Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Din istoria revistei (XI) -

Anii 1931-1934

În anul 1931 revista revine la coperta clasică. În articolul "O pildă grăitoare" din ianuarie 1931 se notează unde a fost numărul cel mai mare de abonamente cu un an în urmă: la Grozești - 134 de abonați. Și asta se datorează implicării parohului Ioan Ghergu și a dascălului Petre Blaj, ajutat de Paul Ghitiu. Revista din februarie vine cu anunțul unor abonamente speciale (cu preț scăzut) pentru cei săraci și îndemnul pentru cei cu dare de mână de a plăti abonamentele celor care nu au posibilități. În luna martie este anunțată moartea lui Dominic Jaquet, fost episcop de Iași (1894-1903). În lunile iunie, iulie și august este relatată vizita canonică a episcopului în Bucovina. În luna august se anunță că a sosit un nou preot: pr. Petru Pleșca, hirotonit la 30 mai 1931 la Genova, a celebrat prima Liturghie în Fântânele, satul natal, la 12 iulie. În luna octombrie este publicată o meditație despre presă, se anunță "Un aniversar al Institutului Presa Bună" și începe o nouă rubrică, "Pilde frumoase" (cu diverse povestiri și întâmplări din Spirago).

În anul 1932, revista din ianuarie anunță moartea unui membru fondator al "Presei Bune", Mons. Diomede Ulivi. Numerele din mai și iunie descriu jubileul de 25 de ani de preoție al ep. Mihai Robu. Numărul din septembrie prezintă cartea nou apărută "Imitațiunea lui Cristos". În decembrie se scrie despre moartea pr. Iosif Ghiuzan (34 de ani), fost director al revistei și unul dintre colaboratorii acesteia. În acest an, în mai multe numere, se intensifică îndemnul de a sprijini presa; în numărul din noiembrie este publicat articolul: "Faceți ceva pentru presă?".

Despre Anul Sfânt, la 1900 de ani de la moartea Mântuitorului și despre înființarea Cruciadei Euharistice se scrie în numărul din aprilie 1933. Numărul din iunie anunță că "au fost șterși cam 200 de abonați cari au rămas în urmă cu ani dearândul". Numărul din septembrie vorbește despre sosirea unui nou nunțiu la București și despre pr. Ioan Ferenț, un vechi colaborator al revistei, care a trecut la Domnul. În numărul din octombrie, pr. Ioan Mărtinaș scrie despre jubileul de 25 de ani de preoție ai redactorului, trecând în revistă activitatea acestuia: "S-a jertfit pe sine, a căutat mijloace materiale, a încercat să convingă pe mulți ca să sprijinească pe orice cale acest gând înalt de refacere morală și religioasă prin presă (.). Nu mai e de ajuns ca să predicăm, e nevoie să scriem. Nu ne mai putem mulțumi cu amvonul ori învățătura catehismului, ci trebuie să oferim credincioșilor ziarul și cartea; fără de aceste arme mulți, foarte mulți s-ar pune în primejdie să-și piardă credința și sufletul. De aceea apostolatul scrisului căruia s-a dedicat Mons. Gabor e nu numai folositor, dar absolut necesar. Și toți oamenii de bine, care înțeleg această nevoie, sunt îndemnați să continue a-l sprijini".

În mai multe numere din 1934 se redă "Lista neagră" a celor care nu au achitat abonamentul de mai mult timp. Numărul dublu august-septembrie notează despre moartea pr. Ioan Ghergu, susținător al Institutului "Presa Bună". Ultima duminică a lunii octombrie a anului 1934 (28 octombrie) era sărbătoarea lui Cristos Rege. Această zi a fost aleasă ca Ziua Presei, "o zi de cercetare a cugetului pentru toți catolicii, ca să vadă ce au făcut și ce mai au de făcut în sprijinul presei", o zi de rugăciune și de sprijin, o zi pe care direcțiunea "Presei Bune" o vrea "generalizată în toată țara și sărbătorită cu deosebit interes prin festivaluri, expozițiuni de cărți și reviste, împărțiri de cataloage, reclame etc. pentru ca să se deștepte cât mai mult interesul credincioșilor". Ziua Presei va reveni în centrul atenției și în anul următor (27 octombrie). Numărul din noiembrie 1934 relatează despre vizita canonică a ep. Mihai Robu în Basarabia.

Pr. Cornel Cadar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat