Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Sanctuare -

Maria Plain

Orașul austriac Salzburg, gazdă a nenumărate valori artistice, religioase și istorice, este cunoscut și pentru marele sanctuar Maria Plain, aflat în imediata sa apropiere. La doar cinci kilometri, pe o colină impunătoare a localității Bergheim, biserica sanctuar domină cu cele două turnuri impozante și solemne. Pelerinul, care urcă la sanctuar, se va bucura de o imagine panoramică de excepție asupra orașului Salzburg și a împrejurimilor.

Istoria lui începe în anul 1633. În urma unui incendiu, o frumoasă imagine a Maicii Domnului rămâne intactă, iar creștinii vor începe să o venereze ca fiind miraculoasă. În anul 1652 se construiește, pentru această icoană, o capelă. Datorită afluenței mari de pelerini, s-a simțit nevoia construirii unei biserici, care se va ridica între anii 1671 și 1673. În anul următor, arhiepiscopul Max Gandolf von Künburg (ulterior devenit cardinal) a consacrat noul sanctuar. Imaginea care era venerată încă în capelă va fi transferată în sanctuar abia în anul 1732. Creștinii din Salzburg au considerat o adevărată minune săvârșită de această icoană când au fost salvați, în timpul unui război de succesiune, între anii 1740 și 1748. Drept recunoștință icoana va fi încoronată în mod solemn de arhiepiscopul Andreas Jakob în anul 1751. Din anul 1824 sanctuarul intră sub jurisdicția călugărilor benedictini. Abia în sec. al XX-lea, adică în anul 1952, sanctuarul este ridicat la rangul de basilica minor. În anul 1959 biserica va fi dotată cu șase noi clopote, dintre care cel mai mare, numit și "clopotul celor risipiți", cântărește 3.700 kg.

Astăzi icoana Maicii Domnului este așezată deasupra tabernacolului, într-un mare ostensoriu baroc, ostensoriu care se suprapune peste icoana votivă a altarului. Imaginea altarului este completată de alte două altare laterale baroce: unul închinat sfântului Iosif și altul închinat sfintei cruci. În părțile laterale ale bisericii mai sunt încă patru altare.

Atât Maria cât și pruncul poartă coroane ornate cu multe pietre prețioase. Maria are în jurul capului o coroană de stele, iar la gât are o cruce malteză. Pruncul este culcat, iar Maria, cu ochii puțin triști, privește spre prunc, pe care vrea să-l acopere.

Pelerinul care urcă pe jos dealul spre biserică va întâlni multe capele, iar în interiorul lor sunt reprezentate scene din timpul pătimirii lui Isus.

Azi, Maria Plain este sanctuarul cel mai vizitat din Arhidieceza de Salzburg, dar trebuie spus că pentru mult timp a fost cel mai important sanctuar din Austria.

Tot aici își are originea și cunoscuta operă a lui Wolfgang Amadeus Mozart, "Misa încoronării", misă compusă cu ocazia sărbătorii anuale a Încoronării icoanei miraculoase a Fecioarei de la Maria Plain.

În zilele noastre are loc un pelerinaj special în fiecare lună cu următoarele intenții de rugăciune: întărirea în credință, vocații religioase, înnoirea Bisericii și pentru pace în lume.

Inițiativa acestor pelerinaje aparține arhiepiscopului Karl Berg, primul organizându-se în luna septembrie 1975.

În perioada mai-octombrie pelerinajul pornește din biserica parohială Itzling. Aici pelerinii se adună în jurul orei 14.00. După o scurtă rugăciune pornesc, pe jos, prin pădure, spre sanctuar. Pe toată durata drumului cântă și se roagă sfântul Rozariu. La sanctuar îi întâmpină un călugăr, iar apoi se celebrează sfânta Liturghie cu predică. În perioada noiembrie-aprilie, doritorii se întâlnesc direct la sanctuar pentru sfântul Rozariu și sfânta Liturghie.

Cei care doresc să se roage Maicii Domnului de la Maria Plain au acces în biserică pe tot parcursul zilei.

Pr. Iosif Dorcu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat