Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri interne

Monument
Comunitatea din Tețcani a marcat încheierea Anului Credinței și al Familiei prin ridicarea unui monument (3,10 m x 2,40 m x 4,40 m - înălțime). Acoperișul este o Biblie deschisă, având inscripționate cuvintele "Anul Credinței și al Familiei 2013", deasupra fiind globul pământesc și o ancoră însemnând speranță, două inele însemnând Căsătoria, în mijlocul ansamblului este crucea cu Răstignitul, în stânga este sfânta Fecioară, în dreapta crucii este o candelă reprezentând credința, în fundal fiind reprezentată "o familie care navighează în larg, spre patria cerească". De construirea monumentului s-a ocupat familia Maximilian și Tereza Petercă, susținuți de pr. paroh Ioan Blaj. Ceremonia de inaugurare (10 noiembrie 2013) a fost prezidată de PS Cornel Damian. Seara, în fața monumentului, s-a recules și PS Petru Gherghel.

O istorie cu viitor
La Adunarea Generală Kolping Moldova, desfășurată în Parohia "Sfinții Petru și Paul" din Bacău, la 7 decembrie 2013, a avut loc și celebrarea a 200 de ani de la nașterea fericitului Adolph Kolping. Au fost prezente 27 de persoane din comunitățile unde există asociații Kolping, dar și invitați. Membrii prezenți au fost din Familiile Kolping Bacău, Bârlad, Faraoani, Oituz și Ploscuțeni.

Anul Durcovici
Cunoașterea activității, personalității și martiriului episcopului Anton Durcovici i-a fost dedicat noul an pastoral 2013-2014 în Dieceza de Iași - este ceea ce s-a accentuat la Liturghia prezidată de PS Petru Gherghel în catedrala din Iași, duminică, 1 decembrie 2013. În cadrul celebrării au fost admiși la ordinele sacre 17 tineri din anul III de la Institutul Teologic din Iași. Haina clericală pe care au primit-o este un semn exterior al deciziei pe care au luat-o de a-l urma pe Cristos pe calea Preoției, printr-o dăruire totală lui și sfintei Biserici.

Adeziunea în AC
Peste 40 de parohii din Dieceza de Iași au depus sau au reînnoit adeziunea la Acțiunea Catolică "Sfântul Iosif", la 8 decembrie 2013. În cadrul celebrărilor liturgice membrii și-au exprimat dorința de a-și trăi credința într-un mod conștient, activ și rodnic în colaborare cu păstorii Bisericii. Parohiile Traian (NT), Iugani și Bârzulești și-au exprimat dorința de a fi simpatizante. Tema acestui an asociativ este Strălucește în Acțiunea Catolică! cu motoul Priviți la el și veți fi luminați! (Ps 34,6).

Reînnoire de voturi
Patru tinere din Congregația "Surorile Slujitoarele Săracilor - sr. Iuliana Bîrnat, sr. Mariana Bîrnat, sr. Rita Cosalbert și sr. Andreea-Maria Mihoc - și-au reînnoit, la 8 decembrie 2013, în biserica "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Piatra Neamț, promisiunea făcută Domnului de a-l sluji cu fidelitate și bucurie.

Muzeu Durcovici
La subsolul bisericii "Fericitul Ieremia Valahul" din Roman, marți, 10 decembrie 2013, ziua comemorării morții martirice a ep. Anton Durcovici, s-a inaugurat un muzeu de istorie și etnografie. După binecuvântarea spațiilor destinate pentru această operă, de către pr. Alois Moraru, parohul comunității, zecile de credincioși prezenți au putut vedea numeroase cărți și documente, precum și sute de obiecte gospodărești culese din satele din zona Roman.

Comemorări Durcovici
La împlinirea a 62 de ani de la moartea martirică a ep. Anton Durcovici a fost celebrată o Liturghie în catedrala din Iași, la 10 decembrie 2013. La altar, alături de PS Petru Gherghel, au fost PS Aurel Percă și alți 20 de preoți. La sfârșitul Liturghiei a urmat un moment cultural, cu lansarea cărții: În umbra crucii. Articole și studii despre viața și activitatea episcopului martir Anton Durcovici, apărută la Editura "Sapientia". Momente comemorative au fost prezidate de pr. Emil Moraru, directorul Academiei Teologice "Anton Durcovici", în biserica "Sfânta Tereza" din București, în cadrul sfintei Liturghii din 10 decembrie 2013, precum și în bisericile din Popești-Leordeni, Târgoviște, Buzău și Giurgiu, la Liturghiile din 15 decembrie 2013.

Peregrinatio Mariae și misiuni
Pe lângă parohiile menționate în numărul anterior, Icoana Maicii Domnului de la Cacica a mai fost și în Parohiile Bălțați (29 septembrie - 2 octombrie 2013, cu misiuni populare având ca predicator pe pr. Eduard Soare) și Arini (21-24 noiembrie 2013). Pentru misiuni populare în luna decembrie 2013, la redacție au mai fost anunțate: Podu Iloaiei (9-15 decembrie, pr. Sebastian Bilboc), Horgești (12-15 decembrie, pr. Cristinel Fodor), Ciucani (12-15 decembrie, pr. Petru Sescu), Barați (15-18 decembrie, pr. Ștefan Vacaru) și Horlești (19-22 decembrie, pr. Cornel Cadar). Nu au fost primite programările misiunilor pentru: Brusturoasa, Valea Mică și Tecuci. În Parohia Iași "Adormirea Maicii Domnului", misiunile au fost reprogramate pentru Postul Mare 2014.

Numele sfântului Iosif
Congregația pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor a aprobat propunerea Conferinței Episcopilor din România referitor la varianta în limba română pentru introducerea numelui sfântului Iosif, în rugăciunile euharistice. Astfel, după amintirea sfintei Fecioare Maria se va spune: "cu sfântul Iosif, soțul ei". Într-o scrisoare trimisă în parohii, PS Petru Gherghel precizează: "În vederea aplicării acestor dispoziții ale Sfântului Părinte Francisc și ale congregației, facem cunoscut că, începând cu primirea acestei comunicări, toți preoții de pe teritoriul Episcopiei noastre vor respecta aceste norme și le vor aplica întocmai".

Lumina păcii
În cadrul proiectului "Lumina păcii de la Betleem", cu desfășurare anuală, este împărtășită lumina aprinsă în grota unde s-a născut Isus Cristos. Sâmbătă, 21 decembrie 2013, în catedrala "Adormirea Maicii Domnului" din Iași, a fost celebrată o Liturghie în cadrul căreia s-a distribuit delegațiilor prezente din Dieceza de Iași, în mod simbolic, flacăra adusă de la Viena de către o delegație a scoutiștilor. "Prin mesajul acestui simbol promovăm deschiderea și acceptarea față de cei de lângă noi și nonviolența; promovăm ecumenismul, prin răspândirea mesajului care ne cheamă la pace", au precizat organizatorii.

Concerte
Concertul anual de muzică sacră a fost susținut de corurile Parohiilor Bacău "Sfântul Nicolae", Bacău "Fericitul Ieremia" și Nicolae Bălcescu, la 1 decembrie 2013, în biserica din Nicolae Bălcescu. "Hodie Christus natus est" a fost tema concertului de Crăciun susținut în capela Institutului Teologic Franciscan din Roman, la 15 decembrie 2013, sub conducerea pr. Ciprian Antălucă, OFMConv. La 15 decembrie, corul "Juvenes Ecclesiae" a susținut un concert de colinde în catedrala din Iași. Corul Institutului Teologic din Iași a susținut un concert în capela institutului, la 21 decembrie 2013, reluat în catedrala din Iași la 22 decembrie 2013.

Cateheze
În cadrul inițiativelor de pregătire pentru beatificarea episcopului Anton Durcovici, pr. Alois Moraru a realizat o serie de cateheze pentru timpul Adventului 2013, intitulate "Viața eroică a episcopului Anton Durcovici". Textele catehezelor, structurate pe zile, pentru perioada 2-24 decembrie 2013, pot fi găsite în pagina "Anul Durcovici" din meniul "Cateheză" pe ercis.ro. Alte cateheze pregătite de pr. Corneliu Berea (timpul de peste an și Postul Mare) vor ajunge curând în parohii.

Pe scurt
- 23 noiembrie: Vizită a unui grup de tineri din Săbăoani "Sfântul Mihail" la cei din Piatra Neamț "Sfânta Tereza"
- 23 noiembrie: Piesa "Anton Durcovici - Omul cu fața de bronz", la Casa de Cultură a Sindicatelor din Roman
- 29 noiembrie - 1 decembrie: Cursul de formare "Să strălucească lumina voastră!", pentru 33 de președinți parohiali ai Acțiunii Catolice din dieceză, la Traian
- 30 noiembrie: Zi de reculegere "Voi sunteți prietenii mei" (In 15,14), la Luncani, pentru profesori de religie din zona Bacău
- 1 decembrie: Primirea mandatului de ministrant de către 20 de copii din Parohia Traian (NT)
- 2 decembrie: Piesa "Anton Durcovici - Omul cu fața de bronz", la Teatrul "George Bacovia" din Bacău
- 6 decembrie: Sesiunea științifică "Neprihănita Zămislire a Mariei aspecte istorico-teologice", la Institutul Teologic Franciscan din Roman
- 7 decembrie: Întâlnire cu membrii și simpatizanții din Iași și Tomești ai Societății "Sfântul Vincențiu de Paul", la biserica "Sfânta Tereza" din Iași
- 10 decembrie: Conferința "Splendoarea curăției" - o provocare pentru tineri, susținută de pr. Felician Tiba, în sala de conferințe de la catedrala nouă din Iași
- 27-30 decembrie: Exerciții spirituale pentru tineri, cu tema "Prin iubirea îndurătoare a Dumnezeului nostru, cu care ne va vizita", organizate la Barticești, de Slujitoarele și Fiii Iubirii Milostive.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat