Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Pașii credinței. Drumul spre fericire

Aspectele asupra cărora ne-am oprit în ultimele numere făceau referință la faptul că dificultățile tinerilor în a-și trăi credința se concentrează în jurul a trei aspecte: formulările doctrinare, celebrările și normele morale. Aceste trei dificultăți vin, paradoxal, din "interiorul" practicii religioase. Este rândul să atingem problema normelor morale care "îngreunează" trăirea credinței deoarece par să fie un obstacol în fața bucuriei vieții, atât de căutate și râvnite de către tineri.

Viața de credință nu poate fi ruptă de observarea unei conduite, de respectarea unor legi, de atașamentul față de valori. În Vechiul Testament legea era dată de Decalog, de cele zece porunci. Acestea orientau întregul comportament al evreului practicant. Cristos dă o valoare mai mare acestor legi și le duce la împlinire propunând fericirile. Prin acestea Cristos arată care este drumul pe care omul trebuie să îl parcurgă pentru a fi mulțumit, pentru a fi împlinit, pentru a fi... fericit. În Mesajul pentru Ziua Mondială a Tineretului 2012, papa Benedict al XVI-lea spunea: "...Voința lui Dumnezeu este ca noi să fim fericiți. Pentru aceasta ne-a dat indicații concrete pentru drumul nostru: Poruncile. Respectându-le, noi găsim drumul vieții și al fericirii. Chiar dacă la prima vedere pot să pară un ansamblu de interdicții, aproape un obstacol

în calea libertății, dacă le medităm mai atent, în lumina mesajului lui Cristos, ele sunt un ansamblu de reguli de viață esențiale și prețioase care conduc la o existență fericită, realizată conform proiectului lui Dumnezeu. În schimb, de câte ori constatăm că a construi ignorându-l pe Dumnezeu și voința sa aduce dezamăgire, tristețe, sentiment de înfrângere. Experiența păcatului ca refuz de a-l urma, ca ofensă adusă prieteniei sale, aduce umbră în inima noastră". Iată de ce respectarea poruncilor este o cale spre fericire! "Fericirea nu este în noi, dar nu este nici în afara noastră; fericirea este numai în Dumnezeu și atunci când l-am găsit, atunci este peste tot", spunea Blaise Pascal. Adevărata fericire a omului stă în comuniunea cu Dumnezeu deoarece acesta îi dorește binele, vrea ca el să fie fericit. Pentru a obține această fericire omul trebuie să meargă pe calea indicată de Dumnezeu, să dorească ceea ce Dumnezeu dorește pentru sine. Astfel poruncile lui Dumnezeu nu sunt constrângeri sau obligații, ci "indicatoare" care ne ajută să parcurgem drumul spre fericire. În niciun caz nu au menirea de a răpi bucuria vieții! Dumnezeu ne spune: "Fă asta și vei fi fericit!" sau "dacă vrei să fii fericit, nu fă asta!". Ne spune: "Vreau să te feresc de ceea ce te poate amăgi, de ceea ce îți poate răpi bucuria din suflet, de ceea ce te poate îndepărta de adevărata bucurie".

Trăirea credinței potrivit poruncilor lui Dumnezeu presupune efort. De fapt, nimic serios nu se construiește în viață fără a depune efort! Papa Francisc le spunea tinerilor prezenți la Ziua Mondială a Tineretului de la Rio: "Cu toții avem adesea ispita de a ne pune în centru, de a crede că suntem axa universului, de a crede că numai noi suntem cei care construim viața noastră sau de a crede că ea este făcută fericită de avere, de bani, de putere. Dar cu toții știm că nu este așa!... Tineretul trebuie să fie puternic, să se hrănească din credința sa și nu să se umple cu alte lucruri!"

Creștem în credință atunci când mergem pe mâna lui Dumnezeu, când suntem convinși că ceea ce ne cere el, ceea ce ne propune Biserica este spre binele nostru și nu ne amăgim cu ceea ce ne spune lumea că este fericirea. Drumul poruncilor lui Dumnezeu este un drum anevoios, dar este un drum spre fericire!

Pr. Felix Roca



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat