Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Misiuni -

În "căutarea pruncului"

La câteva zile distanță de sărbătoarea Crăciunului și trecuți fiind deja în noul an calendaristic, în mintea tuturor este încă prezentă imaginea fragilă a pruncului Isus și hotărârile frumoase luate la spovadă sau la începutul anului nou. Întâmplarea relatată de pr. Isidor Mîrț și petrecută în misiunea din Maikona (Kenya) se încadrează perfect în această atmosferă.

Cu ceva ani în urmă, de Crăciun, în misiunea română din Maikona, misionarii și oamenii din comunitate au amenajat o iesle frumoasă din figurinele trimise din România pentru acest timp sfânt. Altarul frumos împodobit și presepiul erau o atracție deosebită pentru ochii tuturor. Părintele a subliniat la predică, apropiindu-se de iesle, faptul că pruncul Isus este darul lui Dumnezeu făcut oamenilor. Isus este darul Crăciunului făcut tuturor și fiecăruia în parte. Terminându-se sfânta Liturghie și celelalte activități, a intrat în biserică să se roage, dar a constatat că pruncul nu mai era la locul său. L-a căutat în sacristie, în casa misionarilor, a întrebat mai multe persoane, dar nimeni nu știa nimic. A început "căutarea pruncului", pentru a afla ce s-ar fi putut întâmpla cu el. Întrebând în stânga și în dreapta, a aflat că un copil sărman a fost văzut ieșind din biserică, la o oră mai puțin obișnuită. Părintele a mers la acel copil și, într-adevăr, l-a găsit în fața cortului, strângându-l cu drag la piept pe pruncul Isus. S-a așezat alături de el și l-a întrebat de ce l-a luat pe Isus. Copilul i-a amintit preotului cuvintele de la predică și faptul că Isus era darul pe care Dumnezeu i l-a făcut lui și îl strângea și mai tare la piept. Părintele se gândea cum va fi a doua zi fără pruncul Isus în iesle și a încercat tot felul de metode, chiar i-a promis în schimbul pruncului o pungă întreagă de bomboane, ofertă tentantă pentru un copil din deșert, dar el a refuzat ferm. Isus era al lui și nu voia să renunțe la el. În fața acestei situații, părintele și-a amintit că avea în camera sa un prunc ceva mai mic, așa încât i-a sugerat un schimb: pruncul cel mare să fie al tuturor, iar cel mic să-i rămână lui ca dar, pentru totdeauna. Copilul l-a păstrat pe Isus sub forma pruncului firav, dar într-o formă mai mică, iar parohia și-a redobândit pruncul pierdut.

Preotul misionar l-a găsit pe pruncul Isus, l-a așezat atât în brațele, în inima copilului african, cât și în presepiul comunității, dar mai sunt oameni care-l caută încă și nu reușesc să-l afle. Crăciunul este istoria unui "dar" oferit, însă câți l-au găsit, câți l-au primit, câți au împărtășit bucuria cu ceilalți?

Întâmplarea relatată este povestea unui copil, a unui preot, a unei comunități din Africa, dar și povestea oricărui om implicat în răspândirea cuvântului lui Dumnezeu. Cei care i-au susținut și continuă să-i susțină pe misionari sunt parte din această poveste, fac posibilă o altă lume, mai frumoasă și mai plăcută. Ei așază în brațele și în inima copiilor un "prunc", darul ceresc al lui Dumnezeu. Centrul Misionar Diecezan le este recunoscător tuturor acelora care au participat și participă la "căutarea pruncului".

Să ne propunem în noul an să ajutăm cât mai mulți copii să primească darul lui Dumnezeu, Cuvântul viu. Să nu încetăm niciodată să-l căutăm, să-l găsim și să-l oferim pe Isus tuturor, căci "ceea ce ați făcut unuia mai mic dintre ei, mie mi-ați făcut!". Pruncul poate lua chipul unei persoane apropiate sau îndepărtate, a unui orfan din România sau din Africa, a unui sărac, a unui om ce a fost înjosit, dar care a fost ajutat să se ridice și să stea drept, cu demnitate. Acestor oameni nimeni nu va trebui să le explice ce este bucuria sufletească, ei o poartă în inimă și o împărtășesc tuturor.

Vă dorim un an binecuvântat în Domnul! "Căutarea pruncului" a fost și rămâne o poveste deschisă!

Pr. Florin-Petru Sescu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat