Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri externe

Ziua Mondială a Misiunilor
Toți cei care au primit Botezul sunt chemați să vestească evanghelia cu curaj în orice realitate: scrie papa Francisc în Mesajul pentru Ziua Mondială a Misiunilor 2013, care va fi marcată la 20 octombrie. Documentul a fost publicat marți, 6 august, sărbătoarea Schimbării la Față a Domnului Nostru Isus Cristos, și poartă data de 19 mai, solemnitatea Coborârii Duhului Sfânt. Pontiful subliniază că a evangheliza nu este niciodată un act izolat, ci întotdeauna eclezial și afirmă că o comunitate este cu adevărat adultă dacă iese din staulul său liniștit pentru a duce speranța lui Isus și în periferiile vieții.

Ziua Mondială a Păcii
"Fraternitatea, fundament și cale pentru pace" este tema celei de-a 47-a Zile Mondiale a Păcii (1 ianuarie 2014), prima a papei Francisc. Ziua Mondială a Păcii a fost voită de Paul al VI-lea și este celebrată în prima zi a fiecărui an. Încă de la începutul slujirii sale de episcop de Roma, papa a subliniat importanța de a depăși o "cultură a rebutului" și de a promova "cultura întâlnirii", pentru a merge spre realizarea unei lumi mai drepte și pașnice.

Canonizări
Papa Francisc va ține la 30 septembrie consistoriul în care va anunța data canonizării fericiților Ioan al XXIII-lea și Ioan Paul al II-lea, a precizat cardinalul Angelo Amato, prefectul Congregației pentru Cauzele Sfinților, la 20 august. Într-un interviu acordat Radio Vatican, cardinalul a mai amintit: "Ioan al XXIII-lea a fost profetul și organizatorul Conciliului Vatican II; Ioan Paul al II-lea este cel care l-a pus în practică și l-a dezvoltat, în virtualitatea și componentele sale. Ei sunt cu adevărat două coloane nu doar pentru cultura creștină, ci și pentru sfințenia creștină".

Campus ecumenic
Două persoane din Dieceza de Iași (Oana Andrei și Raluca Cocuț), împreună cu delegații din Arhidieceza de Alba-Iulia și Făgăraș, Eparhiile de Cluj, Maramureș, Lugoj și Oradea au participat la a V-a ediție a campusului ecumenic de la Loreto, în Italia, desfășurat în perioada 9-16 august, alături de delegații din Italia, Suedia, Anglia și Danemarca. Tinerii prezenți, aparținând diferitor confesiuni (romano-catolici, greco-catolici, anglicani, ortodocși, luterani) au aprofundat subiecte precum necesitatea cunoașterii propriei persoane pentru a-l găsi pe Dumnezeu, liniștea ca moment de comuniune cu Sfânta Treime, atitudinea omului față de greșeli etc.

An jubiliar camilian
S-au împlinit 400 de ani de la moartea sfântului Camil de Lellis, patronul universal al bolnavilor și al celor care se ocupă de persoanele suferinde. Anul jubiliar camilian a fost deschis oficial la 14 iulie. Sfântul s-a născut la 14 iulie 1614, în localitatea italiană Bucchianico, unde există și un sanctuar în cinstea acestuia. La 6 iulie, la Roma, în biserica "Santa Maddalena in Campo Marzio", a fost inaugurată urna monumentală în care vor fi depuse moaștele sfântului.

Capitul paulin
La Ariccia (Italia), s-a deschis, la 15 august, cel de-al X-lea Capitul General al Fiicelor Sfântului Paul, cu tema "Credem și de aceea vorbim. Cu credință curajoasă și profetică facem tuturor "caritatea adevărului"", fiind așteptate să participe 68 de pauline. Încheierea va fi la 15 septembrie. Prezente în 52 de țări, cu un total de 2.309 surori și 235 de tinere în formare, acestea își desfășoară misiunea prin intermediul centrelor de producție editorială multimedia și digitală, revistelor tipărite și on-line, librăriilor și altor centre de difuzare, site-urilor web, radioului și tv, formării critice la folosirea mijloacelor de comunicare, animării biblice și în domeniul comunicării.

Condoleanțe
La aflarea veștii despre moartea părintelui Tertulian Langa (născut la 26 octombrie 1922), fost vicar general și ordinarius al Eparhiei de Cluj-Gherla, decedat la 31 iulie, PS Petru Gherghel a transmis condoleanțe PS Florentin Crihălmeanu, episcop de Cluj-Gherla, familiei îndurerate și "tuturor celor care l-au cunoscut și prețuit". "Viața lui, atât în familie, cât și în Biserică, este o mărturie creștină și preoțească și ne-a lăsat, prin exemplul vieții lui, prin curajul cu care a apărat credința și Biserica, prin scrierile lui, mărturii emoționante ale trecutului Bisericii care reprezintă pentru noi un adevărat tezaur încurajator și un testament vrednic de urmat", a scris episcopul de Iași. Liturghia de înmormântare a fost celebrată la 2 august, în catedrala "Schimbarea la Față" din Cluj-Napoca.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat