Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Sanctuare -

Torreciudad

În nord-estul Spaniei, în regiunea Aragon, într-o zonă excepțional de pitorească, pe vârful unei coline, domină sanctuarul marian Torreciudad. Numele provine de la un vechi turn de apărare ("turris civitatis"), ale cărui ruine mai pot fi văzute și azi.

Istoria sanctuarului începe în anul 1084, când, în urma unei victorii asupra musulmanilor, creștinii au așezat în acest turn o statuie a Maicii Domnului. Unii cercetători susțin că această statuie a fost venerată cu mult timp înainte de acest an, 1084. În anul 1100, după cucerirea teritoriului de către musulmani, Torreciudad pierde autonomia politică, dar va rămâne ca loc de pelerinaj pentru creștinii din preajmă.

În anul 1902, un copil în vârstă de câteva luni, al unei familii din localitatea Barbastro (la 20 km de Torreciudad), se îmbolnăvește grav. Mama copilului începe o novenă către sfânta Fecioară de la Torreciudad. Spre sfârșitul novenei, medicul, care a venit să-l consulte pe copil, i-a spus tatălui: "Nu mai e nimic de făcut. Aceasta este ultima lui noapte". Și a plecat. A doua zi a revenit și a întrebat: "La ce oră a murit copilul?" Dar părinții au răspuns: "Nu numai că nu a murit, dar e perfect sănătos".

Pe timpul cât copilul era bolnav, mama a promis că, dacă acesta se va vindeca, îl va duce în pelerinaj la Maica Domnului. Și așa a făcut: pe cărări înguste și periculoase, printre arbuști și scaieți, a urcat cu el în brațe până la capelă. Acest copil nu era altcineva decât sfântul Josemaría Escrivá de Balaguer de mai târziu. Ulterior, când mama lui, Dolores Albas (căsătorită Escriva), amintea de această întâmplare, spunea: "Dacă Maica Domnului te-a lăsat în această lume, copilul meu, e pentru ca tu să împlinești lucruri mărețe, deoarece tu erai mai mult mort decât viu".

Mai târziu, Josemaría Escrivá de Balaguer a voit să-și lase propria amprentă la acest sanctuar vechi și a inițiat construirea unuia mult mai măreț și mai frumos. Implorând ocrotirea Maicii Domnului, față de care avea o mare evlavie, a început să caute binefăcători pentru edificarea noului sanctuar. Lucrările au început în anul 1970, iar inaugurarea sanctuarului a fost în anul 1975.

Statuia Maicii Domnului de la Torreciudad, cu o vechime de peste 900 de ani, este o sculptură în lemn, de mici dimensiuni. Maica Domnului, în poziție șezând, ține pruncul în brațe pe genunchi, și amândoi au privirea înainte. Ulterior tronul și hainele Mariei și ale pruncului au fost aurite.

Ansamblul sanctuarului este o adevărată capodoperă a arhitectului Heliodor Dols și se remarcă prin varietatea de forme realizate cu un element de construcție de bază: cărămida. Atât în interior cât și în exterior nu sunt alte finisaje, peste tot fiind doar cărămidă aparentă. Arhitectul folosește, cu multă artă și creativitate, elemente de construcție tradiționale în Aragon.

Elementul principal din sanctuar îl constituie marele panou (înalt de 14,5 metri și lat de 9,5 metri) din altar. Aici sunt sculptate pe margine șapte scene din viața sfintei familii, iar în centru este tabernacolul, numit și "oculus eucharisticus", un crucifix și statuia sfântă. Sunt sculpturi de mare valoare artistică, realizate în alabastru de artistul Jean Mayné.

Mai pot fi vizitate aici: Capela Sfântului Sacrament, Cripta Confesionalelor, mai multe capele (cu mozaicuri dedicate sanctuarelor de la Loreto, Zaragoza și Guadalupe), capela cu imagini și statui ale Mariei de la foarte multe sanctuare din lume, culoarele cu misterele sfântului Rozariu, reprezentări ale durerilor și bucuriilor sfântului Iosif, vechea capelă și Calea crucii.

Fericitul Alvaro de Portillo (beatificat la 27 septembrie) i-a spus arhitectului: "Cu umil material pământesc, ați realizat un lucru dumnezeiesc".

Pr. Iosif Dorcu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat