Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul sfintilor -

Episcopul Anton Durcovici. Testamentul spiritual

Într-un articol de referință publicat în nr. 9/2008 al revistei "Buletin istoric", părintele prof. dr. Wilhelm Dancă a argumentat pentru prima dată existența unui testament spiritual, în afara celui juridic redactat de ep. Anton Durcovici la 20 septembrie 1945. Acest testament spiritual, scrie autorul citat, poate fi evidențiat în declarația dată de episcop în arestul "Uranus" al Securității din București, la 26 aprilie 1950, declarație de mare valoare spirituală, însă neluată în seamă de anchetatori.

Cu ajutorul metodei istorico-critice și a hermeneuticii textelor episcopului Anton Durcovici redactate sub amenințare, părintele Dancă a concluzionat că declarația episcopului din ziua de 26 aprilie 1950 "are învățătura unui testament spiritual", aceasta conținând adevăruri dogmatice și morale, precum și îndemnuri pastorale. În pofida faptului că textul în cauză a fost redactat în condiții de intimidare, șantaj și agresiune fizică, se remarcă "tonul ferm, curajos al declarațiilor și sentimentul de rămas bun și încurajare".

Se cuvine menționat faptul că toate declarațiile date de episcopul Anton Durcovici în arestul Securității reprezintă "răspunsuri punctuale și fără ocolișuri" la întrebările anchetatorilor săi, episcopul "asumându-și în mod clar cuvintele și faptele prin care s-a opus regimului comunist".

În cuprinsul declarației din 26 aprilie 1950, episcopul Durcovici reiterează principalele valori creștine pe care le îndrăgise în timpul vieții sale, ca preot și episcop, le meditase îndelung și le predicase în timpul vizitelor pastorale în Moldova și Oltenia. Textul declarației conține, prin urmare, rezumatul predicilor și îndemnurilor adresate de episcop preoților și credincioșilor, în special tinerilor care primeau cu acel prilej sacramentul sfântului Mir.

"În declarația având calitățile unui testament spiritual - scrie autorul menționat - accentul este pus pe îndemnurile adresate familiilor, părinților și copiilor, cu referire la importanța sfintei Liturghii în viața creștină și la rolul esențial al preoților în sfințirea și mântuirea lumii. Deoarece atenția se concentrează pe trei categorii de preocupări pastorale, adică maturizarea în credință a creștinilor laici, formarea tineretului în spiritul educației catolice și sfințirea preoților prin studiu și rugăciune, este ușor să găsim o punte de legătură cu activitățile lui anterioare ca profesor și vicar general și să vedem în aceste referințe drept ultimele mesaje pe care ar fi voit să le transmită poporului credincios".

Fotografia alăturată a fost realizată la 18 iunie 1949, la încheierea sfintei Liturghii prezidate de episcopul Anton Durcovici în biserica din Pitești. Alături de episcop apar preoții Edmond Barciovschi și Emil Kendelbacher, precum și câțiva credincioși. La predică, episcopul Anton Durcovici a vorbit despre sfinții Petru și Paul, cei doi apostoli chemați și călăuziți de Dumnezeu "din stare de păcat la înălțată sfințenie". Totodată, episcopul i-a îndemnat pe credincioși să aibă "nestrămutată încredere în milostivirea fără margini a lui Dumnezeu".

Părintele Edmond Barciovschi și părintele Emil Kendelbacher au fost feriți de persecuțiile regimului comunist, în timp ce episcopul Anton Durcovici a suferit rigorile închisorilor Securității, murind de foame la 10 decembrie 1951 în Penitenciarul din Sighetu Marmației.

Dr. Dănuț Doboș



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat