Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Interviu cu pr. Claudio Barriga Domínguez, SJ

Specialiști ai spiritului

Două sunt noutățile pentru intențiile pe care papa le-a încredințat Apostolatului Rugăciunii pentru 2014. Schimbări care se referă nu numai la formulare, ci la însuși sensul intențiilor, mai deschise la exigențele lumii actuale. Explică aceasta într-un interviu acordat ziarului "L'Osservatore romano", la 27 februarie 2013, iezuitul Claudio Barriga Domínguez, director general delegat al Apostolatului și al Mișcării Euharistice de Tineret. Redăm aici, cu ușoare adaptări, o bună parte din acest interviu luat de Nicola Gori.

- Să începem de la cele două intenții lunare: înainte erau denumite "generală" și "misionară", în schimb acum devin "universală", respectiv "pentru evanghelizare". De ce?

Benedict al XVI-lea a ales să schimbe denumirea lor pentru a exprima mai bine conținutul lor. Prima se va numi "universală" și, începând din 2014, va face referință la teme care pot să intereseze toate persoanele de bunăvoință, nu numai pe catolici. În acest mod se exprimă mai clar dorința Bisericii de a fi atentă la necesitățile lumii actuale, conform învățăturii Conciliului Vatican II. De fapt, vrem să favorizăm o colaborare mai mare între cei care împărtășesc aceleași preocupări ale papei, mai ales pentru a favoriza promovarea dialogului ecumenic și între religii.

- Care este firul comun care caracterizează intențiile "pentru evanghelizare"?

A doua intenție lunară, care de acum va fi definită "pentru evanghelizare", va conține teme care aparțin domeniului intern al Bisericii. Acest lucru va folosi pentru a aprofunda și a clarifica înțelegerea teologică a naturii misiunii. Știm că ea se referă la întregul efort al comunității ecleziale universale și nu numai la angajarea evanghelizatoare a națiunilor îndepărtate, așa-numitele țări de misiune. De fapt, nu mai este actuală distincția - care în schimb era clară atunci când în anul 1927 au fost create intențiile misionare - între țările catolice și țările de misiune. Mai mult, munca misionară a Bisericii pare de acum mai urgentă și necesară în țările cu veche evanghelizare. Această noțiune atât de specifică a Apostolatului, care s-a născut "misionar", se exprimă mai bine cu indicația "pentru evanghelizare". Astfel, în același timp, asociația se grupează cu aceia care duc înainte provocările și limbajul noii evanghelizări.

- Care-i contribuția oferită de Apostolatul Rugăciunii Anului Credinței?

Contribuția la Anul Credinței este dublă. Pe de o parte, oferă un drum de formare pentru toți creștinii, bazat pe spiritualitate și pe rugăciune. De fapt, asociația noastră se înțelege ca un drum interior care pornește de la inima umană și merge în întâmpinarea inimii lui Cristos. Este un parcurs care vrea să-l conducă pe creștin la o identificare afectivă și efectivă cu persoana Mântuitorului. În schimb, cealaltă parte se referă la domeniul eclezial: formăm apostoli în slujba Bisericii cu o legătură cu totul specială cu papa. Suntem "specialiști" pentru rugăciune și ai rugăciunii. Apostolatul se poate defini ca rețeaua mondială oficială de rugăciune a papei, la care sunt invitați toți creștinii.

- Se poate evangheliza pur și simplu și prin rugăciune?

Toți, fără excludere, sunt chemați să devină apostoli ai lui Cristos în Biserică, în slujba lumii. Mari și mici, sănătoși și bolnavi, muncitori și șomeri, sunt chemați să susțină misiunea Bisericii cu viața lor și cu rugăciunea lor. Nu toți vor putea face asta direct în slujirea apostolică, dar toți pot să se roage pentru Biserică și cu papa pentru intențiile sale. Asociația ne învață drumul și practicile pentru a trăi acest stil apostolic și evanghelizator.

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat