Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Persecuții în Ucraina

Episcopii greco-catolici din Ucraina au făcut apel la comunitatea internațională pentru a ajuta la restabilirea păcii în țară. Ei au deplâns persecuțiile religioase, "nivelul fără precedent de ură și distorsiuni" care au loc în mass-media și au făcut apel la comunitatea internațională "să ia deciziile necesare pentru a reface pacea și securitatea în Europa".

"Astăzi, tăcerea sau lipsa de acțiune, refuzul la a recunoaște gravitatea situației din țara noastră pot să îi transforme pe toți nu doar în martori muți sau indiferenți, ci și în complici la păcatul crimei, care strigă la cer după dreptate", au avertizat episcopii greco-catolici ucraineni, într-o declarație adoptată în Sinodul anual, la Liov, în perioada 7-14 septembrie, alături de cei din țări cu comunități ucrainene, din America, Australia și Europa.

Într-o scrisoare semnată la 21 august, ÎPS Sviatoslav Șevciuc, arhiepiscop major de Kiev-Halich și primatul Bisericii Greco-Catolice Ucrainene, a detaliat persecuțiile religioase în Ucraina: "În Crimeea anexată și în zona estică de război, unele Biserici și comunități religioase au devenit țintă a discriminărilor, cei mai expuși au fost tătarii musulmani (...) Este serios amenințată existența misiunilor greco și romano-catolice, a parohiilor ortodoxe din Patriarhia de Kiev, a comunității iudaice din Crimeea (...) Au fost răpiți trei preoți catolici: Pavel Witek și Viktor Wasowicz (romano-catolici), și Tihon Kulbaka (greco-catolic). Reședința episcopală greco-catolică din Donețk a fost tâlhărită și închisă (...) Curtea catedralei din Donețk a fost lovită de rachetele separatiștilor. Episcopul și aproape toți preoții greco-catolici au fost forțați să părăsească zona Donețk. Reprezentanții înarmați ai regimului separatist au intrat în biserică și au desacralizat sanctuarul.

Sâmbătă, 16 august, micuța mănăstire a Surorilor Slujitoare ale Mariei Imaculate a fost capturată și batjocorită.

Protestanții sunt ținta predilectă a teroriștilor proruși (...) Doi copii ai pastorului Alexander Pavlenko de la Biserica Evanghelică "Metamorphosis" și doi diaconi ai aceleiași biserici, Victor Brodarsky și Vladimir Velichko, au fost luați cu forța în timpul unui serviciu religios, torturați și uciși de către teroriști. Trupurile lor au fost exhumate dintr-un mormânt comun la Sloviansk.

Ucraina are nevoie de sprijinul efectiv al comunității creștine la nivel global, de susținerea tuturor oamenilor de bună credință. Avem nevoie de rugăciunile voastre, de discernământul vostru, de cuvintele voastre bune și de fapte".



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat