Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

O sută de ani de la începutul Primului Război Mondial

Anul acesta s-au împlinit o sută de ani de la declanșarea Primului Război Mondial. Sâmbătă, 13 septembrie, papa Francisc a mers în pelerinaj la cimitirul militar din Redipuglia, în nordul Italiei, unde sunt înmormântați peste 100.000 de soldați.

Sanctitatea sa s-a rugat pentru victimele Primului Război Mondial (opt milioane de soldați și șapte milioane de civili) și pentru victimele tuturor celorlalte războaie. Pentru papa, această comemorare a avut o semnificație aparte, deoarece bunicul său a luptat în acest război și i-a povestit realități dureroase ce s-au petrecut în acea perioadă. Suveranul pontif a vorbit despre război ca fiind o nebunie a cărei lecție omenirea nu a învățat-o încă, deoarece și astăzi sunt războaie.

Tot în memoria acestui eveniment, Comunitatea "Sfântul Egidiu" a organizat la Anvers (Belgia), în perioada 7-9 septembrie, cea de-a XXVIII-a ediție a Întâlnirii Internaționale "Oameni și religii" la care au participat aproximativ 300 de lideri religioși, printre care PS Virgil Bercea, episcop al Eparhiei Greco-Catolice de Oradea, și trei reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe din România.

Puțini știu că prima conflagrație mondială a fost numită la început Războiul cel Mare sau Războiul Națiunilor. Abia în timpul celui de-al Doilea Război Mondial a primit numele de Primul Război Mondial.

Războiul a început la 28 iunie 1914, când Imperiul Austro-Ungar a declarat război Serbiei. Cauza principală a declanșării a fost asasinarea la Sarajevo a arhiducelui austro-ungar, Franz Ferdinand, moștenitorul tronului, și a soției sale, ducesa Sofia. Austro-Ungariei i s-au alăturat Germania, Imperiul Otoman și Bulgaria (bloc militar ce va purta numele de "Puterile Centrale"), iar Serbiei i s-au alăturat Rusia, Franța și Anglia (alianță cunoscută sub numele de Antanta). Războiul a luat dimensiuni mondiale, deoarece au fost atacate și cucerite teritoriile germane de pe alte continente. Mai târziu au intrat în război, de partea Antantei, Italia, România și Statele Unite ale Americii.

Războiul s-a terminat la 11 noiembrie 1918, când s-a încheiat un armistițiu între cele două tabere. România, care a pierdut 880.000 de soldați și 275.000 de civili, a primit înapoi teritoriile românești, formându-se astfel România Mare. În fața situației tensionate din lume, Biserica, prin Sfântul Părinte, nu a încetat să vorbească despre pace, păstrându-și totodată neutralitatea. La scurt timp după declanșarea războiului, papa Pius al X-lea a încetat din viață și în locul lui a fost ales Benedict al XV-lea, care în primii ani ai pontificatului a căutat să medieze pacea între părțile aflate în conflict, dar pentru că acest lucru nu a fost posibil, atenția Bisericii s-a îndreptat spre alinarea suferințelor provocate de război, adică a mediat schimbul de răniți, furnizarea de alimente și protejarea prizonierilor de război.

Regatul României se afla între Puterile Centrale și trupele Antantei. Dintre trupele mobilizate pentru armată în anul 1914, aproximativ 10.000 erau catolici. Dintre aceștia peste 7.000 erau din parohiile catolice din Moldova. Cei mai mulți erau din Bacău (651 de soldați), Trotuș (523 de soldați) și Săbăoani (454 de soldați).

La 30 decembrie 1915 a murit arhiep. N.I. Camilli. Dieceza i-a fost încredințată pr. Ulderic Cipolloni, în calitate de administrator apostolic. După terminarea războiului, Mons. Cipolloni a făcut eforturi mari pentru a deschide două orfelinate pentru orfanii catolici: Hălăucești și Huși. Totodată, i-a îndemnat pe preoți și pe credincioși să ridice monumente în cinstea celor care au murit în timpul războiului.

Pr. Claudiu Bulai



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat