Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul sfintilor -

Episcopul Anton Durcovici sub ocrotirea sfintei Maria

În perioada 1921-1948, fericitul Anton Durcovici a condus Congregația Mariană a Bărbaților și Tinerilor din București, societate religioasă al cărui scop era acela "de a sădi în membrii lor o specială evlavie, venerație și dragoste filială" către sfânta Fecioară Maria. Președintele congregației le-a insuflat membrilor acesteia ("sodali") crezul său de a considera misiunea apostolatului în Congregația Mariană drept mijloc pentru salvarea sufletelor, îndemnându-i pe sodali de a se remarca prin aceeași evlavie ca în primele veacuri, prin rugăciuni și jertfe pentru a deveni adevărați fii creștini, sfinți în starea lor, dar și pentru a-i salva și sfinți pe alții, de a lua apărarea Bisericii etc.

În cele trei decenii cât s-a aflat la conducerea congregației, fericitul Anton Durcovici a revitalizat activitatea acesteia, cooptând ca sodali un număr însemnat de intelectuali români, de mare ținută, fapt care avea să schimbe nu numai configurația congregației, ci și prioritățile și acțiunile acesteia. Dacă sub conducerea primului său președinte, pr. Iosif D'Ester, congregația a fost "un loc de refugiu față de corupția orașului" și față de pericolele mediului înconjurător necredincios și imoral, președintele Anton Durcovici a schimbat strategia, în sensul că "spre a rezista necredinței și imoralității, mijlocul cel mai hotărâtor ar fi să lupte pentru convertirea celor rătăciți", conform principiului său: "Cea mai bună defensivă este totuși ofensiva".

Fotografia alăturată a fost realizată la 25 mai 1941, la sfârșitul festivităților care au marcat jubileul de 50 de ani al Congregației Mariane a Bărbaților și Tinerilor. Punctul central al acestei sărbători a fost Liturghia pontificală celebrată de arhiepiscopul de București, Alexandru Theodor Cisar, în capela "Sfântul Iosif" a Institutului călugărițelor "Beatae Mariae Virginis" (Damele Engleze) din strada General Berthelot, nr. 56, din București.

În această celebră fotografie apar, alături de președintele Anton Durcovici și arhiepiscopul Alex. Th. Cisar, un număr de 31 de sodali în frunte cu veteranul Emil Frollo, profesorii Ion Mihai Rașcu și Iosif Frollo, arhitectul Ioan Fakler și alții, care erau colaboratorii apropiați ai lui Durcovici.

La banchetul jubiliar, A. Durcovici a evocat figura fondatorului congregației, pr. Iosif D' Ester, cuvintele sale fiind "mai degrabă o rugăciune decât o cuvântare și nu avură alt scop decât acela de a reînnoi, în mijlocul răstriștei, jurământul de fidelitate față de steagul Maicii Domnului".

La scurt timp după acest eveniment, cinci veterani ai congregației vor muri, alții vor suporta cu greu sărăcia și privațiunile războiului, în timp ce sodalii tineri vor fi concentrați în armată, ajungând chiar pe front. După război, odată cu instaurarea regimului comunist în România, veteranii congregației vor fi loviți din nou de "scumpetea traiului" și de "asprimea regimului impus de împrejurări", în timp ce unii dintre ei, de origine etnică germană, au fost arestați și deportați în URSS.

Președintele A. Durcovici, care a înțeles la adevărata sa semnificație primejdia persecuției comuniste de sorginte bolșevică, a reușit să asigure continuitate congregației până la momentul consacrării sale episcopale, la 5 aprilie 1948.

Sodalii vor fi victime ale persecuției comuniste, care i-a supus unor încercări și suferințe, probând eroismul lor creștinesc. Punctul culminat al răului va fi atins însă în anul 1949, odată cu arestarea episcopului A. Durcovici.

Dr. Dănuț Doboș



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat