Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Citește fericirile care îți vor face bine

Dumnezeu a creat lumea ca o grădină minunată, plină de pomi, înțesată de izvoare, presărată de pajiști și de flori. În această splendoare i-a pus pe bărbat și pe femeie, poruncindu-le: "Pentru fiecare rău care îl veți comite eu voi face să cadă un fir de nisip în această imensă oază a lumii". Dar oamenii, indiferenți și nesocotiți, și-au spus: "Ce poate să fie un fir de nisip în această imensitate de verdeață?". Și au început să trăiască fără noimă și încrezuți, răspândind mici și mari nedreptăți. Nu luau în considerare că pentru fiecare vină a lor Creatorul continua să trimită pe pământ fire aride de nisip. Așa au apărut deșerturile care, an după an, se lărgeau mușcând din grădina pământului, în indiferența locuitorilor. Creatorul continua să repete: "De ce creaturile mele predilecte se încăpățânează să distrugă creația mea, cu atâta lejeritate și superficialitate?"

Această povestioară arabă este, într-un anumit fel, portretul simbolic al istoriei umanității marcate tocmai de indiferență și răutate care fac lumea noastră un deșert dezolant în care oamenii se agită în mod frenetic și poate fără sens, dar continuând să atragă după ei firele de nisip. Aceasta pare să fie o reflecție total nepotrivită la început de an. Este timpul pentru a vorbi frumos, pentru a face urări încântătoare și pentru a spera mai mult. Tocmai acest lucru îl dorim și noi: să începem anul cu o dorință mai mare de a reda lumii în care trăim, cercului în care ne mișcăm, frumusețea dorită de Dumnezeu. Trăim timpuri tulburi, agitate și îngrijorătoare. În această negură suntem chemați, fiecare dintre noi, să aprindem luminița noastră, să plantăm o floare, să ne îngrijim de un copăcel... Adică să luăm în serios chemarea lui Dumnezeu de a fi sarea pământului și lumina lumii, pentru ca "deșertul" răutății să nu se extindă, să nu mai muște din lumea frumoasă creată de Dumnezeu. Cum putem face acest lucru?

În timpul Zilei Mondiale a Tineretului de la Rio de Janeiro papa Francisc, printre multe întâlniri, discursuri și gesturi semnificative, s-a întâlnit și cu tinerii din Argentina, în număr de peste 40 de mii. Acestora, și lumii întregi, papa le spunea: "Uitați-vă, eu cred că în acest moment, această civilizație mondială a mers dincolo de limite; a mers dincolo de limite pentru că a creat un atare cult al zeului ban încât suntem în prezența unei filozofii și a unei practici de excludere a celor doi poli ai vieții care sunt promisiunile popoarelor. Excluderea bătrânilor, desigur. Cineva s-ar putea gândi că este un soi de eutanasie ascunsă, adică nu se are grijă de bătrâni; dar există și o eutanasie culturală, pentru că nu sunt lăsați să vorbească, nu sunt lăsați să acționeze. Și excluderea tinerilor. Procentul pe care-l avem de tineri fără loc de muncă, fără serviciu, este foarte ridicat și avem o generație care nu are experiența demnității câștigate prin muncă. Adică această civilizație ne-a făcut să excludem cele două vârfuri care sunt viitorul nostru". Este o analiză foarte profundă a realității în care trăim. Papa este conștient de dificultatea de a înfrunta această realitate și de a da un răspuns care să fie însuflețit de trăirea credinței. De aceea, adresează și o propunere clară: "Uite, citește fericirile care îți vor face bine. Dacă vrei să știi ce trebuie să faci în mod concret, citește Matei capitolul 25, care este protocolul cu care vom fi judecați. Cu aceste două lucruri aveți planul de acțiune: fericirile și Matei 25. Nu aveți nevoie să citiți altceva". Tocmai de aceea, mai apoi, papa Francisc a propus pentru următoarele ediții ale Zilei Mondiale a Tineretului teme legate de fericiri.

Luând în considerare propunerea papei, în această rubrică pentru tineri vom aprofunda pe parcursul întregului an teme legate de trăirea fericirilor proclamate de Cristos.

Îți doresc să ai un an bogat în creștere spirituală și în trăirea îndemnurilor lui Cristos!

Pr. Felix Roca



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat