Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Au fost sfințiți 17 diaconi

După un drum lung de pregătire, de studiu și de rugăciune, 17 studenți de la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași au fost hirotoniți diaconi de către PS Petru Gherghel, luni, 9 decembrie 2013, în solemnitatea Neprihănitei Zămisliri, în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași.

Cu hotărâre și încredere, cei 17 studenți și-au manifestat dorința de a-l sluji pe Domnul și turma sa, rostind cu fermitate, în fața păstorului diecezei, a preoților și a credincioșilor adunați în catedrală: "Vreau!"

Momentul hirotonirii a fost pregătit și prin exercițiile spirituale care s-au desfășurat la casa de reculegere de la Traian (Neamț), în perioada 1-8 decembrie, sub călăuzirea pr. Petru Sescu, paroh al Parohiei "Sfânta Tereza" din Iași.

Duminică seara, 8 decembrie, cei 17 studenți au făcut profesiunea solemnă și jurământul de fidelitate în fața PS Aurel Percă, a pr. Eduard Soare, vicerectorul Institutului, a părinților formatori și spirituali și a colegilor seminariști, în capela Institutului.

Liturghia de hirotonire a fost prezidată de PS Petru Gherghel, avându-i alături în altar și pe PS Aurel Percă, PS Anton Coșa, episcop de Chișinău și pe PS Cornel Damian, episcop auxiliar de București, în catedrală fiind prezenți aproximativ 100 de preoți. La celebrare au participat și familiile candidaților, rudele, prietenii și toți cei care au dorit să fie alături de ei.

În cadrul omiliei, PS Anton Coșa a precizat: "Ziua sfințirii voastre ca diaconi, pusă sub mantia imaculată a Mariei, a fost aleasă și pentru a imprima mai adânc în ființa voastră chipul curat al Mariei, mama preotului veșnic, ca un exemplu ideal de colaborare cu Dumnezeu... Faptul că voi sunteți sfințiți diaconi tocmai astăzi în solemnitatea Neprihănitei Zămisliri, înseamnă că Biserica vă recomandă să învățați de la mama lui Isus în ce constă misiunea voastră de diaconi și cum trebuie să o exercitați".

După hirotonire, la altar au urcat doi dintre diaconii nou sfințiți pentru a sluji în cadrul liturgiei euharistice.

Înainte de binecuvântarea finală, PS Petru Gherghel a invitat pe fiecare să spună asemenea Mariei: "Iată slujitoarea Domnului". Preasfințitul a amintit de chemarea pe care a avut-o episcopul martir Anton Durcovici și de exemplul său de trăire creștină, având ca moto: "Fericit poporul al cărui Dumnezeu este Domnul". PS Cornel Damian a mulțumit episcopului Petru și părinților formatori că au lucrat cu sârguință la formarea viitorilor păstori care își vor desfășura misiunea și în Arhidieceza de București.

Paul-Marian Cojoc

* * *

- Pentru Dieceza de Iași: Mihai Androșcă (n. 26.10.1988, Piatra Neamț - "Sfântul Iosif Muncitorul"); Albert Babiaș (n. 27.08.1988, Siret); Alexandru Balațchi (n. 28.05.1988, Siret); Claudiu Ciubotaru (n. 03.05.1988, Bacău - "Fericitul Ieremia"); Corneliu Cucuteanu (n. 12.02.1988, Iași - "Adormirea Maicii Domnului"); Virgil Demșa-Crainicu (n. 03.08.1987, Bacău - "Fericitul Ieremia"); Alin-Petrică Herciu (n. 23.06.1988, Bacău - "Înălțarea Sfintei Cruci"); Pavel Martinaș (n. 01.05.1988, Răducăneni); Octavian-Iulian Nistor (n. 16.01.1988, Bacău - "Sfântul Nicolae"); Gabriel-Cătălin Păuleț (n. 23.07.1988, Buruienești); Robert Râtan (n. 07.06.1988, Gherăești); Silviu-Cristian Salca (n. 20.05.1989, Ciucani); Remus-Alin Toma (n. 07.05.1988, Huși-Corni - Epureni); Roberto-Ștefan Vacaru (n. 11.08.1988, Bacău - "Fericitul Ieremia")

- Pentru Arhidieceza de București: Daniel Ioniță (n. 17.10.1988, Ploscuțeni); Ciprian Matei (n. 23.12.1988, Bacău - "Înălțarea Sfintei Cruci")

- Pentru Dieceza de Chișinău: Petru Ciobanu (n. 12.09.1982, Chișinău)

Gânduri ale noilor diaconi

- "...I-am cerut astăzi Domnului să mă întărească cu harul și binecuvântarea sa pentru a sluji, cu umilință, speranță și bucurie turma sa, după exemplul lui Isus, bunul păstor. Un gând de recunoștință se îndreaptă și către familia mea care m-a susținut în acest drum al formării, precum și către binefăcătorii ce m-au sprijinit cu rugăciunile lor". (Virgiliu Demșa-Crainicu)

- "...Având în față modelul episcopului Anton Durcovici, cred că viața sa, alimentată de atâta eroism pentru Cristos, dusă până la martiriu, îmi dă curajul de a merge mai departe fără să mă uit înapoi. De aceea, acum ca slujitor al sfintei Euharistii vreau să primesc și să păstrez întotdeauna cu vrednicie pe Isus în "temnița pieptului" meu, cum învăța venerabilul episcop, pe preoții săi, în una dintre scrisorile sale. Dumnezeu să fie lăudat în veci! Amin!" (Corneliu Cucuteanu)

- "...Astăzi am făcut primul mare pas spre idealul la care a binevoit să mă cheme Dumnezeu și-l rog să mă susțină pe acest drum al slujirii diaconale, dându-mi harurile necesare să înaintez cu credință, speranță și iubire pe drumul spre slujirea preoțească" (Petru Ciobanu)

- "Odată cu diaconatul, voi avea posibilitatea și datoria de a mă implica în mod concret în vestirea lui Cristos celorlalți credincioși, prin predică și alte acțiuni liturgice, pe care sunt, de acum încolo, abilitat să le îndeplinesc. Mulțumesc celor care mi-au fost alături pe acest drum. Dar, în mod special îi mulțumesc lui Dumnezeu, pentru vocație și harurile primite, și vreau să fiu de acum încolo un instrument în mâinile sale, pentru ca toți să primească prin mine binecuvântarea sa" (Daniel Ioniță)

- "Începe un drum nou, care nu e simplu. Însă nu voi fi singur; o rog pe Fecioara Maria să-mi lumineze inima și mintea în fiecare zi, și încă ceva din timpul exercițiilor spirituale: rugăciunea este secretul statorniciei pe drumul pe care l-am început. Nu doar pentru mine, ci pentru toți colegii mei". (Silviu-Cristian Salca)



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat