Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri externe

"Omul anului"
Papa Francisc a fost proclamat "Omul anului" de revista "Time", care i-a dedicat coperta numărului din 23 decembrie 2013. Papa Francisc este al treilea pontif care a fost numit "Omul anului" de revista "Time". În anul 1962, distincția a fost atribuită papei Ioan al XXIII-lea, iar în anul 1994, lui Ioan Paul al II-lea. Din anul 1927 revista "Time" alege o persoană pe care o consideră exemplară sau care a avut un impact considerabil asupra omenirii.

Pace durabilă
Fără fraternitate este imposibil să construim o societate justă și o pace durabilă, a subliniat papa Francisc, în primul său Mesaj pentru Ziua Mondială a Păcii 2014, care în Biserica Catolică se marchează anual la 1 ianuarie. Pe lângă apelul la pace și dialog, "pentru a reconstrui dreptatea și speranța", papa a subliniat că vocația omului la fraternitate este astăzi deseori contrastată de "globalizarea indiferenței" care "ne face încet, încet să ne obișnuim cu suferința celuilalt, închizându-ne în noi înșine".

Ziua Comunicațiilor Sociale
"Comunicarea în slujba unei culturi autentice a întâlnirii" este tema pe care Sfântul Părinte Francisc a ales-o pentru a 48-a Zi Mondială a Comunicațiilor Sociale, care se celebrează în 2014. Ziua Mondială a Comunicațiile Sociale, singura zi mondială stabilită de Conciliul Vatican II (Inter mirifica, 1963), este celebrată în multe țări, la recomandarea episcopilor din lume, în duminica ce precedă Rusaliile (în anul 2014, la 1 iunie). Mesajul Sfântului Părinte pentru Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale este publicat în mod tradițional cu ocazia comemorării sfântului Francisc de Sales, patronul ziariștilor (24 ianuarie).

Iesle și brad
"Francisc 1223 - Francisc 2013" a fost titlul ales pentru scena Nașterii Domnului, oferită de orașul Napoli, care a însoțit în Piața "Sfântul Petru" prima sărbătoare de Crăciun a papei Francisc. Alături de scenă, a fost înălțat și bradul de Crăciun, oferit de regiunea germană Bavaria, mai precis de comunitatea Waldmünchen. Cu o înălțime de 25 de metri și diametrul la bază de aproape un metru, bradul are o greutate de peste 7 tone. România a oferit bradul de Crăciun în 2001, fiind trimis din pădurile seculare ale Harghitei.

Întâlnire ecumenică
Peste 30 de episcopi care împărtășesc spiritualitatea focolarină s-au reunit la Ierusalim, în perioada 18-22 noiembrie 2013, pentru a explora noi spații de comuniune și deschidere, prin prezența lor reunită, dar și prin gesturi de solidaritate și susținere pentru frați și surori în credință din Orientul Mijlociu. Printre reprezentanții a 12 Biserici creștine, din 17 națiuni, a fost prezent și PS Anton Coșa, episcop de Chișinău. Locațiile următoarelor întâlniri vor fi: în anul 2014 la Roma, iar în anul 2015 la Chișinău, la invitația episcopului Anton Coșa.

Colectă pentru Filipine
Conferința Episcopilor Catolici din România a organizat duminică, 8 decembrie 2013, în toate bisericile catolice din țară, o colectă pentru ajutorarea victimelor taifunului din Filipine din 8 noiembrie 2013. Furtuna a afectat peste 13 milioane de oameni. Responsabilitatea coordonării acestei acțiuni de ajutorare a victimelor taifunului din Filipine a fost încredințată Confederației Caritas România, care acționează în strânsă legătură cu programul deja inițiat de Caritas la nivel internațional.

Pelerinaj Taize
Întâlnirea Europeană de Tineret din Strasbourg, desfășurată în perioada 28 decembrie 2013 - 1 ianuarie 2014, în regiunea Alsaciei, la granița cu Ortenau (Baden, Germania), a reunit zeci de mii de tineri pentru încă un pas al "pelerinajului de încredere pe pământ" inițiat de fratele Roger la finalul anilor 1970. Site-ul taize.fr are și o secțiune în limba română.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat