste, în ziua de 8 august 2014, majoritatea creștinilor au părăsit deja orașul, adăugându-se sutelor de mii de creștini nevoiți să fugă din calea persecuției. Salem nu a reușit să fugă deoarece era foarte bolnav și s-a ascuns în casă. În ziua de 1 septembrie a ieșit din casă pentru a căuta mâncare și apă, deoarece terminase toate proviziile. A fost însă prins de milițieni, care i-au cerut să se lepede de credința creștină și să se convertească la islamism. Salem a refuzat de fiecare dată și, de aceea, au început să îl lovească și să îl tortureze până l-au ucis. Apoi l-au aruncat pe stradă, unde a rămas mai mult timp până când câțiva trecători l-au luat și l-au înmormântat.

Acesta este un singur exemplu din toată drama pe care o trăiesc sutele de mii de creștini din Irak, Siria, Nigeria, Pakistan, China, Uzbekistan etc. Aceștia au o singură "vină": sunt creștini! Din anul 2000 și până astăzi peste 160 de mii de creștini au fost victime ale persecuțiilor în fiecare an. La fiecare cinci minute un creștin a fost ucis din cauza credinței! În ziua de 29 iunie, papa Francisc afirma: "Astăzi sunt mulți martiri în Biserică, mulți creștini persecutați. Să ne gândim la Orientul Mijlociu, creștini care trebuie să fugă de persecuții, creștini uciși de persecutori. Dar și creștini alungați în mod elegant, cu mănuși albe: și aceea este o persecuție. Astăzi sunt mai mulți mărturisitori, mai mulți martiri în Biserică decât în primele secole".

"Fericiți cei persecutați din cauza dreptății, pentru că a lor este împărăția cerurilor" (Mt 5,10) este ultima fericire proclamată de Cristos. La aceasta se adaugă și un comentariu: "Fericiți sunteți când vă vor insulta, vă vor persecuta și, [mințind], vor spune împotriva voastră tot răul din cauza mea" (Mt 5,11). De-a lungul istoriei, persecuția ucenicilor lui Cristos s-a manifestat și continuă să se manifeste sub diferite forme. Acestea sunt descrise, în mod paradigmatic și profetic, în capitolul 13 din Apocalips sub imaginea a două fiare: fiara din mare (Ap 13,1-10) și fiara care se ridică din pământ (Ap 13,11-18). Fiara din mare reprezintă puterea politică ce se pune în locul lui Dumnezeu și care îi condamnă pe "sfinți" la închisoare sau să moară de sabie. Începând cu puterea romană, care a declanșat primele persecuții împotriva creștinilor, și până la regimurile comuniste și actualele regimuri islamice din diferite țări, istoria nu a fost lipsită de multe alte puteri care au crezut că pot șterge de pe fața pământului religia creștină. A doua fiară, aceea care se ridică din pământ, persecută într-un mod diferit. Nu condamnă la moarte, nu folosește violența, ci emarginează, izolează, ostracizează, de cele mai multe ori într-un mod elegant, cu "mănuși albe", invocând chiar democrația și drepturile omului. Ideologiile celei de-a doua fiare sunt propagate de mijloacele de comunicare și chiar de instituții. În timp ce în țări precum Irak creștinii sunt uciși, răpiți, alungați în alte țări, creștinii sunt condamnați pentru că nu renunță la valori, precum căsătoria dintre un bărbat și o femeie, apărarea vieții, educația autentică a copiilor, manifestarea publică a cultului etc. Mărturia creștinilor care suferă din cauza credinței lor ar trebui să ne scoată din letargia unei credințe diluate, din toropeala unei spiritualități căldicele, din permanenta lamentare și murmurare în fața exigențelor unei relații autentice cu Dumnezeu. "Fiarele", cu sabia sau cu mănuși albe, vor da mereu târcoale ucenicilor lui Cristos! Răsună însă promisiunea: "Bucurați-vă și veseliți-vă, căci răsplata voastră mare este în ceruri!"

Pr. Felix Roca



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat