Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Gânduri la centenar -

Importanța imaginii

Dumnezeu dă fiecărui om câte un har, o vocație sau pasiune. Mie mi-a turnat în inimă, ochi și suflet, o picătură din talentul de a surprinde în fotografie momentele cele mai importante, cele mai simbolice ale evenimentelor comunității.

Am căpătat pasiunea pentru imagine înainte de începutul anilor '90 și încă din acea perioadă am fotografiat aspecte ale vieții Bisericii noastre locale.

Faptul că din anul 1991 am lucrat ca fotoreporter profesionist pentru cotidiene locale din Iași (.), iar apoi naționale (.), mi-a ridicat mult ștacheta exigențelor și a pregătirii profesionale.

Cu mare bucurie și entuziasm, mi-am pus această pregătire profesională în slujba revistei "Lumina creștinului", "pro bono", încă din perioada de început a reapariției ei. (.)

Am fost și sunt încă un martor care consemnează pentru viitor istoria Bisericii noastre catolice. Liturghii solemne, vizitele unor importante personalități (.), acțiuni ale copiilor și tinerilor sau manifestări ale studenților seminariști s-au aflat de-a lungul timpului în fața obiectivului aparatului de fotografiat.

Fotografiile realizate se află în arhivele Episcopiei, la Seminarul "Sfântul Iosif" sau în alte comunități parohiale. Momentul de vârf al activității mele la revista "Lumina creștinului" a fost fotografierea vizitei papei Ioan Paul al II-lea la București, în anul 1999.

O selecție de imagini a fost publicată în paginile revistei și s-a alăturat fotografiilor de la Vatican, în expoziția itinerantă ce a fost vernisată de nunțiul apostolic, la Seminar.

Faptul de a-l putea fotografia pe papa Ioan Paul al II-lea mi-a dat încredere și m-a întărit în exercitarea meseriei de fotoreporter. Am avut apoi ocazia de a-l fotografia la Vatican și pe papa Benedict al XVI-lea, imaginile regăsindu-se și în paginile revistei și pe site-ul ercis.ro.

Ființa umană percepe, în medie, circa 80% din informația înconjurătoare prin văz. De aceea, este important să păstrăm pentru urmașii noștri mărturii vizuale ale istoriei comunității noastre. O fotografie se judecă atât după aspectele tehnice, cât și după cele artistice și estetice, de surprindere a momentului culminant și transmitere a unui mesaj sau emoții. (.)

Doresc revistei "Lumina creștinului" viață cât mai îndelungată și poate cât de curând într-un format grafic nou, A4, cu o frumoasă policromie ce va evidenția imaginea fotografică.

Adrian Cuba (www.adriancuba.ro)



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat